"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Ale nie dadzą takiego samego obrazka35/1,4 będzie bliższy 50/1,8 na FF
Jeśli chodzi o GO to masz rację, ale światłosiła pozostaje taka sama.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
I co z tego? Jasne szkła kupuje się dla małej GO. Porównaj sobie zoomik z XZ-1 i 24-70/2,8 podpiete po FF. Światłosiłą się zbytnio nie róznią...Jeśli porównujesz światłosiłę, to zawsze musisz brać pod uwagę wielkość matrycy z którą współpracuje szkło.
Ostatnio edytowane przez fret ; 4.02.12 o 15:38
a nie dla ich jasności?![]()
Ja tylko zazdroszczę właścicielom FF szerokiego kąta i możliwośći pokrycia dwoma zoomami(16/17-150/200) calego interesującego mnie zakresu ogniskowych. Co daje ekwiwalent na kropie 10/12~100/120mm.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Chyba nie. Przy obecnej jakości wysokiego ISO i różnicy w cenie np. 85/1,2 i 85/1,8 nie wierzę, że wiele osób wybiera wersję 1,2 dla "jasności", tym bardziej, że to wolne szkło![]()
Dla jasności, czyli w rezultacie dla uzyskania krótkich czasów, do FF kupuje się f/2,8, najwyżej f/2. Na f/1,4 GO już jest tak mała, że zepsuje każde zdjęcie, oprócz tych robionych wyłącznie z zamiarem uzyskania małej GO. Pełna dziura w tych szkłach nadaje się tylko do uzyskiwania małej GO i do niczego więcej.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Do rzeczowej dyskusji brakuje jeszcze podniesienia argumentu katów widzenia na wszystkich rozmiarach matryc.
Kto to jest Się? Przyznaję, że nie znam człowieka. Jakiś znany fotograf?
Ja kupuję jasne szkła po to, żeby nie błyskać fleszem tam gdzie nie wypada, albo nie wolno.
P.S. Nie wiedziałem, że szkła typu 85/1.2 i 50/1.2 nie chodzą na pełnej klatce...
---------- Post dodany o 17:34 ---------- Poprzedni post był o 17:20 ----------
Chyba żartujesz. Akurat szeroki kąt to słabość FF. Jakość obrazu jest tam na krawędziach - w porównaniu z obrazem z APS-C - niemal zawsze wyraźnie gorsza. Chodzi i o rozdzielczość, i o winietę. W momencie, kiedy wyszła na świat Sigma 8-16 właściciele aparatów z matrycą APS-C nie muszą nawet narzekać na mniejszy kąt widzenia, niż w wypadku podobnych szkieł dedykowanych na FF.
Ostatnio edytowane przez Benek ; 4.02.12 o 18:37