Zapomniałem przestawić. Mam nadzieję, że serwis wspomnianej firmy da sobie radę jakby co.
A czemu przestawiłeś na M? Nie umiałeś zrobić na A ?![]()
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Były: 3 Canony PS, 2 Lumixy FZ, 2 Olympusy E-System /14-54II, 40-150/, Nikon D5000 /18-105/, E-PL2, E-PL3, E-PL5 /14-42, 14-150,12-50, 40-150, 14/2.5, 20/1.7, 45/1.8, Nokia LUMIA 920, 930 GOLD, LG G4, G5,G6, G7, Huawei P30 Pro jest Huawei Mate 50 Pro
Galeria Olympusclub: http://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=21795
Witam. Przez ostatni rok chodziłem po górach i jeździłem rowerem z lustrzanką i ostatnio rozglądam się za czymś mniejszym. Oglądałem dzisiaj e-pl2 w sklepie i przypadł mi do gustu, dobrze i pewnie się trzyma. Jestem prawie zdecydowany, ale obsługa mi troche nie podchodzi, mam wrażenie że to kółeczko łatwo samo się bedzie przekręcać. W lustrzance mam iso pod jednym palcem, przesłonę pod drugim, a tutaj dosyć luźne pokrętło i małe guziki. Czy ktoś z Was przeszedł na pl2 z lustrzanki? Da się przyzwyczaić? Używacie auto iso? No i jak stabilizacja działa w praktyce? Można ją mieć włączoną cały czas czy jednak są problemy jak w e-p1? Stabilizacja i mniejszy obiektyw po złożeniu to jedyna rzecz, jaka mnie skłania ku Olympusowi, w przeciwnym wypadku bym kupił gf1. Mam zamiar dokupić jeszcze 20mm f/1.7
Przeszedłem na E-PL2. Po drodze był G12 i E-P1. Kółko jest trochę wkurzające, jak nosisz na pasku, to potrafi poprzestawiać. Stabilizacja przy krótkim zoomie działa dobrze, dla ogniskowej 28mm bez problemu 1/10- 1/15 s. Jak zrobię 3-4 zdjęcia to jedno nawet na 1/5s będzie ostre. Przy długich ogniskowych 200-300mm mam problem utrzymać przy czasie 1/100, może ręce mi się trzęsą jak za bardzo się staram. Polecam ustawić menu lustrzankowe pod klawisz OK, wtedy masz szybki dostęp do wszystkich najważniejszych opcji. Zapraszam do siebie na zdjęcia z 20/1,7, wszystkie z ręki przy ISO 800
https://forum.olympusclub.pl/threads/79166-Stare-i-nowe-nie-tylko-Olkowe-)/page20
Mi E-PL2 zastąpił lustrzankę, dokupiłem wizjerek, kilka szkiełek, FL-36 i wszystko to mieści się w torbie od lustrzanki z dwoma kitami a waży znacznie mniej. Oczywiście najfajniejszy byłby E-P3 - dwa kółka, metal, szybszy af ale lepiej kupić szkiełko za różnicę w cenie. Polecam ten aparacik
Przed bezlusterkowcami miałem Canona 20D![]()
![]()
Ostatnio edytowane przez adambieg ; 7.01.12 o 17:17