Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 136

Wątek: Bezlusterkowce vs. XZ-1

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Odp: Bezlusterkowce vs. XZ-1

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Nie wprowadzaj w błąd, bo taki sam szeroki kąt ma LX3, LX5, Canon S100.
    OK, powinienem był napisać "u konkurencji, którą brałem pod uwagę, ze względu na inne, interesujące akurat mnie cechy".
    A brałem pod uwagę chyba tylko jeszcze G12, ze względu na odchylany ekran, ktory jest mi w wielu sytuacjach bardzo przydatny.
    Ostatnio edytowane przez ajt ; 31.01.12 o 13:30

Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Generalnie, pan z Panasonica rozwiał moje wątpliwości.
    Gf-2 z niemiec bedzie mial 12 miesiecy gwarancji - odpada
    czy faktycznie lx-5 ma dużo lepszy AF (bo video to wiem) od OLKA??
    Olka macałem- wrażenia super, lx-5 niestety nie ma w wioskowym OPOLU.
    ps. czy jest jakiś sposób żeby w olym zmienić format nagrywania filmu (typu nakładka na firmware??)
    w olym cieszy filtr nd nie powiem

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez elrond2000 Zobacz posta
    czy faktycznie lx-5 ma dużo lepszy AF (bo video to wiem) od OLKA??
    Olka macałem- wrażenia super, lx-5 niestety nie ma w wioskowym OPOLU.
    Prawdopodobnie robiąc zdjęcia nie zauważysz różnicy w pracy AF.
    Natomiast przy filmowaniu AF Panasonic'a jest bardziej płynny.

ps. czy jest jakiś sposób żeby w olym zmienić format nagrywania filmu (typu nakładka na firmware??)
    O jaką zmianę formatu Ci chodzi?
    Ze względów praktycznych 720p w zupełności wystarcza (jak dla mnie oczywiście). Nie będę rozwijał tematu.

w olym cieszy filtr nd nie powiem
    W Panasoniku jest 1/4000 i jak do tej pory nawet na f=2.0 nie brakowało mi krótszych czasów naświetlania.

Jest jeszcze jedna sprawa w LX5.
    Najlepszą rozdzielczość osiąga dla 24mm, gdzie nawet przy f=2.0 jest ostro jak żyleta.
    Zwiększając ogniskową, niestety obraz pod kątem rozdzielczości się pogarsza - ale nie porównywałem tego z rozdzielczościami jakie uzyskuje XZ-1.
    I jak wspominałem, przy LX-5 trzeba robić w RAW, bo są lepsze niż jepegi z puszki. Ale podobnie jak wyżej nie porównywałem jpeg XZ-1 vs. jpeg LX5.

Jest jeszcze jeden niuans. Olek ma lepszą politykę EVF, tzn wszystkie pasują do wszystkiego, przynajmniej na razie. Do LX5 pasuje tylko starszy (gorszy) EVF Panasonic'a.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 31.01.12 o 14:20

Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

"Ze względów praktycznych 720p w zupełności wystarcza (jak dla mnie oczywiście). Nie będę rozwijał tematu." - ja również chodziło mi raczej o inny format kompresji (mniej miejsca zżerający z karty)
    a jak wygląda obiektyw lx-5 jakościowo do lx-3 (wiem mniejszy zoom, ale telekonwerter sprawę by załatwił - strata światła ale i tak używany tylko poza pomieszczeniami)
    i filmy lx-3 względem xz-1?

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

"Ze względów praktycznych 720p w zupełności wystarcza (jak dla mnie oczywiście). Nie będę rozwijał tematu." - ja również chodziło mi raczej o inny format kompresji (mniej miejsca zżerający z karty)
    No niestety, LX5 kompresuje dużo lepiej.

a jak wygląda obiektyw lx-5 jakościowo do lx-3 (wiem mniejszy zoom, ale telekonwerter sprawę by załatwił - strata światła ale i tak używany tylko poza pomieszczeniami)
    W zakresie 24-60mm to dokładnie takie same obiektywy.
    Konwerter zakładanay na obiektyw nie powoduje straty światła, tak na marginesie, ale wg. robi się nieporęcznie, tulejka, konwerter, przykręć odkręć, gabaryty ... lepiej brać LX5, z tych dwóch, jeśli te dodatkowe 30mm są ważne.

i filmy lx-3 względem xz-1?
    LX3 może mieć gorsze filmy od XZ-1.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 31.01.12 o 15:33

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Witam.
    pozwolę się podpiąć pod ten wątek. Potrzebuję aparatu do dokumentowania wykonanych prac w firmach. Dźwigać E-30 nie zawsze mi się chce. Zastanawiam się co będzie lepsze EP-L1 (EP-L2, ewentualnie Panasonic G3), czy EX-Z1 (a może fuji X10). Światło jest tak jak na hali fabrycznej..czasem przyzwoite, czasem kiepskie. Miłym dodatkiem będzie dobra jakość filmów HD. Pomożecie?......

Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Alvent,
    dokopałem się do kilku kolejnych testów; i tak oly xz-1 fajny i owszem ale do iso 400; potem lx-5 góruje a olek spada widziałem wizjer epl-1 czy epl-2 bierz lepiej panasonica ale gf-2 (lepsza ergonomia + gorąca stopka) tylko pytanie: kit jest ciemny czy masz kase na panasonica albo olympusa 20mm 1.7?? popatrz sobie na porównywarce jakiejś ile to kosztuje.
    gdyby nie filmy hd (tylko dlatego również dla mnie) bierz samsunga ex-1 - duży wątek na nikoniarze.pl; teraz w saturnie za 900zł do wyrwania; sam sie zastanawiam czy do tego nie dobrac kamery i miec w tyłku filmy lx-5 pozdrawiam

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez alvent Zobacz posta
    Witam.
    pozwolę się podpiąć pod ten wątek. Potrzebuję aparatu do dokumentowania wykonanych prac w firmach. Dźwigać E-30 nie zawsze mi się chce. Zastanawiam się co będzie lepsze EP-L1 (EP-L2, ewentualnie Panasonic G3), czy EX-Z1 (a może fuji X10). Światło jest tak jak na hali fabrycznej..czasem przyzwoite, czasem kiepskie. Miłym dodatkiem będzie dobra jakość filmów HD. Pomożecie?......
    Za 1k PLN wyrwiesz G-2 i zostaje 1k PLN na jasną stalkę. Za o,5k PLN masz G-1, 12 Mpx, potrzebujesz więcej?
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Założyłem góra 2000 pln. W fotojoker jest GF3 :http://www.e-fotojoker.pl/product/ap...z-14mm-czarny/ .......
    G2, G3 w zasadzie w podobnej cenie.
    Najpierw myślałem o bezlusterkowcu z jasną stałką. Kompakt to jednak mniejszy i łatwiejszy do schowania w kieszeń...
    Oly ma stabilizację, Panas w obiektywie...
    Jeśli G2, G3, GF(1,2,3) to z jaką stałką?...

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez alvent Zobacz posta
    Założyłem góra 2000 pln. W fotojoker jest GF3 :http://www.e-fotojoker.pl/product/ap...z-14mm-czarny/ .......
    G2, G3 w zasadzie w podobnej cenie.
    Najpierw myślałem o bezlusterkowcu z jasną stałką. Kompakt to jednak mniejszy i łatwiejszy do schowania w kieszeń...
    Oly ma stabilizację, Panas w obiektywie...
    Jeśli G2, G3, GF(1,2,3) to z jaką stałką?...
    To zależy co lubisz - 14/2,5 i 20/1,7 od Panasonica, 17/2,8 i 45/1,8 od Olka. (Do GF3 nie dołożysz lampy, ani wizjera).
    Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro