Strona 12 z 22 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 218

Wątek: E5 - pierwsze próby

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Odp: E5 - pierwsze próby

Cytat Zamieszczone przez playtech Zobacz posta
    E-330 jest duży plus dla E-330
    Witaj w klubie sympatyków E-330. Ja również bardzo go lubię. Stabilizacja by mogła być, ale da się spokojnie bez niej żyć, mnie bardziej irytuje brak histogramu na LV, a jakby wyświetlał na żywo przepały jak Peny to już byłby miód. Poza tym też mi się podobają cienie z tego aparatu - 100 ISO bardziej przypomina to co znamy z matryc Kodaka, niż później Panasonika. Niestety w E-330 filtr AA daje o sobie znać - widać na fotkach oglądanych per pixel, taki ZD 50/2 skrzydeł nie rozwinie.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Tobik Zobacz posta
    Dziwne, bo w E-330 jest już Live MOS a nie CCD.
    To prawda, że jest Live MOS, ale nieduże upakowanie pikseli też robi swoje. Jednak za każdym razem gdy strzelam fotki E-330 w RAW-ach, to aż miło się robi. Być może ta pierwsza matryca w olkach Live MOS była dobrze opracowana
    Olympus OM-D EM-1 l OM-D EM5 Mark II l M.ZD 7-14mm | M.ZD 75mm f1.8 l ZD 150mm f2.0 | Panasonic Leica 42.5mm f1.2 | Panasonic Leica 25mm f1.4 | FL-36R l FL-50R

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Szybki AF czy wolny to pojecie wzgledne.W moim E510 z kitami i po ciemku dla mnie jest szybki i zawsze trafny.

Eeee.. zawsze trafny? Ciekawe... w E-30 to ta trafnosc czasem jest dyskusyjna, czy to z kitem, czy z ZD 50, czy nawet 14-54.
    Nie mowiac o tym, ze przy nieco ciemnym otoczeniu robi sie calkiem nieciekawie. Obiektyw jezdzi po calym zakresie i nie moze sie zdecydowac.
    Ostatnio robilem zdjecia w mieszkaniui w okolicy godz. 16-tej, bylo problematycznie z lapaniem ostrosci bez dodatkowego oswietlenia (ZD 50).

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    ...Ostatnio robilem zdjecia w mieszkaniui w okolicy godz. 16-tej, bylo problematycznie z lapaniem ostrosci bez dodatkowego oswietlenia (ZD 50).

T.
    No więc sprawa dziwna - z 50 macro także E-5 potrafi się wozić w tę i z powrotem przy normalnym pomiarze fazowym. Zupełnie inaczej w E-5 wygląda AF po kontraście - właśnie z 50-tką. AF jest zaskakująco szybki (o celności nie wspominam - po kontraście jest zawsze celny).

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    AF po kontraście - właśnie z 50-tką. AF jest zaskakująco szybki (o celności nie wspominam - po kontraście jest zawsze celny).
    Czy są więc widoki na taką współpracę tego szkła z Penami?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    339
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Zapiąłem go w Rybniku do do EP-3 niestety było znacznie wolniej z 12/2, ale na kilka strzałów które zrobiłem - kolo 8-10 jeden był niecelny.
    Z E-30 czasem mi się powozi, ale wtedy chowam ręcznie obiektyw, przeostrzam blisko na jakichś krzakach i potem ostrzy bez problemu.

Pozdrawiam AP.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 23.01.12 o 18:33
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Moim zdaniem widoki powinny być, gdyż E-5 jest jedynym modelem lustrzanki, który nie stosuje tzw. hybrydowego pomiaru ostrości (czyli z większością starszych obiektywów - trochę po kontraście + uzupełnienie pomiarem fazowym). Nie widzę powodu, żeby coś takiego nie pojawiło się w PENach. Ale na razie działa, jak napisał apz.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

...E-5 jest jedynym modelem lustrzanki, który nie stosuje tzw. hybrydowego pomiaru ostrości (czyli z większością starszych obiektywów - trochę po kontraście + uzupełnienie pomiarem fazowym).
    Nie no, w E-30 też to było. W LV można było ostrzyć albo tylko po kontraście, albo wstępnie po kontraście, a potem jeszcze poprawiać fazowo.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie no, w E-30 też to było. W LV można było ostrzyć albo tylko po kontraście, albo wstępnie po kontraście, a potem jeszcze poprawiać fazowo.
    W E-5 jest to, czego nie było w E-30 (E-420, E-520, E-450, E-600/620). E-5 ustawia ostrość w LV bezwarunkowo i bez żadnych późniejszych poprawek po fazie, niezależnie od obiektywu. Pozostałe korpusy, które wymieniłem, nastawiają ostrość w LV od razu, tylko w przypadku obiektywów przystosowanych do High Speed Live View Autofocus (qrde, kto to wymyślił!) - a ich jest pięć, i to raczej nowszych. 50 macro nie łapie się na ten high speed...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Pozostałe korpusy, które wymieniłem, nastawiają ostrość w LV od razu, tylko w przypadku obiektywów przystosowanych do High Speed Live View Autofocus...
    Faktycznie, zapomniałem o tym, że wcześniej musiały to być konkretne obiektywy.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb