Kupiłem mojego G-1 w Saturnie na początku 2009 r. Polska instrukcja była w zestawie. Co do ogólnego podejścia tej firmy do naszej pięknej ojczyzny - trudno polemizować. Pomijam politykę produkcji drogich obiektywów do amatorskich korpusów - powiedzmy, że naleniki sa pozytywnym wyjątkiem(ale też super tanie nie są).
Ostatnio edytowane przez dzarro ; 19.02.12 o 13:54
Kupowalem G1 bodaj w pazdzierniku/listopadzie 2008, instrukcje mialem w wersji PL.
Naprawe raz robilismy, padla lampa blyskowa, zero zastrzezen.
Owe drogie obiektywy np 7-14, sa bardzo dobre optycznie, krotko mowiac warte swej ceny.
Nalesniki swietne optycznie i tanie.
Nie wiem na co mozna narzekac, lubie Panasa, lubie Olka i jeszcze pare firm...
pozdrawiam serdecznie
Janek
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Wielu ludzi lubi panasonika bo produkują generalnie dobrej jakości sprzęt, ale ta firma z góry olewa nasz kraj i naszych klientów. Ja sobie kupię panasonika jak będą produkować coś czego inni nie robią :] abędzie mi to bardzo potrzebne. Myślałem nawet o naleśniku 20mm ale tu też nie za bardzo jest gdzie go kupić. Nie ma praktycznie dystrybucji porządnej jeśli chodzi o optykę. Czasem to wygląda jak by nam robili łaskę że tu sprzedają <lol> a tani to oni nie są....
Póki co obchodzę się doskonale bez ich sprzętui nie narzekam
/*...................*/
/* ...........................*/
Produkowali: telewizory, sprzęt audio (Technics) i video ale to było kiedyś i tez oszukiwali. Za komuny kupilem w Pewex-ie (oczywiscie za $) telewizor Panasonic. Przy naprawie okazało sie ,ze kineskop był Philipsa.
Miałem sprzęt Technicsa i byłem zadowolony. Kalkulator mam do dziś i nie chce się zepsuć
/*...................*/
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Nie jestem w takim temacie... Mam alergię na hipermakerty :]. Mówisz że bywają , OK. Wierzę, ale co to za dystrybucja gdzie przelecę się po nastu największych sklepach internetowych specjalizujących się w fotografii i nie znajduję 20'tki. Tak było jeszcze całkiem niedawno. Ja o tym mówię. Nie oznacza to że się nie poprawia. Ciekawe że z Olkiem jest dokładnie odwrotnie. W niecie kupisz w sklepach gorzej
/*...................*/
W sprawie dostepności 20 mm f1.7:
Przed chwila znalazłem w 4 sklepach : Pixmania(dostępny) , Hoopla (realizacja powyzej 30 dni), no i Panasonic Gliwice (dostepny 3-7 dni) i Panasonic Śląsk (zapytaj o dostepnośc)
czyli tak naprawde to od ręki nie kupisz nigdzie. Wiec przypomina mi to czasy PRL - niby jest a niema.
Do Janeczek: W mojej okolicy w MM czy FJ nie widzialem nigdy
Tak , że potwierdza to moje poprzednie opinie co do dystrybucji w Polsce.
Ostatnio edytowane przez Jd ; 19.02.12 o 21:30
Od dawna nie widziałem w MM w Poznaniu niczego od Panasonika oprócz GF2/GF3 z kitem i paru kompaktów.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb