Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 91

Wątek: Użytkownicy Olympusa Pen jakie są wasze wrażenia jak oceniacie jakość zdjęć itd

Awatar dorami
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Użytkownicy Olympusa Pen jakie są wasze wrażenia jak oceniacie jakość zdjęć itd

Właściwie to mam problem bo mój aparat E-520 nie działa koszt naprawy to 820zł. rozważam czy nie kupić sobie coś nowego bo dodatki mam
    rozważam Olympusa Pen ale sama nie wiem czy to dobra decyzja. Czy jakość zdjęć jest super. Bo cena PEN 3 też jest dobra. Mozna lustrzankę kupić w tej cenie. Jakie są wasze wrażenia piszcie. A może zostać przy lustrzance.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Odp: Użytkownicy Olympusa Pen jakie są wasze wrażenia jak oceniacie jakość zdjęć it

To zależy, czy zależy Tobie bardziej na przenośności, czy na jakości zdjęć.
    Masz już jakieś dobre/drogie obiektywy do systemu 4/3?

Ja używam E-P1 i zamierzam zmienić na E-P3, napiszę, że jestem z niego zadowolony jako mojego drugiego body, obok lustrzanki.

Z kolei jeśli komuś potrzebne są uszczelniane obiektywy i body, to musi zostać przy pełnowymiarowych lustrzankach. Także brak optycznego wizjera może być dla niektórych przeszkodą.

Ogólnie zależy też to od tego jaki rodzaj fotografii uprawiasz, czy sportową, czy może reporterską?
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Odp: Użytkownicy Olympusa Pen jakie są wasze wrażenia jak oceniacie jakość zdjęć it

Ja przeszedłem z e-520 na e-pl1
    PLusy - miniaturyzacja przy podobnej jakości KITów, lepsza matryca, balans bieli, filmy, brak hałasu od lustra,
    nowe super szkiełka - jasna tania i dobra portretówka 45mm 1,8mm super jasny i świetny standard 20mm 1,7.
    Wolne korpusy PENów (oprocz ostatniej serii trzeciej (e-pl3, e-p3)).
    Minusy - brak sensownego i taniego tele powyżej 150mm, brak dedykowanego pod m43 obiektywu makro powyżej 50mm,
    brak optycznego wizjera jakiegokolwiek a w penach i serii GF Panasonica nawet wbudowanego elektronicznego.

Warto
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 14.09.11 o 21:48
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    189
    Moja galeria

Witam. Iwo, powiedz mi jak zachowuje się af pena w ciemnych pomieszczeniach, bo mój e-520 nie ma problemu jeżeli ustawiam ostrość przez wizjer, ale na wyświetlaczu to masakra.
    Najważniejsza jest historia.
    "Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid

Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Podczas zdjęć w lokalu (było ciemno, zdjęcia na ISO 1600+) AF E-P1 + 20/1.7 trochę błądził, ale nie miał problemu z ustawieniem w końcu ostrości.

Jako plus systemu są także szkła innych producentów, co prawda bez AF, ale zawsze.
    Do Penów można dokupić także wizjery, optyczny (kąt widzenia odpowiedni dla obiektywu Zuiko 17/2., albo elektroniczny.
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5

| OlyJedi Awatar Fotomaniac
    Mieszka w
    Lublin i Świat
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Od niedawna jestem posiadaczem E-P3ki, a od dawna EOSa 60D, JPGi na plus dla Olka, jakość bardzo dobra, ostrość fenomenalna, kolory piękne, WB zaskakująco dobry poza światłem żarowym i energooszczęndym ale to norma i trzeba ustawić ręcznie. Jeden dzień na testy i zabrałem go w góry. Od 2 dni przeglądam foty i nie mogę się nacieszyć. Przy ostrym świetle przydał by się wizjer, zamierzam go dokupić, przyzwyczajenie do lustrzanki zrobiło swoje. Dla szumofobów - iso 1600 da się pracować. AF w normalnych warunkach rewelacja, a w ciemnych pomieszczeniach nie jest źle.
    Ostatnio edytowane przez Fotomaniac ; 14.09.11 o 22:52
    foto, watches, MB, jazz & more

Awatar dorami
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

No właśnie wizjer tego się obawiam bo jednak przyzwyczajenie jest.
    Dzięki za pomocne komentarze .

Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Ja bym o wizjer się nie martwił.
    Możesz zawsze wybrać któregoś Panasonica z wbudowanym wizjerem, albo dokupić do PENa opcjonalny wizjer elektroniczny.

| OlyJedi Awatar festin
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dorami Zobacz posta
    No właśnie wizjer tego się obawiam bo jednak przyzwyczajenie jest.
    Tu chyba nie tyle chodzi o przyzwyczajenie. Po prostu w pełnym słońcu od tyłu mało co widać na ekraniku (E-PL3) - zwłaszcza gdy jest wysmarowany kremem do opalania
    Tak więc przynajmniej z mojego punktu widzenia zewnętrzny wizjer to coś co pewnie dokupię w pierwszej kolejności do mojego mikrusa.
    pozdrawiam
    Paweł

| OlyJedi Awatar thorgal
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

warto,

ja przesiadłem się z D80 na e-pl1 i jestem bardzo zadowolony, bo:
    - jpeg i siedze godzinami przed kompem aby rawy przetworzyć, by wyglądały jak zdjęcia,
    - ostrość - na każdym obiektywie - rownież kitowym zoomie,
    - jasność - nie ma w żadnym "wielkim" systemie szkiełka af o jasności 1,7 i ogniskowej ~40mm i cenie cirka 1tyś
    - wielkość - ot taki duperelkowaty kompakcik rzekł kolega który targa swoją d40+24-105 na wojaże po azji, po czym przełknął ślinkę gdy zobaczył sample

minusy oczywiście są:
    - szybkość af (chyba niedotyczy 3 generacji penów, ale wiem to tylko z reklam i przekazów koleżeństwa),
    - skuteczność "po ciemnicy" - a w zasadzie jej brak,
    - brak wizjera - czasami mi go brakuje