Strona 20 z 56 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 553

Wątek: M.Zuiko Digital 12-50 mm f/3.5-6.3 ED EZ

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: M.Zuiko Digital 12-50 mm f/3.5-6.3 ED EZ

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    W olkoych kitach do Penów można się pogubić i chyba właśnie Ci się to przytrafiło. Pierwsza wersja (kit do E-P1) i druga wersja (kit do E-PL1 - EZ-M1442L) różnią się owszem znacznie wagą, ale za sprawą bagnetu - ten drugi w miejsce metalowego dostał plastikowy, budowa i optyka jest ta sama, AF i obrazek również. Potem był kit od E-PL2 - EZ-M1442 II - pierwszy oznaczony jako MSC, cokolwiek to znaczy, a jeszcze później (wraz z trzecią generacją Penów) -EZ-M1442 II R. "Śmiga aż miło" można powiedzieć właśnie o tym ostatnim obiektywie - inna budowa, (obrazek też ), chociaż już wersja EZ-M1442 II dostała niezłego kopa względem pierwszych dwóch wersji. Miałem w rękach wszystkie te obiektywy, czy niczego nie namieszałem w powyższym - na 100% pewny nie jestem

Co do wielkości 12-50 - jest nieco mniejszy od 14-150, ma też mniejszą średnicę filtra więc nie jest źle, składany kit to jednak fajny patent.
    Dane wziąłem z Olka strony, Kity są podobno w zasadzie dwa ten z R to tylko inny wygląd ma mieć ( zasłyszane),
    EZ-M1442 II 112g z powodu odchudzenia i zmiany silniczków , odchudzanie miało spowodować zwiększenie jego celności wskutek zmniejszenie bezwładności obiektywu w celu, w stosunku do wersji pierwsze, którą miałem z EP-1 za to z niewielką ponoć utratą jakości optycznej ,( drugiej i kolejnych modyfikacji kita nie używałem- przeczytane) .
    Pozdrawiam AP.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 26.01.12 o 23:22
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Mogliby zrobić te obiektywy z tytanu Choć ten nieco "dziadzieje" z czasem i nie wygląda już tak ładnie.
    Szkła jednak lepsze są te prawdziwe, a nie z tworzyw sztucznych.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Dane wziąłem z Olka strony, Kity są podobno w zasadzie dwa
    Być może jest tak, że są dwa w sensie układu optycznego, a cztery jeżeli chodzi o budowę. Kolory pomijam.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Być może jest tak, że są dwa w sensie układu optycznego, a cztery jeżeli chodzi o budowę. Kolory pomijam.
    Trzeba będzie Jack-a podpytać o szczegóły na najbliższym zlocie.
    Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Owszem
    14-42 (pierwszy - pierwszy) - ten dla E-P1 i E-P2 - znak rozpoznawczy: metalowy bagnet, gwint filtra 40,5
    14-42L - optycznie i mechanicznie taki, jak pierwszy - pierwszy, ale bagnet z tworzywa sztucznego - wszedł na rynek razem z E-PL1,
    14-42 II - optycznie i mechanicznie przekonstruowany, gwint filtra 37, oraz możliwość zaczepienia od frontu konwerterów - wszedł na rynek wraz z E-PL2,
    14-42 II R (to R, to nie jest "radio", czy "remote", a raczej "restyled") optycznie i mechanicznie taki sam, jak II, ale ma ładniejsze pierścienie i pierścień maskujący na zaczepie konwerterów, wszedł na rynek z 3-cią generacją PENów.

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Owszem
    14-42 (pierwszy - pierwszy) - ten dla E-P1 i E-P2 - znak rozpoznawczy: metalowy bagnet, gwint filtra 40,5
    14-42L - optycznie i mechanicznie taki, jak pierwszy - pierwszy, ale bagnet z tworzywa sztucznego - wszedł na rynek razem z E-PL1,
    14-42 II - optycznie i mechanicznie przekonstruowany, gwint filtra 37, oraz możliwość zaczepienia od frontu konwerterów - wszedł na rynek wraz z E-PL2,
    14-42 II R (to R, to nie jest "radio", czy "remote", a raczej "restyled") optycznie i mechanicznie taki sam, jak II, ale ma ładniejsze pierścienie i pierścień maskujący na zaczepie konwerterów, wszedł na rynek z 3-cią generacją PENów.
    Czyli zmierzamy do kolejnej wersji 14-42 III R wraz z nadejściem kolejnego modelu

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez slawek Zobacz posta
    Czyli zmierzamy do kolejnej wersji 14-42 III R wraz z nadejściem kolejnego modelu
    Chyba nie zorientowałeś się w jakim wątku to napisałeś

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Witam, proszę bardzo dorzuciłem kilka jeszcze ciepłych JPGów z krzakami prosto z puszki e-pl3 + mZD12-50, ogniskowe 12, 30 i 50 mm i kilka przysłon. ISO200

https://picasaweb.google.com/1099041...eat=directlink

A tutaj zip z rawami (ok 107MB):
    http://www.uploader.pl/?d=4F24131C2

Jak ktoś chce i uważa że zdjęcia się nadają to można wrzucić gdzie indziej.
    Pozdrawiam.

PS.Szkło coraz bardziej mi się podoba, jest całkiem dobre jak trochę przymknąć a do video też całkiem całkiem - nie ma myszkowania AF jak w kicie. Ostrzenie przy zdjęciach rewelacja pomimo ciemności na długim końcu.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Dzięki za pliki. 12/3.5 w środku kadru bardzo dobre, niespecjalnie na tych plikach widać na ile brzeg są słabsze, tym bardziej rogi kadrów. 12/11 - na tej focie coś niedobrego się dzieje, nie sądzę żeby aż tak dyfrakcja zjadła obraz, poruszenie? Dalsze sample - podobają mi się mniej, wydają się "dygnięte". Odnoszę wrażenie, że coś niefajnego dzieje się na czasach 1/100-1/125, stabilizacja była włączona?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Zdjęcia robione trochę na szybko bo 2 dzieciaków miałem na stanie i oczy w koło głowy, stabilizacja włączona zatem przy 1/100 i tym bardziej 1/125 problemu z poruszeniem być nie powinno. Do testów żeby spokojnie przelecieć po całej dziurze konieczny jest statyw albo przynajmniej słoneczko. Trochę go brakowało dzisiaj u nas.
    Mam statyw tylko śrubę gdzieś wcięło.. poszukam. No i kawałek wideo musiałbym wrzucić na YT - tutaj 12-50 pokazuje zęby moim zdaniem (w porównaniu do 14-42 II R).