Strona 11 z 14 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 136

Wątek: Bezlusterkowce vs. XZ-1

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: Bezlusterkowce vs. XZ-1

LX-5 miałem, jak na kompakt rewelka, wygodniejszy od XZ-1, lepsze filmy, AF, ergonomia, zakres ogniskowych (skokowy zoom - super sprawa). Są jednak dwa "ale" które musisz wziąć pod uwagę:

1) JPG kolorystycznie gorszy od Olka (kolory jakieś takie zimne, ale to może kwestia przyzwyczajenia), filtry "artystyczne" (jeżeli używasz) wymiękają przy XZ-1 (jakoś tak kiepsko zrealizowane, szczególnie "pinhole")

2) Jeżeli podczas filmowania wpadnie ci w kadr silne źródło światła (lampa, słońce, fajerwerki itp) to licz się z fioletowymi pasami na obrazie

Jakby poprawili dwa powyższe mankamenty (szczególnie drugi, pierwszy RAWami się obejdzie od biedy) i nie ruszali guzikologii to chętnie bym kupił taki LX-7.

EX-1 niestety nie miałem w rękach więc nie pomogę.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi Awatar marek7001
    Mieszka w
    Ostrołęka
    Siła reputacji
    67
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    LX-5 miałem, jak na kompakt rewelka, wygodniejszy od XZ-1, lepsze filmy, AF, ergonomia, zakres ogniskowych (skokowy zoom - super sprawa). Są jednak dwa "ale" które musisz wziąć pod uwagę:

1) JPG kolorystycznie gorszy od Olka (kolory jakieś takie zimne, ale to może kwestia przyzwyczajenia), filtry "artystyczne" (jeżeli używasz) wymiękają przy XZ-1 (jakoś tak kiepsko zrealizowane, szczególnie "pinhole")

2) Jeżeli podczas filmowania wpadnie ci w kadr silne źródło światła (lampa, słońce, fajerwerki itp) to licz się z fioletowymi pasami na obrazie

Jakby poprawili dwa powyższe mankamenty (szczególnie drugi, pierwszy RAWami się obejdzie od biedy) i nie ruszali guzikologii to chętnie bym kupił taki LX-7.

EX-1 niestety nie miałem w rękach więc nie pomogę.
    Dokładnie po raz kolejny moje myślenie
    Jeśli jpg to XZ-1, jeśli video to LX-5. I bądż tu mądry
    Były: 3 Canony PS, 2 Lumixy FZ, 2 Olympusy E-System /14-54II, 40-150/, Nikon D5000 /18-105/, E-PL2, E-PL3, E-PL5 /14-42, 14-150,12-50, 40-150, 14/2.5, 20/1.7, 45/1.8, Nokia LUMIA 920, 930 GOLD, LG G4, G5,G6, G7, Huawei P30 Pro jest ​Huawei Mate 50 Pro
    Galeria Olympusclub: http://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=21795

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Filmowanie kompaktem, to bym zdecydowanie uznał za dodatek... mało ważny dodatek.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Hmm, dzisiaj napatoczyłem się w sklepie na gf-3 +14-42 (myślałem że jest większy z obiektywem)
    a na serio to juz dużo o tym się naczytałem i mam konkretne pytanie:
    za 1300zł mogę mieć panasonica gf-2 z kitem z niemiec (kolega mieszka wiec jeżeli chodzi o gwarancje to przez niego = 24 zamiast 12 miesiecy gwarancji).
    i to byłby podstawowy aparat w domu : tzn żona też by go obsługiwała
    jakość zdjęć z kitem vs. lx-5 wiem że porównywalna; jakość video chyba jednak z gf??
    w domu mogłyby leżeć ze dwa manuale (na zabawę w makro czy landszafty) używane okazjonalnie - dlatego właśnie manuale
    i 1300 to nie 1550 (a za tyle najmniej można wyrwać lx-5); ma ktoś gf-2?? poleca?? jak AF w porównaniu tych dwóch modeli?
    ps. widziałem filmy na youtube z lx-5 - porażka;

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Wideo w GF2 jest bardzo fajne, chociaż w pełni automatyczne. A AF bez żadnych kompleksów w porównaniu do konkurencji.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez elrond2000 Zobacz posta
    Hmm, dzisiaj napatoczyłem się w sklepie na gf-3 +14-42 (myślałem że jest większy z obiektywem)
    a na serio to juz dużo o tym się naczytałem i mam konkretne pytanie:
    za 1300zł mogę mieć panasonica gf-2 z kitem z niemiec (kolega mieszka wiec jeżeli chodzi o gwarancje to przez niego = 24 zamiast 12 miesiecy gwarancji).
    i to byłby podstawowy aparat w domu : tzn żona też by go obsługiwała
    jakość zdjęć z kitem vs. lx-5 wiem że porównywalna; jakość video chyba jednak z gf??
    w domu mogłyby leżeć ze dwa manuale (na zabawę w makro czy landszafty) używane okazjonalnie - dlatego właśnie manuale
    i 1300 to nie 1550 (a za tyle najmniej można wyrwać lx-5); ma ktoś gf-2?? poleca?? jak AF w porównaniu tych dwóch modeli?
    ps. widziałem filmy na youtube z lx-5 - porażka;
    Moja siorka ma podobne dylematy: chciałby aparacik do 1500 zł ale żeby miał spory zoom, żeby można było robić zdjęcia bez lampy, aparat ma być mały ale powinien mieć wizjer(elektroniczny!), za to zdjęcia będą robione raczej w automacie … W dodatku X-10 w jej opinii wygląda kiepsko…
    Wydaje mi się, że problemem jest dookreślenie o co tak naprawdę Ci chodzi:
    - czy ma być to możliwe tani/mały kombajn na wycieczki(ma się podobać żonie, ma być mały i kręcić filmy)
    - ma być to mały ambitny aparat(jakość,manuale, ergonomia, guzikologia)

Wiadomo, że GF-2/3 będzie miał lepszą matrycę i tak dalej, ale…
    Światło 3,5-5,6 to inna bajka niż 1,8-2,8 czy 2-2,4
    28 mm to inna bajka niż 24 mm(LX-5/EX-1)
    Zdjęcia macro i quasi macro z kitem wypadną słabej niż na kompaktach
    Guzikologia XZ-1/LX-5 itd. jest prawdopodobnie lepsza niż w GF-2

Z drugiej strony jeśli aparat ma być głównie obsługiwany w automacie to pokrętła i przyciski z ambitnych kompaktów są zbędne, a jakość zdjęć jednak będzie lepsza. Mam znajomego, który ma Pena z kitem(nie wiem jaki model), stosuje go jako małpkę(jego żona też) i jest zachwycony jakością swoich zdjęć(raczej nie chodzi o jakość artystyczną).
    Takie rozważania można prowadzić w nieskończoność.

Ja wybrałem EX-1 ponieważ:
    Ma ekwiwalent 24 mm i światło 1,8
    Kompakt daje większą GO
    Ma odchylany ekran
    Lepiej – niż w G-1 z kitem -wychodzą na nim zdjęcia kłódek, dziurek od klucza itd.
    Zrobiłem nim klika zdjęć w sytuacjach, w których i tak nie miałbym przy sobie mojego G-1
    To wszystko mam za najniższą cenę na rynku
    Oczywiście G-1 jest fajniejszym aparatem i nadal zamierzam go używać

Jeśli naprawdę klarownie określisz swoje priorytety(oraz realność ich realizacji) wybór stanie się łatwiejszy.
    Ostatnio edytowane przez dzarro ; 11.02.12 o 13:29

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Moja siorka ma podobne dylematy: chciałby aparacik do 1500 zł ale żeby miał spory zoom, żeby można było robić zdjęcia bez lampy
    Dalej nie czytałem. Już mówię jak to leczyć: wizyta w MM, wypróbować obok siebie TZ20 i XZ1. I to już powinno siostrze dać dużo do myślenia. Do tego dochodzi - imho - najlepszy na rynku stabilizator; przy odrobinie treningu jest możliwe uzyskanie tylko delikatnie rozmytego zdjęcia na długim końcu przy czasie 1s!. Jeśli siostra jednak lubi makro to LX jest tu dużo lepsze. Jestem właśnie w trakcie wybierania kompaktu dla koleżanki, zobaczyła XZ-1 i pierwsze co usłyszałem: o w domu mam Olympusa, nie no dobre zdjęcia robił, a ten nawet ładny. Ja już wiem, że skończy się na XZ-1 lub XZ-2. Nie przeszkadza jej mały zum a do filmików to ma kamerkę.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Wiadomo, że GF-2/3 będzie miał lepszą matrycę i tak dalej, ale…

(...)

...jakość zdjęć jednak będzie lepsza.
    I tu byłbym ostrożny.

https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post765845

https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post766072

https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post766629

https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post768336

https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post768997

https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post769105

Z zalet lepszej matrycy skorzystasz, gdy:

- będziesz miał jasne szkło;
    - będziesz miał stabilizację obrazu;
    - będziesz korzystał z rawów.

W przeciwnym razie można śmiało wybrać porządnego kompakta (np. XZ-1), zamiast bezlusterkowca lub nawet lustrzanki.

---------- Post dodany o 14:10 ---------- Poprzedni post był o 14:09 ----------

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Do tego dochodzi - imho - najlepszy na rynku stabilizator...
    Skąd takie dane na temat stabilizatora?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Radzymin
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Mam zarówno lustrzankę 4/3(a więc efekty zbliżone do penów),jak i niedawno zakupionego Sams.EX1,Oczywiście 4/3 daje lepszą jakość obrazu ale mobilność EX1jest ważna ,no i ten uchylny na wysięgniku ekran+f 1,8.Mam od tygodnia ,mrozy więc nie poszalałem .RAW FANTASTYCZNY!Teraz wiem że to dobrze gdy RAWY mają po 20mb.Obiektyw przenosi znacznie więcej informacji niż rejestrują jpg.Nie chodzi o podostrzanie,tam naprawdę jest więcej szczegółow.Filmów nie robiłem.I kupiłem w MM za 900 stówek,ale się cieszę.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez krzysztofix2211 Zobacz posta
    Mam zarówno lustrzankę 4/3(a więc efekty zbliżone do penów),jak i niedawno zakupionego Sams.EX1,Oczywiście 4/3 daje lepszą jakość obrazu ale mobilność EX1jest ważna
    Fakt - ten Samsung jest bardzo fajnym aparatem. Peny dość mocno odskoczyły obrazkiem względem 4/3, chyba, że piszesz o E-5.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook