No jeśli te "dachy" są z matrycy którą będą montować w tym OM cośtam to jednak wezmę ricoha.
No jeśli te "dachy" są z matrycy którą będą montować w tym OM cośtam to jednak wezmę ricoha.
Pozwolilem sobie zostawic to do czego sie odnosze
1. Widziales ceny Nikona 1?
2. Widziales ceny akcesoriow do Nikona1? V1 nie ma nawet dolaczonej lampy a badziewie ktore jest dostepne kosztuje 150€ i ma moc wbudowanej lampy u konkurencji
3. Jakaz to matryca 4 lata temu miala mozliwosci tej z GH2? I to przy takiej wielkosci?
4. Lampa blyskowa, HDR i panorama w puszcze to Twoim zdaniem kryteria nowoczesnosci?
Co do fanatykow - nie widze ich tu wiecej niz w jakimkolwiek innym systemie. Powiedzialbym nawet ze mniej bo spora czesc ludzi tutaj miala stycznosc z innymi systemami czego np. o Canikonowcach nie da sie juz tak latwo powiedziec
Nie wiem czy jesteś trolem, czy też nie, ale proponuję byś poświęcił nieco więcej czasu na przeczytanie tego, co ci tu inni odpisują. Polemika polemiką, ale "cut'n'paste po łebkach" jest w twoim wydaniu jest nieco osobliwy:
Zamiast:Systemy Ci się pomyliły. (...) jakieś odjechane wizje snujesz (...) Szaleństwo (...) jakie wchodzenie w system? Napkupiłeś 5 szkieł i 2 body i 3 lampy? (...)
Tak, pomyliły ci się systemy - 4/3 miał charakter otwarty, m4/3 już nie - byle kto sobie ot tak szkiełek nie poprodukuje.
Co do dalszych uwag grizza - system nie żona, zmieniać można ile się chce i jak się chce. Ceny jakie są każdy widzi. Idziesz do sklepu, kupujesz i nikt ci naładowanego pistoletu nie trzyma przy skroni. Każdy inny system ma wady mniejsze lub większe, ale czekając z gotówką w ręce na ideał żadnego zdjęcia nie popełnisz.
Pozdrawiam
"There's no such thing as free titties"
Witam
I o tym właśnie pomyślałem, o lepszej współpracy dużych obiektywów 43 z OM-D, a nie tylko o uszczelnieniu adapteru jako sztuka dla sztuki. Przecież co drugie życzenie piszących w tym wątku, to możliwość podpięcia i używania dużych obiektywów z szybkością zbliżoną co najmniej do 4/3 na nowym body.
Pozdrawiam. romeq
Spokojnie to pewnie jakiś egzemplarz przedprodukcyjny...
Ta "otwartość" 4/3 chyba ciut na czym innym polegała - przede wszystkim każdy mógł się przyłączyć i produkować korpusy, udostępnienie pełnej specyfikacji bagnetu to inna sprawa, ale szkiełka i bez tego produkować można. Systemy Canona, Nikona, Pentaxa "otwarte' nie są, a niezależni producenci szkła jednak tłuką...
No pewnie mi powiesz merytorycznie, że ten plastikowy 45 1.8 jest tak doskonałym szkłem, że użytkownicy systemu mikro muszą wybulić za niego ponad tysiąc . Ja porównuje podobne (nikt mi nie powie że gorsze) szkło nikona 50 1.8 AF-S , jego jakość spokojnie można porównać do ZD 1.8 . Faktycznie na kilogramy się nie kupuję , owszem ale jednak trochę więcej materiału idzie na produkcję obiektywu APS-C ( w komplecie dostajemy też osłonę przeciwsłoneczą). Tak więc ta różnica w cenie to po prostu dojenie z nas kasy.
Trolem kolegi Jan_S nie nazywajmy bo założył całkiem ciekawy wątek a w wielu innych się udziela i z sensem pisze, ale co do reszty to się zgadzam.
A m4/3 jest jaki jest. Wejście do systemu (E-PL1 + kity) jest tanie a efekty zdjęciowe uważam za dobre. Lepszych szkiełek wybór dosyć duży aczkolwiek ceny mało przyjazne. Ale w każdym systemie tak to już jest. Proponuje robić zdjęcia i cierpliwie czekać co tam nam wpakują w nową puszkę. Jak to będzie znowu ta sama matryca to też się wkurzę![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.