Wizjerek warto kupić również dla żabiej perspektywy oraz portretów. Pomaga również stabilizować aparat przy długich czasach migawki. No i jakoś tak normalnie się robi zdjęcia. Za to bez wizjerka świetnie robi się zdjęcia ze statywu.
Dzięki wszystkim za pomoc w wyborze. Kupiłem E-PL2 z kitem+tele i jak na razie jestem bardzo zadowolony. Zamiesczam kilka luźnych uwag, może komuś pomogę.
- Aparat w trzyma się bardzo wygodnie, zdjęcia można robić jedną ręką, ale żeby zmienić jakiekolwiek ustawienie, potrzebna jest druga.
- Steruje się nim zupełnie jak kompaktem niestety, ale skoro mówicie, że można się do tego przyzwyczaić, to spróbuję
- Kółeczko jest dosyć luźne i potrafi samo się przekręcić jak aparat dynda na szyi.
- Stabilizacja faktycznie daje ok 2EV, trochę testowałem i na czasach 40-160 nie pogarsza w wyraźny sposób zdjęć, czasem są leciutko zamazane i z mniejszym kontrastem. Na razie będę zostawiał cały czas włączoną.
- Auto ISO niestety nie działa tak jak tego oczekiwałem, próbuje utrzymać czas 80-120, niezależnie od ogniskowej i tego czy stabilizacja jest włączona. Moim zdaniem bez sensu.
- Obiektyw 14-42 nadaje się fajnie do makro, o ile się go przystawi lufą do matrycy(już poluję na adapter)
- Szumy przy wysokim ISO o 1EV gorsze od Nikona d7000 (bardzo na oko). Rozdzielczością też niewiele ustępuje.
- Autofokus w 40-150 sporo wolniejszy od 14-42.
- Gradacja ustawiona na auto potrafi zaszumić zdjęcie na niskim ISO, bo wyciąga cienie.
- C-AF w filmie działa zadziwiająco dobrze (z 14-42). Niestety przy zmianie ostrości słychać ciche pykanie, niezależnie czy auto czy ręcznie. Z 40-150 tego efektu nie ma.
- Filtry artystyczne to fajna rzecz, można się trochę pośmiać w towarzystwie![]()
jesli chodzi o auto iso to byc moze w epl2 to tez dziala:
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=39531536
Proszę o przypomnienie jak ustawić pod przyciskiem ok takie menu jak z lustrzanek olka. Kurcze nie mogę tego znaleźć na forum , a kiedyś ustawiałem.
Menu zaawansowane, czy jakoś tak się to nazywa.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.