Strona 11 z 41 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 408

Wątek: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Odp: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    ...
    Czy na powyższych fotkach jest taka sama perspektywa?
    Używając jeden podanych tam obiektywów, podchodząc i odchodząc od obiektu zmieni się kadr?
    Chcąc zmienić perspektywę kadru (w kadrze) trzeba zmienić obiektyw?
    Czy fotki zrobione są z tej samej odległości?
    1. NIE
    2. TAK
    3. NIE
    4. NIE

Obiektywu nie trzeba zmieniać. Wystarczy wyciąć odpowiedni fragment zdjęcia i efekt będzie identyczny. Z punktu widzenia optyki zupełnie nie ma potrzeby zmiany ogniskowej, gdybyś miał matrycę o nieskończonej rozdzielczość i doskonałe szkła, to wystarczyłby jeden bardzo jasny obiektyw szerokokątny . Ponieważ rzeczy idealne nie istnieją, to trzeba zmieniać szkła, ale nie ze względu na perspektywę, a na niedoskonałość szkieł i matryc, czyli konieczność wykorzystania całej powierzchni matrycy. Np. przy matrycy rzędu 20 Mpix i dobrym szkle zoomowanie 2x można spokojnie zastąpić wycinaniem kadru i nadal mieć zdjęcie dobrej jakości
    Ostatnio edytowane przez fret ; 8.12.11 o 14:39

yendash
    Gość

Czy na powyższych fotkach jest taka sama perspektywa?
    Używając jeden podanych tam obiektywów, podchodząc i odchodząc od obiektu zmieni się kadr?
    Chcąc zmienić perspektywę kadru (w kadrze) trzeba zmienić obiektyw?
    Czy fotki zrobione są z tej samej odległości?
    Czy po uzyskaniu odpowiedzi, mógłbyś również odpowiedzieć ma swoje pytania? Zapewne pobłądziłem i dlatego chętnie poznam jeżeli nie całość, to może chociaż część prawdy.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    error -nie potrafię mimo chęci odpowiedzieć*na pytanie którego treści nie rozumiem (brain failure error)
    OK, nie będę narażał Twojego mózgu na zniszczenia, bo mnie jeszcze pozwiesz o odszkodowanie. Zadam więc pytanie pomocnicze:
    Czy obiektywem 400mm zrobisz identyczną fotkę jak ta z podpisem 24mm?

Treść pytania jest zrozumiała?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

...
    Czy obiektywem 400mm zrobisz identyczną fotkę jak ta z podpisem 24mm?

...
    Z punktu widzenia optyki i perspektywy: TAK (wykadruję sobie 400mm z 24mm), z punktu widzenia jakości/rozdzielczości: NIE. Nie mieszaj tych dwóch rzeczy .

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yendash Zobacz posta
    Czy po uzyskaniu odpowiedzi, mógłbyś również odpowiedzieć ma swoje pytania? Zapewne pobłądziłem i dlatego chętnie poznam jeżeli nie całość, to może chociaż część prawdy.
    Zgadzasz sie z odpowiedziami freta? Dla przypomnienia brzmią one:
    1. TAK
    2. TAK
    3. NIE
    4. NIE

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

przeedytowałem, 1. to była czysta pomyłka

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Z punktu widzenia optyki i perspektywy: TAK (wykadruję sobie 400mm z 24mm) , z punktu widzenia jakości/rozdzielczości: NIE. Nie mieszaj tych dwóch rzeczy .
    Nie zrozumiałeś pytania.
    No to wykadruj fotkę z podpisem 24mm, tak aby wyglądała jak ta z podpisem 400mm.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 8.12.11 o 14:49

yendash
    Gość

PS.
    Czyżbyś wstydził się własnych słów, że piszesz pewne zdania białą czcionką na białym tle?
    I jeszcze jedno, mógłbyś mi wytłumaczyć o co chodzi? Wiesz, wbrew pozorom staram się być i tolerancyjny i wyrozumiały, ale może czegoś nie zauważyłem. Innej rzeczywistości???

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

w necie pełno jest tutoriali dotyczących kadrowania w komputerze. Nawet darmowy Irfan to potrafi

yendash
    Gość

Nie zrozumiałeś pytania.
    Miałeś ten przepis w źródłach do których Ciebie odesłałem na forum żółtych. Masz tam nawet przykład, w którym ktoś wysilił się na tyle, żeby to zadanie odrobić za wszystkich niedowiarków. Może zanim zarzucisz nieumiejętność czytania i rozumienia tekstu komukolwiek, postaraj się tę zasadę odnieść do siebie.