Strona 9 z 56 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 553

Wątek: M.Zuiko Digital 12-50 mm f/3.5-6.3 ED EZ

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Odp: M.Zuiko Digital 12-50 mm f/3.5-6.3 ED EZ

Na rumorsach pierwsze linki do testów. Niestety, nic nie warte - goście nie potrafią zrobić jednego zdjęcia mówiącego cokolwiek o jakości, że o zamieszczeniu go w 100% nie wspomnę (ani o rawie).
    Można poczytać za to luźne uwagi, ale przez translator.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Obiektyw jest całkiem zgrabny i wcale nie tak duży, jakby się wydawało. Zoom elektryczny chodzi płynnie, ale po przestawieniu na mechaniczny, też nie jest najgorzej. Obiektyw daje sobie znakomicie radę pod światło, nawet przy słońcu w kadrze nie ma blików. Mam parę szybkich rawów, ale nie mam ich gdzie wrzucić (zresztą moje bariery w firmie i tak nie pozwolą na załadowanie czegokolwiek - więc może wieczorem).
    Jack
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	12_50_pole_widzenia.jpg
Wyświetleń:	154
Rozmiar:	162,4 KB
ID:	58241   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	gabaryty_12-50.jpg
Wyświetleń:	501
Rozmiar:	116,6 KB
ID:	58242  

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

Gdyby m.4/3 mialo nieco mniejsza matryce z cropem 3.0 latwiej byloby zbudowac jasniejszy zoom o mniejszych gabarytach i wysokich
    parametrach optycznych.

Matryce m.4/3 i 4/3 maja w tym samym standardzie gabaryty i zmniejszenie korpusu + wywalenie lustra i innych duperelkow nie
    wplynie az tak na gabaryty dobrej klasy jasnego zooma i tutaj idea mikro 4/3 nieco kuleje.

Zauwazylem, ze m.4/3 w puszkach implementowane sa algorytmy korygujace niedoskonalosci obiektywow i stad mozna zrobic
    obiektyw mniej doskonaly a mniejszych gabarytach (wieksze winietowanie, wieksze dystorsje, aberracje i tak dalej).
    Zastanawiam sie, kiedy dojdzie jeszcze podostrzanie krawedzi i rogow kadru i przelozy sie to wszystko jeszcze
    na modyfikacji RAW-a.

Ostatnio mialem okazje zapoznac sie z parametrami szkla od Panasonica 14mm / 2.5 i rece mi
    opadly jak zobaczylem roznice obrazu tego samego zdjecia w RAW-ie i w JPG-u.

Zastanawiam sie dlaczego wyprodukowali stalke o tak duzych znieksztalceniach optycznych + duze winietowanie +
    spadek ostrosci obrazu na brzegach kadru.

Ta stalka kosztuje ponad 1000 zl a jest tak kiepska optycznie jak na stalke.

http://allegro.pl/panasonic-14-2-5-g...014379037.html

Czy postawienie glownie na jak najmniejszy rozmiar szkla kosztem jakosci obrazu to najszczesliwszy pomysl.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 28.12.11 o 11:44
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

14mm daje całkiem przyjemne jpegi. To czy obrobione czy nie mnie mało obchodzi, bo interesuje mnie zdjęcie, a nie proces jego powstawania. Jak technicznie możliwe jest poprawianie jakości obrazka to ok - korzystajmy. A jak ktoś robi RAW to przecież po to, żeby obrabiać, a nie drukować czy publikować surowe. Fotografia analogowa nie dawała takich możliwości. Nie widzę problemu. Jak 12-50 będzie na 14mm dawał podobne efekty to bedzie dobrze. Wszystko jedno czy przy pomocy oprogramowania czy bez.
    Ostatnio edytowane przez psl ; 28.12.11 o 12:11

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Obiektyw jest całkiem zgrabny i wcale nie tak duży, jakby się wydawało. Zoom elektryczny chodzi płynnie, ale po przestawieniu na mechaniczny, też nie jest najgorzej. Obiektyw daje sobie znakomicie radę pod światło, nawet przy słońcu w kadrze nie ma blików. Mam parę szybkich rawów, ale nie mam ich gdzie wrzucić (zresztą moje bariery w firmie i tak nie pozwolą na załadowanie czegokolwiek - więc może wieczorem).
    Jack
    Jeśli jest taki równy optycznie, chętnie bym betapotestował Zwłaszcza, że kroi mi się fajny wyjazd pejzażowy, ale to się pewno już nie zdąży przed.
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Gdyby m.4/3 mialo nieco mniejsza matryce z cropem 3.0 latwiej byloby zbudowac jasniejszy zoom o mniejszych gabarytach i wysokich
    parametrach optycznych.
    Nie przesadzajmy, 14-54 wcale duży taki nie był.
    Ostatnio mialem okazje zapoznac sie z parametrami szkla od Panasonica 14mm / 2.5 i rece mi
    opadly jak zobaczylem roznice obrazu tego samego zdjecia w RAW-ie i w JPG-u.
    Szczerze powiedziawszy, wolę np. dużą beczkę w zamian za jej korekcję optyczną kosztem zawsze przy tym zwiększającej się ac, nieostrości i innych problemach. Albowiem nie zawsze (a najczęściej w ogóle) beczki nie widać bądź nie drażni. W razie potrzeby można ją zlikwidować programowo.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Chyba trochę mniejszy, niż m.ZD 14-150.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Chyba trochę mniejszy, niż m.ZD 14-150.
    12-50 ma, mniej więcej, tą samą długość, ale mniejszą średnicę. Niezależnie od ogniskowej, długość jest ta sama.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	14-150_12-50.jpg
Wyświetleń:	126
Rozmiar:	83,5 KB
ID:	58250  

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Gdyby m.4/3 mialo nieco mniejsza matryce z cropem 3.0
    Cicho, bo ktoś z Olka to przeczyta i podchwyci pomysł .
    Matryce m.4/3 i 4/3 maja w tym samym standardzie gabaryty i zmniejszenie korpusu + wywalenie lustra i innych duperelkow nie
    wplynie az tak na gabaryty dobrej klasy jasnego zooma i tutaj idea mikro 4/3 nieco kuleje.
    "Gabaryty" matryc to jedno a mniejsza odległość mocowania obiektywów, dzięki wywaleniu komory lustra, to drugie. Dzięki temu jest jednak kilka malutkich i całkiem koszernych szkiełek. Im szerszy obiektyw, tym chyba większy zysk. Zresztą - nawet łącząc 14-54 z MMF-2 ciągle rozmiary nie są jakieś monstrualne.
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 28.12.11 o 17:28
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar snuffi
    Mieszka w
    Poznan, Poland
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Taaaaaa,
    Chyba trzeba będzie zacząć się zastanawiać nad zmianą 14-150 na 12-50 w perspektywie górskich wycieczek
    E-M5/7-14/12-40/40-150/45/17/7,5samyang

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

...

parametrach optycznych.

...
    To akurat nie ma sensu. Formalnie obiektyw byłby jaśniejszy (miałby niższe f), ale praktycznie by nie dawał innego obrazu. Żeby dostać więcej światła na matrycy potrzebny jest większy otwór przysłony, czyli większa średnica obiektywu.