cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Ostatnio edytowane przez apz ; 24.01.12 o 22:21
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Sorry, że robimy apz-owi OT w wątku - przepraszam
Ponieważ na stałe siedzę na linuksie, więc wiadomo, że nie ma zbyt dużo znanego oprogramowania do foto. Ale nie popadajmy w depresję
Dużo dobrego z gimpa znalazłem na http://www.gimpuj.info/ Poza tym na naszym forum olkowym Zbyma72age dał dużo, dużo toturiali
Hugina i RawTherapee sam rozgryzłem. No wiem że nie w całości, ale już można skutecznie korzystać.
Aktualnie rozgryzam Darktable. Ma to być linuksowy klon Lihgtrooma. Świetna wołarka do rawów, można też przerabiać jpg-i. Ma jednak kilka bardzo ważnych błędów / braków.
Z zauważonych, i trudnych do zaakceptowania błędów to:
brak możliwości ustawiania kontrastu ogólnego. Jest tylko kontrast koloru.
brak korekcji świateł i cieni. Jest tylko ekspozycja i czerń, wyciągania cieni nie ma niestety.
Ale żeby nie być całkowicie krytycznym. Ma bezkonkurencyjny algorytm odszumiania. Ma też świetny algorytm balansu bieli - bez dominacji magenty.
Nie przejmuj się Bodzipie OT. To nasze miejsce do rozmowy o fotografii, a nie moja wystawa. Dziękuje Wam wszystkim za wizyty. Helmuth-cie - to taka opadająca mgła w mrzaweczkę się zmieniająca była. Niestety byłem tam daleko po zachodzie słońca, nieba mi na tych fotkach brakuje.
Tokin-ko cieszę się , że w naszym parku się Ci spodobało nocą.
Dzisiejsze poranne - przed pracą wyskoczyłem na chwilę w pola, szczęśliwie dzień się trochę wydłużyl już, Mój termometr samochodowy pokazywał -13 ,ja zaś byłem ubrany jesiennie.
479.
480.
481.![]()
Ostatnio edytowane przez apz ; 28.01.12 o 21:40