No ja już na OM-D się ostudziłem , nie wydam na niego więcej jak 2500-2800 za body
No ja już na OM-D się ostudziłem , nie wydam na niego więcej jak 2500-2800 za body
Cena tego obiektywu niezle się trzyma. Szkoda, że tak malo zdjęć się w tym wątku pojawia ale te, które widze na innych wątkach są zachecające.
Jakiś czas temu miałem okazję pobawić się tym obiektywem. Zrobiłem mały teścik, ale nie miałem czasu przyjrzeć się wynikom. Rzuciłem tylko okiem na zdjęcie na szerokim kącie przy pełnej dziurze, zobaczyłem że jest ostro i stwierdziłem, że obiektyw jest OK. Jednak dopiero dzisiaj wywołałem wszystkie zdjęcia i, cholera, nie wiem co mam myśleć. Zobaczcie sami:
Tak wygląda kadr. Olek na 9 mm, Canon na 17 mm.
f/4, centrum kadru; z lewej: EF 17-40; z prawej: m.ZD 9-18 (wszędzie poniżej kolejność ta sama)
f/4, róg kadru
f/5,6
f/5,6
f/8
f/8
Widzicie to? Na pełnej dziurze wszystko pięknie, a wraz z przymykaniem przysłony robi się tragicznie. Zdjęcia na pewno nie są poruszone z mojej winy - to był środek słonecznego dnia, czasy rzędu 1/160 - 1/80 s, miałem dużo czasu, nie spieszyłem się. Obiektyw był podpięty do E-P3 z włączoną stabilizacją i to chyba z nią jest jakiś problem, no bo to niemożliwe, żeby to była wina obiektywu. Przejrzałem inne zdjęcia i wszystkie robione na 9 mm przy czasie dłuższym, niż 1/320 s są mydlane. A żeby było śmiesznie, to na dłuższych ogniskowych wszystko jest w porządku nawet przy 1/80 s. Szkoda, że nie przyszło mi do głowy, żeby wyłączyć stabilizację...
Spotkaliście się z czymś takim?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Karol pisał gdzieś na forum ,że na szerokim wyłącza stabilizację w EPL-1. Może przeczyta i się odniesie.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Ostatnio edytowane przez adambieg ; 12.09.12 o 23:48
Tak wyłączam IS kiedy nie jest potrzebne, raz dla oszczędzania baterii, dwa - zauważyłem na kilku zdjęciach z E-PL1+14-42 dziwne poruszenie - przy spokojnym fotografowaniu i czasach kiedy zdecydowanie powinno być ostro nawet bez IS bo było kilka EV zapasu. Wyłączenie IS rozwiązało problem, czy w 100% nie wiem - nie doktoryzowałem się nad tym, obecnie używam stałek lub m.zd 14-150. W Sieci znalazłem kilka opisów podobnych problemów dotyczących głównie pierwszych penów - E-P1 i E-P2. Przykładem może być tekst pod poniższym linkiem.
Olympus E-P1 Blur issue.
Na forum dpreview widziałem przynajmniej kilka wątków o podobnych przypadkach przy czym dotyczyły m.zd 14-42 i czasów w okolicach 1/100, 1/125, 1/160. U nas na Forum podobny problem, o ile mnie pamięć nie myli, zauważył Janko Muzykant.
Być może na zdjęciach epicure widać podobne zjawisko, które dla m.zd 9-18 występuje na jeszcze krótszych czasach![]()
Ostatnio edytowane przez Karol ; 13.09.12 o 00:23
A przy okazji - czy to jest przypadłość tylko stabilizacji matrycy ? Czy w obiektywie też powinno się ją teoretycznie wyłączać w niektórych sytuacjach? Ja ma ją włączoną permanentnie (fakt, że najszerszy kąt to 14 mm dla 4/3) - negatywnych skutków nie zauważyłem.
IMHO tak - chociażby z tego powodu, że stabilizacja w obiektywie potrafi być dość prądożerna, przynajmniej takie doświadczenia mam z tele Nikona. Dobrze działająca stabilizacja jednak nie powinna powodować spadku ostrości zdjęć na krótkich czasach, ale na długich - przy korzystaniu ze statywu zaleca się ja wyłączyć. Optymalnie by było jakby stabilizacja miała tryb auto działający na podobnej zasadzie co auto iso - działa dopiero przy czasach/ogniskowych gdzie jest ryzyko poruszenia.
THX - o statywie to słyszałem.