Strona 12 z 22 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 217

Wątek: Panasonic Lumix GX1

Jd
    Gość

Odp: Panasonic Lumix GX1

Widzę ,że niektórzy próbują udowadniać na siłę ,że czarne jest białe. Niech i tak będzie. Ja na własnej skórze przekonałem się jakie jest wsparcie w Polsce dla użytkowników Panasa ze strony przedstawicieli tej marki i nigdy nie kupię juz żadnego aparatu tej firmy. Tyle z mojej strony.

| OlyJedi Awatar dao
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    Widzę ,że niektórzy próbują udowadniać na siłę ,że czarne jest białe. Niech i tak będzie. Ja na własnej skórze przekonałem się jakie jest wsparcie w Polsce dla użytkowników Panasa ze strony przedstawicieli tej marki i nigdy nie kupię juz żadnego aparatu tej firmy. Tyle z mojej strony.
    Nie twierdzę, że jest dobrze, zaprzeczam twierdzeniu, że jest źle. Wsparcie jest kijowe, co mówię jako użytkownik i sprzedawca tego sprzętu, ale ten sprzęt jest - da się go kupić bez większego problemu w sklepie stacjonarnym, nie jest się ograniczonym tylko do sklepów internetowych. Problemów z dostępnością korpusów nie ma, brakuje jedynie większej oferty szkieł z polskiej dystrybucji, co też powoli się zmienia i idzie ku lepszemu, zwłaszcza gdy postanowiono, kosztem super zoomów FZ, skoncentrować się na serii G. Cóż takiego Ci Panasonic PL uczynił prócz problemów z dostaniem instrukcji?
    że jakby coś - to nic

RX100 || blog

Jd
    Gość

Obudzili się wreszcie (oczywiscie u nas) po przeszło trzech latach od premiery pierwszego bezlusterkowca (G1 - wrzesień 2008 rok)? Co do instrukcji - po prawie 6 miesiacach bojów wreszcie się znalazła , ale tylko dla mnie (pełna w jezyku polskim) I to dopiero po zaangażowaniu sie w temat Państwowej Inspekcji Handlowej. Jak dzwoniłem jako klient to nie chcieli zemna wogóle rozmawiac. Jeżeli handlujesz tym sprzetem to powiedz mi czy sa dołaczane instrukcje w jezyku polskim do zestawów. Ja stwierdzam ,ze nie bo gdzie w sklepie widze bezlusterkowca Panasa to udaje zaintesowanego zakupem i sprawdzam co jest w kartonie - i jeszcze nie spotkałem instrukcji po polsku.Jezeli uwazasz to za nic nie znaczacy problem to dalsza dyskusja na ten temat niema sensu.

PS Nowy obiektyw 14-42 z serii PZ X dostepny u nas dopiero od końca stycznia - w Berlinie były do nabycia w kazdym duzym sklepie juz na poczatku grudnia ubiegłego roku i to w cenie znacznie nizszej (mimo wtedy wysokiego kursu 1€ =4,50 zł)
    Ostatnio edytowane przez Jd ; 18.02.12 o 22:06

| OlyJedi Awatar dao
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Jeśli chodzi o instrukcje: nie wiem jak się ma sprawa z GH2, bo nigdy go na stanie nie miałem, ale do G3 komplet instrukcji PL (książeczka+CD) przyszły bodajże po miesiącu od pojawienia się G3 w ofercie w fj. Gorzej sprawa się miała z GF3, swój egzemplarz kupiłem pod koniec września, instrukcję pojawiły się jakoś w grudniu. Nie wiem jak w innych sklepach, ale uprzedzałem kupujących G3 i GF3 o braku instrukcji, więc mieli jasność co kupują, a raczej czego nie zbierałem numery telefonów, bo wiadomo było, że instrukcje się pojawią. Na kilka sprzedanych (~5) aparatów tylko jedna zgłosiła się po instrukcję.
    Co do obiektywu: o tym pisałem wyżej. To najpoważniejsza bolączka oferty sklepów stacjonarnych. Są aparaty, ale nie ma czego do nich podpinać. Mam nadzieję, że wraz z popularyzacją bezlusterkowców w Polsce sieci foto wprowadzą więcej asortymentu do m43, ale też i nexów. Jedynym problemem może być fakt, że kupują to głównie amatorzy, którzy chcieliby 'dobrego kompakta', tudzież tanią lustrzankę, ale zachęceni przez sprzedawcę nabywają evila. Tak jak w lustrach do 3k, kupuje się aparat z kitem na całe życie. Taki jest rynek foto w Polsce, ale może to i dobrze, bo byłoby jeszcze więcej fotografów ślubnych za darmochę Ważną rolę odgrywa również marketing. Panasonic ograniczył się do 4 stronicowego folderu z korpusami, a Olympus do reklamy w fotokurierze Efekt jest taki, że klienci dowiadują się o istnieniu m43 dopiero gdy przyjdą zapytać o 'ten aparat nikona, którego reklamy wszędzie widzieli'
    że jakby coś - to nic

RX100 || blog

Jd
    Gość

To jesteś jednym z niewielu uczciwych sprzedawców i chwała Ci za to. Problem jest inny. Instrukcja winna byc przed wprowadzeniem towaru na polski rynek. Tak stanowi prawo. Wina nie lezy po stronie bezposredniego sprzedawcy lecz po stronie generalnego dystrybutora na kraj (kto to jest to wszyscy wiemy) i tu jest pies pogrzebany. W internecie co bardziej cwani sprzedawcy dyplomatycznie nic nie wspominali o instrukcji. W razie problemu - proste pytanie a czy w ofercie pisalismy ,ze jest ? Ale to chowanie głowy w piasek.
    Innym poważnym problemem jest sprzedaz aparatów nie pochodzacych z polskiej dystrybucji , głownie uzywanych, odnowionych jako nowych , po cenie faktycznie nowego. Sprzedawano aparaty jako nowe ktore miały po przeszło 3.000 klapnięc migawki . Wszystkiemu winna e-gwarancja .

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Nie wiem jak w Wielkopolsce alw w Malopolsce nie ma problemow z dostepnoscia G3/GF3 w sklepach stacjonarnych. W FJ i MM widze je zawsze - w FJ pojawily sie gora miesiac po premierze. Ostatnio widzialem w FJ tez GH2 w 2 zestawach. Szkiel do m43 (poza 40-150 i 45-200) nie ma w zadnym tego typu sklepie w KRK w ktorym bylem ale z dostepnoscia przez internet nie ma problemu (dotyczy to zarowno Olumpusa jak i Panasonica). Niestety obie firmy kiepsko u nas dbaja o reklame systemu a sprzedawcy w wiekszych sieciach najczesciej odradzaja m43 a polecaja Sony i Canikona

| OlyJedi Awatar dao
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Niestety obie firmy kiepsko u nas dbaja o reklame systemu a sprzedawcy w wiekszych sieciach najczesciej odradzaja m43 a polecaja Sony i Canikona
    jakby Tobie płacono za sprzedaną sztukę produktu A - 70 zł, a produktu B - 0 zł, to co byś chciał sprzedać bardziej? trzeba najpierw zadbać o sprzedawcę, poprzez szkolenia (np. szkolenie Panasonica, temat: aparaty serii G w studiu foto, obiekt: modelka z CKMa, prócz 'folderowej' wiedzy prowadzącego szkolenie było interesujące szkolenie Olympusa przeżyję na początku marca, na razie plus za miejsce), konkursy (np. sprzedaj 5 aparatów, a 6 dostaniesz dla siebie), wsparcie w postaci katalogów, folderów, gadżetów dla klientów.
    że jakby coś - to nic

RX100 || blog

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Ja takie zdanie miałem zanim panaś zaczął robić aparaty fotograficzne. Tak mnie obsłużył serwis Panasia :] że chciałem ich podać do TV. Już wtedy powiedziałem nigdy więcej panasik nie zagości w moim domu :] i tak jest do dziś :]
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Jd
    Gość

Ja na serwis foto Panasa (korzystałem z tego w Białymstoku) nie moge złego słowa powiedzieć. Szybko, fachowo i stosunkowo tanio. Mi chodzi o segment zajmujacy sie dystrybucją. Mam wrazenie ,ze siedzą tam ludzie z "łapanki", już z urzędu negatywnie nastawieni do klienta dopytujacego sie o swoje prawa. Problemu lewych "importerów" jak gdyby nie zauważali , a to psuje rynek. Wychodza chyba z założenia : czy ludzie kupia aparat Panasa czy nie to i tak swoja wypłate na pierwszego dostaną.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Przecież nie napisałem że tak jest wszędzie :], być może teraz jest lepiej, ale wtedy tj ok 10 lat temu było w Gdyni i panasonik już nie zarobił na mnie ani centa przez te 10 lat. Ot taka moja zemsta :]
    /*...................*/
    /* ...........................*/