Witam, od jakiegoś czasu rozważam kupno Olympusa SP-560UZ.
Do tej pory używałem Olympusa z765 Ultrazoom.
I mam takie pytanie, odnośnie jakości zdjęć tego nowego Olympusa względem starego.
Na moim starym olympusie z765 zdjęcia wychodzą
(głównie panoramiczne) bardzo kiepsko, tzn kolory lekko wyblakłe a zdjęcie posiada małą ilość detali. Nie pomaga tu zbytnio balans bieli, ale pomijając kolory, zależy mi głównie na ostrości i szczegółach zdjęć.
Wykonując panoramę ustawiłem ostrość na nieskończoność, wartość przysłony na f8 i zdjęcia jak na mój gust wyszło kiepsko.
Wydaje się jakby za mgłą i mało szczegółowe. Wszystkie takie wychodzą. Zdjęcia oczywiście robię ze statywu więc nie ma mowy o poruszeniu.
tutaj przykład
http://www.uploadimage.org/images/mq...vjwh6sqcud.jpg
Może ja za dużo wymagam od zdjęć mojego Olympusa?
Czy mógłby ktoś zamieścić jakieś zdjęcia plenerowe tego nowego Olympusa?
Bo jak przeglądam zdjęcia panoramiczne wykonywane przez inne osoby, innymi aparatami, np gór, to ilość detali jest zabójcza. Może używają jakiś filtrów? a może porostu wykonują je lustrzankami?
Bo nie wiem czy na tym nowym Olympusie 560uz uzyskam lepsze zdjęcia, czy to kwestia, dopracowania sposóbu wykonywania zdjęć?
Acha i jeszcze jeśli można niech ktoś napisze o szumie przy najniższym iso na 560uz, w ciemnych miejscach i w nocy. Bo na Olympusie z765 nocne zdjęcia nie urzekają.
Pozdrawiam.