Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 134

Wątek: Dalmierzowce analogowe

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: Dalmierzowce analogowe

Cytat Zamieszczone przez HrabiaMiod Zobacz posta
    Jeśli naprawdę kręci Cię dalmierz i wiesz, że będziesz tym fotografowała, ciułaj kasę i kup sobie przynajmniej Bessę z jakimś Voigtlanderem. Zapłacisz za to ~1500-2000,
    Wątpię, no może Bessa L z 15mm - czasami bywa na alle. Rxx to około 2000zł i do tego szkło minimum 1500zł. Niestety wszelkie szkła przeczyścili NEXiarze.

Moja dobra rada, dla kogoś kto nigdy nie używał dalmierza - kupić coś za 200-300zł np. Y35 GS(N) i popróbować czy pasuje. Jak przypasuje to wtedy można wykładać większą kasę i kupować wymarzone modele.

PS
    A z perspektywy swoich doświadczeń to polecałbym jakieś Fuji GS645 http://arukucamera.net/Fuji645.html

Ideałem byłoby Fuji 667 vel. Voigtlander Bessa III ale to inna bajka cenowa.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 16.01.12 o 15:28

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Dzięki za wszystkie uwagi i sugestie.
    Na dziś nie wiem czy mnie to wciągnie na dobre czy w ogóle się nie spodoba, żeby się przekonać, muszę spróbować - innej metody nie ma
    Ze względu na powyższe - odpadają aparaty drogie, nie chcę ładować pieniędzy w coś, co niekoniecznie zagości w moim sercu na dobre.
    Zdaję sobie sprawę z tego, że przy takim podejściu skazana jestem na pewne kompromisy - nawet w Erze trzeba coś poświęcić za "coś"

Teraz konkretnie - poszperałam i okazuje się, że ten Vivitar 35ES to kopia Revue 400 - a ten... ma chyba nie najgorsze opinie? O samym Vivitarze jednak niewiele w sieci.
    Olympusy RC i RD - podobają mi się bardzo, bardzo, ale... nie mam pojęcia jakiej wielkości są to ceny, bo nie potrafię żadnego namierzyć, będę się przyglądać.

Znalazłam takiego cudaka - co o nim powiecie?

http://allegro.pl/voigtlander-niezwy...057328490.html - optymalna dla mnie ogniskowa, światło nieco słabsze, ale...?

Vivitar 35ES na allegro wisi za 100zł.
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 16.01.12 o 17:39

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Minolta CLE albo ew. LEICA CL z rokkorem 40mm f2 lub summicronem C (droższy)40mm
    Koszt za komplet ok 500€ w bardzo dobrym stanie .
    Aparat posłuży bo jest stosunkowo łatwo naprawialny a w tamtych czasach za te pieniądze robili jeszcze sprzęt do pracy a nie jakieś jednorazówki aparatopodobne.

Jak drożej to pełnowartościowego - rangefindera z nowoczesną, współczesną obsługą: HEXAR RF z Hexanonem 50mm f2 za jakieś 900€

Jak ma być tanio to tak jak koledzy: Bessa (wiele możliwych odmian), albo Yashica lub jakiegoś innego TRIP'a czy canoneta z niewymienną optyką.

Minolta CLE jest chyba takim złotym środkiem.
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 16.01.12 o 17:53

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Z tanich możesz jeszcze szukać Rollei XF35 i Ricoh 800 EES. Malutkie, leciutkie, zgrabniutkie. Ten pierwszy ma obiektyw, który żyletą ponoć (takie opinie napotkałem w necie) nie jest. Ponoć, bo ja tego nie zauważyłem. Mam obie te zabaweczki i mogę śmiało polecić. Nie sprawdzałem ostrości z lupą, wg. mnie oba są wystarczająco ostre. Mam jeszcze dwa Cannonety - QL 19 i 28 i też je mogę polecić. Yashicę Electro 35 mam od niedawna, więc niewiele mogę o niej powiedzieć prócz tego, że wielka i ciężka. Opinie ma bardzo dobre.

Możesz spróbować zmierzyć się z dalmierzem ruskim - fedem albo zorką. Do wyrwania za grosze.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 16.01.12 o 18:25
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Ar2
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

A ja i tak będę zachęcać do kupna Yashicy Electro 35 (ale koniecznie w wersji GSN). Ma ona prawie wszystkie elementy z opisanego wyżej aparatu marzeń: fantastyczny wizjer z bardzo dobrze widoczną plamką dalmierza, bardzo dobry obiektyw.. To prawda, że jest z niego kawał kloca, ale wystarczy wziąć go do ręki aby zakochać się w tym aparacie To wykonanie.. uwielbiam je!
    Kolejnym bardzo fajnym plusem jest możliwość dokupienia nakładek na obiektyw: wide i tele oraz dodatkowego wizjera, które jeszcze zwiększą możliwości aparatu. Jak dla mnie brakuje tylko możliwości własnoręcznego zdefiniowania czasu.

Proponowałbym zacząć właśnie od tego aparatu a z czasem przesiąść się na Bessę z Voitkiem

A może coś bardziej hardcore'owego? Koniecznie musi być np. światłomierz?

Bo jeżeli nie to jest cała masa małych, lekkich oraz tanich jak barszcz dalmierzy np. Zorki

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Tokinko,

Kanonetka jest super, mialem i sprawiala mi duzo frajdy, niestety teraz maluchy poszly na bok, w analogu tylko kwadrat w srednim mnie kreci deczko nieporeczne jak na twe wymagania

pozdrawiam serdecznie
    Janek
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Tokinko,

Kanonetka jest super, mialem i sprawiala mi duzo frajdy,
    Zwłaszcza ta QL19. Obiektyw żyletka (taką ma w każdym razie opinie. Nie sprawdzałem na cropach, jak dla mnie wystarczająco ostry). Bardzo fajny aparacik do streeta.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Ar2
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Możesz spróbować zmierzyć się z dalmierzem ruskim - fedem albo zorką. Do wyrwania za grosze.
    Cytat Zamieszczone przez Ar2 Zobacz posta
    Bo jeżeli nie to jest cała masa małych, lekkich oraz tanich jak barszcz dalmierzy np. Zorki
    Hehe- chyba mamy podobny tok myślenia

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Chyba nie pójdę w taki hardcore bez światłomierza...
    Dzięki chłopaki za rady i wyznaczenie kierunku

QL19 - mógłby ktoś pokazać foto tego aparatu z jakimś odniesieniem rozmiarowym - np obok...telefonu komórkowego, kluczy itp