Strona 71 z 145 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381121 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 701 do 710 z 1449

Wątek: Olympus OM-D - gdybania przed premierą

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D - gdybania przed premierą

Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    Dlaczego jest cisza o nowych uszczelnianych szkłach?
    Bo sa tak szczelne,ze nic nie wyplywa na zewnatrz.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    To jest bardzo drażliwy temat, bo umysły ścisłe nie dopuszczają elementu estetyki, a humaniści generalnie nic z tego nie rozumieją.
    Czy fakt, że prawie nic nie rozumiem z tej dyskusji czyni mnie automatycznie humanistą?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Czy fakt, że prawie nic nie rozumiem z tej dyskusji czyni mnie automatycznie humanistą?
    Nie, jesteś prawie humanistą
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Na wszystkich innych gratach się zawiodłem -to się brzytwy chwytam> olympus.
    Moja rada - zmień podejście. Ja tam jestem zadowolony ze wszystkich klamotów jakie posiadałem. Może oprócz Zanita, bo to naprawdę beznadziejne aparaty. Nawet ja się zorientowałem. Tkwię sobie radośnie w ignorancji i cieszę się jak małe dziecko, że moje aparaty robią zdjęcia. Pewnie gdybym o nich mocniej poczytał dowiedziałbym się, że to kompletne badziewie i nadaje się tylko jako przycisk do papieru. Dlatego wolę nie wiedzieć.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 31.01.12 o 10:29
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

A ja staram się zrozumieć i momentami mam przebłyski , ze wiem o co chodzi - więc która jestem grupa?

Tak swoją drogą to przychylam się do wniosku Hadesa. Chciałbym w końcu zrozumiać o co chodzi z tą fotografią cyfrową- jast tak wiele mitów i niewiele konkretów.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie, jesteś prawie humanistą
    W takim razie jestem humanistom, bo w podstawówce byłem olimpijczykiem z matematyki.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    A ja staram się zrozumieć i momentami mam przebłyski , ze wiem o co chodzi - więc która jestem grupa?

Tak swoją drogą to przychylam się do wniosku Hadesa. Chciałbym w końcu zrozumiać o co chodzi z tą fotografią cyfrową- jast tak wiele mitów i niewiele konkretów.

Pozdrawiam AP.
    Nie da rady. Im coś jest prostsze do zrozumienia tym bardziej można to skomplikować i uczynić z tego misterium i tajemnicę.
    Fotograf nie ogarnia rzeczywistości i z tego powodu robi zdjęcia aby móc ją poznać. Są one (te zdjęcia) jakby bramami wejściowymi do normalnego świata. Ponieważ jednak ciągle coś grzebie w tych zdjęciach i PSuje to nie może odnaleźć ścieżki prowadzącej do rzeczywistości. Dla tego myśli, że odnajdzie tą drogę przez odpowiedni sprzęt. Stąd też różne sekty i wyznania: "pentalibowie", "olytalibowie", "KKM", "canon to canon a nikon to nikon", "wyznawcy lustra", "antylustrowcy", "foveoniści", "wyznawcy Wielkiego DR" i oczywiście najbardziej zaciekła, zajadła i ortodoksyjna sekta "fulfrejmiści". A "średnio i wielkoformatowcy" w ogóle nie uznają innych wyznań.
    Jak widać fotografia jest religią a wyznawcy poszczególnych jej odłamów gardzą sobą wzajemnie. Jak w każdej religii są kapłani, najwyżsi kapłani, wyznawcy i obiekty kultu.
    Tak więc jeśli chciałbyś zrozumieć o co chodzi z tą fotografią to nie mam dobrych wiadomości dla Ciebie (i innych)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

W takim razie jestem humanistom, bo w podstawówce byłem olimpijczykiem z matematyki.
    To już totalny "off topic" ale pracując w firmie informatycznej widzę jak nowi pracownicy przychodzą do nas po studiach technicznych - i większość z nich nie potrafi zdania po polsku napisać, jak coś trzeba napisać do Klientów, to albo ja albo mój szef, bo reszta nie potrafi.

Wracając do głównego tematu - czy mi się zdaje, czy kolega Janko "między wierszami" przeciął legendę swego zdjęcia ? Nie jest to fotka z tajnego egzemplarza nowego Olka.
    pozdrawiam wszystkich

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    Dlaczego jest cisza o nowych uszczelnianych szkłach?
    Bo masz sporo uszczelnianych szkiel. Co prawda to 4/3 ale przeciez nowy korpus bedzie smigal ze starymi szklami tak jak z nowymi wiec co za problem?

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

W zeszły weekend porobiłem nieco fotek we wnętrzach różnymi klamotami, od cyfrowego kompakta do MF na kliszę. Na razie mogę porównać rezultaty z cyfry i takie mi się wnioski nasuwają.

1. Jak jest odpowiednio dużo światła, to z każdej puszki wychodzi fajnie zdjęcie - poznać co z czego można jedynie na powiększeniach 1:1 i to przy analizie GO.

2. Jak jest mało światła to z każdej puszki wychodzi kupa, z jednej lepsza z innej gorsza - poznać co z czego można jw.

3. Fotki robione 35-100 "czuć"* na kilometr, w związku z tym liczę, że może nowy OM-D będzie sensownie obsługiwał szkła z 4/3, a jak nie, to będzie trzeba poczekać na coś z serii E-x.

PS
    *) Owe "odczuwanie" nie jest oczywiście adekwatne do różnicy w cenie pomiędzy np. 14-54 a 35-100, bo fotka z 14-54 @35mm niej jest tak bardzo gorsza od fotki 35-100 @35mm, niemniej jednak różnica jest taka, że człowiek nie żałuje wydanej kasy na 35-100.
    Po raz kolejny potwierdza się, że lepiej całą kasę wydać na jeden porządny obiektyw, niż rozmieniać się na drobne.