Strona 49 z 51 PierwszyPierwszy ... 394748495051 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 508

Wątek: Olympus E-PL2

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Odp: brak słów

Cytat Zamieszczone przez miki151 Zobacz posta
    Czy ktoś z Was przeszedł na pl2 z lustrzanki? Da się przyzwyczaić? Używacie auto iso? No i jak stabilizacja działa w praktyce? Można ją mieć włączoną cały czas czy jednak są problemy jak w e-p1? Stabilizacja i mniejszy obiektyw po złożeniu to jedyna rzecz, jaka mnie skłania ku Olympusowi, w przeciwnym wypadku bym kupił gf1. Mam zamiar dokupić jeszcze 20mm f/1.7
    Używam E-PL1 na przemian z lustrzankami, przyzwyczaić się da, jest nawet względnie dobrze, pomijając kilka niuansów, jednak bezlusterkowiec ma też swoje zalety względem luster i nie tylko o gabaryty idzie. Auto iso w Penach działa bardzo dobrze, znaczy tak jak powinno - w każdym trybie, wyświetlając aktualną wartość na LCD. Stabilizacja - hmmm - działa, E-trójka to nie jest, ze 2 EV można pociągnąć. Z 20/1.7 1/10s jest względnie bezpiecznym czasem. Przy krótkich czasach w E-PL1 ja wolę IS wyłączyć. E-PL2 nie bawiłem się na tyle długo żeby przyglądnąć się stabilizacji przy krótkich czasach. Nie wiem o jakich problemach piszesz w E-P1, ale jeżeli o dygniętych zdjęciach przy czasach z przedziału 1/100-1/200s to problem nie do końca dotyczył IS...
    Co byś nie kupił z m4/3 to 20/1.7 jest zdecydowanie dobrym kierunkiem. Aparaty Olka natomiast jak na moje oko mają dużo zjadliwsze silniki JPG niż Panasy. Myśląc o E-PL2 można z jednej strony rozważyć tańszy E-PL1, z drugiej ciekawszy E-PL3...
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 7.01.12 o 18:09
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Odp: Olympus E-PL2

Dzięki za odpowiedzi. E-PL1 jest faktycznie tańszy, ale z pierwszą wersją kita chyba ma dużo wolniejszy autofocus?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Zgadza się. Pierwszy kit długo szuka. E-PL1 z 14-42II działa bardzo dobrze, właściweie tak samo jak z E-PL2. Ale za to pierwszy jest trochę lepszy optycznie.

Siła reputacji
    14
    Moja galeria

A czy E-PL1 + kit nie ma tego problemu z lekko rozmazanymi zdjęciami co E-P1? Z tego co pamiętam, to była to, przynajmniej częściowo, wina obiektywu?

Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Nie wiem. Miałem E-P1, teraz mam E-PL1 i 2. Mam wrażenie, że kit który dostałem do E-PL1 jest lepiej spasowany niż ten z E-P1. Ale tym poprzednim też robiłem całkiem fajne zdjęcia. Może problem dotyczył wczesnej serii aparatów, nie wnikałem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

Witam. E-PL1 ze swoim kitem ustawia ostrość bardzo wolno (trochę poprawia firmware 1.1). Natomiast bardzo sensownie działa zestaw E-PL1 + m.zuiko 14-150. W dobrych warunkach - błysk siekiery. Druga sprawa - sprawność autofokusu w gorszych warunkach - tu im jaśniejszy obiektyw tym lepiej, oba wyżej wymienione mają duże problemy, natomiast coś w stylu lumix 20 mm 1/1.7 sprawuje się dużo lepiej. Miałem okazję w sklepie dokręcić do E-PL1 nowe szkło m.zuiko 12 mm / 2.0 - to ideał, pod względem i szybkości i celności w gorszych warunkach, ale to już niestety dużo większy wydatek.
    pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Ar2
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez miki151 Zobacz posta
    A czy E-PL1 + kit nie ma tego problemu z lekko rozmazanymi zdjęciami co E-P1? Z tego co pamiętam, to była to, przynajmniej częściowo, wina obiektywu?
    A problemem nie była czasami stabilizacja matrycy? Z tego co pamiętam problem występował tylko na czasach 1/80 do 1/160s

EDIT: znalazłem coś takiego: http://www.imaging-resource.com/PRODS/EP1/EP1BLUR.HTM
    Ostatnio edytowane przez Ar2 ; 8.01.12 o 14:25

Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Jeszcze jedno pytanko, czy ekran daje radę w słońcu, czy też są sytuacje że po prostu nie da się zrobić zdjęcia, bo nie widać nic na ekranie, a zakrywanie ręką, itp nic nie daje?

Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

W porównaniu do E-p1, E-pl1 i G12 ekranik jest bardzo dobry. W każdych warunkach jest czytelny. Oczywiście w silnym słońcu jest gorzej ale nieporównywalnie lepiej niż w wymienionych aparatach.

Zaletą jest też łatwe czyszczenie ekranu. Wystarczy kawałek bawełny, przetarcie i nie ma śladu po paluchach. W E-Pl1 takie zabrudzenia rozmazują się strasznie, coś jak na filtrach polaryzacyjnych.

| OlyJedi Awatar Ar2
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    W porównaniu do E-p1, E-pl1 i G12 ekranik jest bardzo dobry. W każdych warunkach jest czytelny. Oczywiście w silnym słońcu jest gorzej ale nieporównywalnie lepiej niż w wymienionych aparatach.
    Miło to słyszeć, bo w ekraniku e-pl1 przy mocnym słońcu kompletnie nic nie widać. Nawet przy LCD rozświetlonym na +7 kadruje się 'na czuja'

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów