Strona 10 z 41 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 408

Wątek: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    [...]
    Jak już napisałem z mojej perspektywy punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
    Gdy siedzę na drzewie i patrzę na gołą sąsiadkę mam taką a nie inną perspektywę.
    Gdy podwędzę tatowi lornetkę widzę gołą sąsiadkę z większymi szczegółami ale mój horyzont zawęża się do tych (szczególnie ważnych szczegułów) -mam zawężony horyzont (pole widzenia -kąt widzenia -ogniskową ) jak zwał tak zwał.
    Widzę orgomne kształtne SZCZEGÓŁY i nic pozatym.
    Moja perspektywa się*jednak nie zmienia -siedzę na doopie na gałęzi.
    (opis nr 1)

W przypływie męskiej ułańskiej fantazji złażę z drzewa -idę do płotu i wścibiam oko we wcześniej przygotowaną (pożyczoną od taty wiertarką) dziurę przez którą widzę szczegóły nie aż tak dokładnie ale za to jednocześnie z paroma nie mniej interesującymi wspaniale kontrastującymi ze sobą elementami które tworzą doskonale zharmonizowaną całość -tłustą od olejku do opalania i odbijającą i załamującą światło na wielu interesujących dla mnie formach i kształtach.
    Niestety obok siedzi sąsiad który odłożył właśnie gazetę i gapi się*na moją dziurę w płocie z miną zdziwionego rotweilera.
    Widzę go równie dokładnie jak sąsiadkę a oprócz tego w tle jeszcze starą BMkę, i paręnaście krasnali ogrodowych w ubrankach barwy ŁKSu. Zmieniła mi się*perspektywa -ogarniam wzrokiem wszystko naraz.
    (opis nr 2)
    Zwijam żagle -bo sąsiad okazuje się nie tylko wyglądać jak rotweiler ale równie jak rotweiler szybko biegać.
    W biegu odwracam sie by sprawdzić czy palant czasem nie przeskoczył płotu -jednak widzę tylko trawnik który tratuję, i wysoki drewniany płot w barwie sraki niemowlęcia na całej szerokości pola mojego widzenia -taką mam perspektywę króra zmienia się z każdym krokiem!

Pozwolę sobie wyciągnąć wniosek (ani na chwilę nie było mowy o aparacie fotograficznym) -że perspektywa zmienia się*wraz z miejscem z którego się ją ocenia .
    A Powiększenie zmienia jedynie skalę obserwowanego szczegółu (albo dwóch -sterczących i odbijających swą śliską naoliwioną powierzchnią promienie popoludniowego słońca...).

Czy to można tak wytłumaczyć -nie brnąć w te wszystkie niezrozumiałe dla normalnego człwieka fachowe zwroty od których plomby bolą?
    mynameisnobody, namęczyłeś się (raz bo przeczytałeś wątek, dwa bo napisałeś obszerną odpowiedź - kwiecistą jak zazwyczaj), więc z szacunku dla Twojej ciężkiej pracy musżę odpowiedzieć:

Wytłuściłem dwa Twoje opisy, i mam jedną uwagę, opis nr 2 nie będzie prawdziwy dopóki tele obiektywu nie zamienisz na szerokokątny obiektyw, nieprawdaż

PS
    Poza mynameisnobody dziękują również innym uczestnikom dyskusji, których stać na napisanie więcej niż jednego zdania (lub co gorsze jednego równoważnika zdania).

PPS
    lukasz78, dobry pomysł z tymi działaniami
    https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post769940
    ja bym nieco je zmodyfikował, ale o tym później.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 8.12.11 o 11:06

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Chciałbym zauważyc jeden bardzo ważny szczegół. W praktyce jak robimy czemuś fotkę to zmiana obiektywu pociąga za sobą zmianę miejsca fotografowania (albo kadru)!! Osobiście zgadzam sie w pełni z teorią (przedstawioną tu przez wielu w tym epicure, mynameisnobody). Ale zwróćcie uwagę na to co pisze TJ. Praktyka, określenia potoczne (często niepoprawne naukowo) i odniesienie tego do aktu fotografowania.

Po pierwsze: zwróćmy uwagę na pewne założenie. Zmiana obiektywu nie zmienia perspektywy na "tym samym kadrze" - bo po prostu dwoma różnymi obiektywami NIE DA SIĘ zrobić tego samego kadru (bez wycinania) z tą samą perspektywą. Albo zmieniamy odległość, albo zmieniamy kadr. W wyniku tego działania mamy inny punk widzenia i inną perspektywę. I o to chyba chodzi wszystkim którzy mówią o perspektywie zdjęcia.

Podsumuje: Zmiana obiektywu pociąga za sobą albo zmianę miejsca albo kadru. Wniosek, chcesz zmienić perspektywę zdjęcia -> zmień obiektyw (a to wymusi inną odległość lub inny kadr)!

P.S. jest jeszcze tilt shift, ale tam zmieniamy odległość obiektywu od matrycy.
    Fujifilm X10

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Krakman/ nie zgadzam się w całej rozciągłości Sir.
    Jeśli już zabierać głos to w sprawie która jest przedmiotem dyskusji.
    Inaczej jest to marnotrawstwo zasobów i powinno być*karane.

Hm -po rozważeniu nie będę pisał*dalej w tym temacie > wyjaśnienia padły już wiele razy i mi wystarczają.
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 8.12.11 o 11:28

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Masz prawo się nie zgadzać... Ale z tym karaniem to przesadziłeś troszkę...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Witam serdecznie.

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Czy na powyższych fotkach jest taka sama perspektywa?
    Używając jeden podanych tam obiektywów, podchodząc i odchodząc od obiektu zmieni się kadr?
    Chcąc zmienić perspektywę kadru (w kadrze) trzeba zmienić obiektyw?

Odpowiedz na powyższe pytania Tak/Nie.
    ...
    Wystarczy zadać prostsze pytania, bo te nawet trudno zrozumieć. Przynajmniej dla tak ograniczonego umysłu jak mój. Nie rozumiem np. co to jest: "perspektywa kadru (w kadrze)"?
    Zapytałbym raczej:
    Czy fotki zrobione są z tej samej odległości?
    Odpowiedź nie jest trudna. Przynajmniej dla takiego głupka jak ja.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Dostałem takie pytanie w systemie reputacji:
    "Wątek: O perspektywie,...

Jesteś taki głupi czy udajesz?",
    więc odpowiadam: nie jestem głupi i nie mam czego udawać.
    Całe zamieszanie wynika z mylenia skutków z przyczynami. Jak fotograf się nie rusza, to może zoomować ile chce i perspektywy nie zmieni. Zmianę perspektywy wywołuje zmiana położenia. Skutkiem zmiany położenia jest zmiana perspektywy i konieczność zmiany ogniskowej dla uzyskania tej samej skali odwzorowania obiektu na zdjęciu. Oba zjawiska: zmiana perspektywy i ogniskowej są wymuszone zmianą położenia przez fotografa. Zjawiska te zachodzą niejako równolegle i oba są wymuszone wspólną przyczyną. Wystarczy to zrozumieć i życie staje się prostsze

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Joki Zobacz posta
    Wystarczy zadać prostsze pytania, bo te nawet trudno zrozumieć. Przynajmniej dla tak ograniczonego umysłu jak mój. Nie rozumiem np. co to jest: "perspektywa kadru (w kadrze)"?
    Bardzo przepraszam, za tak sformułowane pytanie, na swoje usprawiedliwienie mogę powiedzieć jedynie, iż miałem nadzieję, że na tak profesjonalnym forum jakim jest niewątpliwie forum OC, wszyscy jego użytkownicy zrozumieją o co mi chodzi.
    Wjaśniam więc:
    Sformułowanie "perspektywa kadru (w kadrze)" oznacza perspektywę jaka jest na zdjęciu przy założeniu braku zmiany kadru. Czyli, precyzując, w tym przypadku chodzi aby nasza modelka na każdym kadrze była tych samych rozmiarów oraz aby niezmienione było położenie fotografowanych obiektów względem siebie.
    Joki, czy moje dodatkowe wyjaśnienia pozwoliły zrozumieć Ci pytanie? Jeśli tak to proszę o odpowiedź na rozszerzoną listę pytań.

Ok, uzupełniam więc listę pytań:

Używając jeden podanych tam obiektywów, podchodząc i odchodząc od obiektu zmieni się kadr?
    Chcąc zmienić perspektywę kadru (w kadrze) trzeba zmienić obiektyw?
    Czy fotki zrobione są z tej samej odległości?

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

perspektywa się zmieniła (shit! -miałem nie pisać!) bo zmieniła się punkt z którego zostaje oceniana (fotograf podchodzi do modelki by zapełnić nią kadr). -czyli tak jak z dziurą w płocie?

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    perspektywa się zmieniła (shit! -miałem nie pisać!) bo zmieniła się punkt z którego zostaje oceniana (fotograf podchodzi do modelki by zapełnić nią kadr). -czyli tak jak z dziurą w płocie?
    A co jest powodem, że boisz się odpowiedzieć na wszystkie pytania? Boję się zapytać o to czy masz .... bo czasami występujesz jako kobiecy nick

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

mam jednak rozum i nie chcę go za często gwałcić nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać
    Ale to chyba nie temat dyskusji>?<

---------- Post dodany o 13:18 ---------- Poprzedni post był o 13:14 ----------

nie
    tak
    error -nie potrafię mimo chęci odpowiedzieć*na pytanie którego treści nie rozumiem (brain failure error)
    nie
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 8.12.11 o 14:23