Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 91

Wątek: Użytkownicy Olympusa Pen jakie są wasze wrażenia jak oceniacie jakość zdjęć itd

| OlyJedi Awatar Roba66
    Mieszka w
    Galicja... koło Oświęcimia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Odp: Użytkownicy Olympusa Pen jakie są wasze wrażenia jak oceniacie jakość zdjęć it

A ja wybrałem E-PL3, bo ma lampkę doświetlania AF i gdy idę do piwnicy, to sobie oświetlam nią drogę

A tak poważnie: uważam, że zbyt aptekarsko podchodzicie do różnic między poszczególnymi modelami. Przypomina mi to kwalifikacje do F1 - faceci gnają na złamanie karku te 5-6 km okrążenia pomiarowego, a później różnice między nimi mierzy się na mrugnięcia oka.
    "Fotografia jest jak seks - jak nie ma w niej uczucia, to technika niewiele pomoże"

| OlyJedi Awatar 2ev
    Mieszka w
    WrocLove
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Odp: Użytkownicy Olympusa Pen jakie są wasze wrażenia jak oceniacie jakość zdjęć it

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ma też lepszy AF, ekran i sterowanie.
    Właściwie się zgadzam ale elektroniczny wizjer do Olka niweluje zaletę pozycji "lepszy ekran"
    Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
    Mark Twain

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Kupuj pl1.Za 1650 dostaniesz z dwoma obiektywami.Na poczatek wystarczy.

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Jak jest dobry ekran LCD to człowiekowi nie chce się zaglądać w wizjer, jeżeli nie musi. Decyduje zwyczajna wygoda. Tak jest u mnie. Jednak nawet mimo słabszego LCD dzisiejsza cena e-pl1 jest wg mnie wyjątkowo atrakcyjna.

| OlyJedi Awatar 2ev
    Mieszka w
    WrocLove
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Ja jestem trochę skrzywiony lustrzankami i brak wizjera mnie irytuje.

A wracając do tematu to jakość zdjęć z PENów jest bardzo dobra, oczywiście
    dynamika jest słabsza i szumy większe porównując do dobrych APS-C ale nie w tym
    jest pies pogrzebany.
    Możliwość wrzucenia małego i lekkiego aparatu do plecaka i posiadania go w tymże plecaku
    zawsze i wszędzie to wartość nie do przecenienia.
    Poza tym takie małe g... nie rzuca się w oczy i nie traszy "profesjonalizmem".
    Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
    Mark Twain

Awatar Roberto73
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    183
    Moja galeria

Witam wszystkich . To mój pierwszy post na tym forum , ale śledzę go już od jakiegoś czasu ( jak i fora konkurencyjnych marek . Miałem / mam różne aparaty , do niedawna jeszcze robiłem nikonem D200 , a i od jakiegoś pół roku mam nex-5 . No i przypadkowo wpadł mi w ręce po bardzo okazyjnej cenie E-PL1 ( swoją drogą ceny tego ślicznego aparaciku są ostatnio zadziwiająco niskie) . No i co moge powiedzieć po dwóch tygodniach, hmm jestem zauroczony jakością jpgów , a w szczególności kolorami, za którymi tak tęskniłem po rozstaniu się dawno temu z Samsungiem GX-1s ( alias pentax k100d) . Kolorki ciepłe, no takie jakie lubię własnie , sam aparacik faktycznie trochę bardziej plastikowaty od nexa , ekranik gorszy ( ale nie aż tak jak by się mogło wydawać) , może jedynie brak mi uchylnego wyświetlacza jedynie, ale już jedzie do mnie VF-2 ;] . No jak pisałem urzekł mnie czymś ten maluch, i juz myślę o nowych szkiełkach. Ciągle porównuje matryce (na ile znajduje czas) w nexie i olku , i na niższych ISO zdecydowanie wolę Pena.

Awatar shary
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Odgrzeję trochę temat. Czytam ostatnio w sieci wszystko co się da na temat BL-ów. Na polu bitwy pozostał już PEN. Jestem coraz bliżej jego zakupu.
    Chciałbym dożyć dnia, kiedy w kościele, "robiąc" ślub PEN-em nie będę przedmiotem pobłażliwych uśmieszków.
    Mam wieczne kłopoty z "łokciem tenisisty" ponieważ targam ciężki zestaw ślubny i po "sezonie" mam obowiązkową rehabilitację prawego łokcia.
    Chętnie zabierałbym ze sobą dwa maluchy z różnymi szkłami, które razem ważyły by mniej niż paczka chipsów.
    Ech...

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    339
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez shary Zobacz posta
    Odgrzeję trochę temat. Czytam ostatnio w sieci wszystko co się da na temat BL-ów. Na polu bitwy pozostał już PEN. Jestem coraz bliżej jego zakupu.
    Chciałbym dożyć dnia, kiedy w kościele, "robiąc" ślub PEN-em nie będę przedmiotem pobłażliwych uśmieszków.
    Mam wieczne kłopoty z "łokciem tenisisty" ponieważ targam ciężki zestaw ślubny i po "sezonie" mam obowiązkową rehabilitację prawego łokcia.
    Chętnie zabierałbym ze sobą dwa maluchy z różnymi szkłami, które razem ważyły by mniej niż paczka chipsów.
    Ech...
    A to pogadaj sobie z Janeczkiem - on nie bacząc na spojrzenia robi w różnych poważnych miejscach zdjecia aparatami mikro43.
    Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Awatar shary
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Ręce mi opadły. Dopiero teraz zobaczyłem że gwint statywowy nie jest w osi obiektywu! Dyskwalifikuje to aparat jako narzędzie do panoram sferycznych, którymi się zajmuję

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Przepraszam nie zrozumiałem... pokaż mi obiektyw z gwintem statywowym, ale nie teleobiektyw z obręczą, tylko obiektyw o ogniskowej między 8 a 20 mm. Do panoram sferycznych używa się głowic panoramicznych. Jesteś chyba świeży w temacie. I co, dyskwalifikacja?

---------- Post dodany o 00:32 ---------- Poprzedni post był o 00:28 ----------

Cytat Zamieszczone przez shary Zobacz posta
    Pobłażliwe uśmieszki znikają po pokazaniu albumu, chyba że ma się problem z robieniem zdjęć. Czy to nie jest zbyt wydumany problem by zacząć robić zdjęcia tym czym się lubi lub chce robić?