Strona 6 z 41 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 408

Wątek: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Odp: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

Proponuję na zakończenie prosty eksperyment. Wystarczy kartka z prostokątną dziurką, albo inna ramka. Siadamy wygodnie na tyłku i patrzymy na świat przez dziurkę/ramkę. Odpowiednikiem zoomowania jest oddalanie i przybliżanie ramki do oka. Zmienia się od tego perspektywa? Nie. Do każdej zmiany perspektywy trzeba ruszyć dupsko . Ja też ruszam dupsko i znikam z tego wątku

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Proponuję na zakończenie prosty eksperyment. Wystarczy kartka z prostokątną dziurką, albo inna ramka. Siadamy wygodnie na tyłku i patrzymy na świat przez dziurkę/ramkę. Odpowiednikiem zoomowania jest oddalanie i przybliżanie ramki do oka. Zmienia się od tego perspektywa? Nie. Do każdej zmiany perspektywy trzeba ruszyć dupsko . Ja też ruszam dupsko i znikam z tego wątku
    Uciekasz? Nie odpowiedziałeś na moje proste pytanie. Nie potrafisz czy nie chcesz?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

tymczasowy_, jesteś żałosny...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    tymczasowy_, jesteś żałosny...
    A może Ty pomożesz odpowiedzieć fretowi na moje pytanie?

| OlyJedi Awatar brudnyhary
    Mieszka w
    warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Perspektywa w fotografii

Termin perspektywa kojarzony jest w fotografii z dwoma zagadnieniami. Jedno z nich dotyczy pozycji aparatu fotograficznego w stosunku do fotografowanego obiektu.
    • Jeżeli trzymamy aparat w momencie robienia zdjęcia na wysokości swoich oczu to mamy perspektywę normalną. Normalną, bo aparat "widzi" świat z pozycji normalnej dla człowieka.
    • Jeżeli fotografujemy aparatem opuszczonym do poziomu (mniej więcej) własnych łydek, to jest perspektywa żabki.
    • Fotografia z góry, np. z balkonu osób na ulicy to perspektywa ptasia.
    Odpowiedni dobór perspektywy fotografowania pozwala tworzyć zdjęcia o specyficznym wyglądzie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Dla leniwych

Ze strony producenta obiektywów
    http://tamron-usa.com/lenses/fundamentals.asp

Dla smakoszy
    http://www.foodportfolio.com/blog/fo...lens_food.html

Dla portrecistów
    http://www.disognophoto.com/portrait...r-a-class.html

Dla kotleciarzy (od kotleciarza)
    http://www.lovemyweddingphotographer...-right-choice/

Dla początkujących (o perspektywie na dole strony)
    http://www.dptips-central.com/creati...-controls.html

Ot tak kilka linków jakie się pojawiły po wpisaniu w google odpowiedniego hasełka ...
    Życzę miłej lektury, gdyż mokasyny z wężowej skórki i stylowy aparacik (same z siebie) nie gwarantują dobrych efektów fotograficznych (na blogu na przykład).
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 7.12.11 o 11:19

yendash
    Gość

...
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=34393
    wystarczy wpisać w google odpowiednie hasełko
    cytując
    ... Jak widać, nigdzie dotąd nie wystąpiło pojęcie ogniskowej obiektywu. Po prostu rzut perspektywiczny nie zależy od ogniskowej. W ogóle nie zależy on od zastosowanego obiektywu i aparatu....
    ..Twierdzenia, że perspektywa (rzut perspektywiczny) zależy od ogniskowej obiektywu, można chyba między bajki włożyć. ...
    Prościej się nie da. Wszyscy widzą, że się przyda chociaż osobiście nie mam złudzeń.
    Ostatnio edytowane przez yendash ; 7.12.11 o 13:55

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

yendash, fajny tekst, ale przeczytaj go jeszcze raz, tylko z większym zrozumieniem. Podobnie, jak z większym zrozumieniem czytaj moje wypowiedzi.

yendash
    Gość

.... Podchodząc i odchodząc od obiektu zmieniam kadr, nie perspektywę. Prespektywa zależy wyłącznie od ogniskowej, a tak właściwie od kąta widzenia obiektywu....

Taaak, zdecydowanie ze zrozumieniem. Zastanawiam się, gdzie sam siebie przestałeś.

Ostatnio edytowane przez yendash ; 7.12.11 o 14:15

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yendash Zobacz posta
    .... Podchodząc i odchodząc od obiektu zmieniam kadr, nie perspektywę. Prespektywa zależy wyłącznie od ogniskowej, a tak właściwie od kąta widzenia obiektywu....

Taaak, zdecydowanie ze zrozumieniem. Zastanawiam się, gdzie sam siebie przestałeś.

Chcąc zmienić perspektywę kadru (w kadrze) trzeba zmienić obiektyw?

Odpowiedz na powyższe pytania Tak/Nie.

PS.
    Czyżbyś wstydził się własnych słów, że piszesz pewne zdania białą czcionką na białym tle?

PPS
    Poza tym, ciągle manipulujesz wyciągając moje wypowiedzi z kontekstu.
    A ja chyba już kilka razy pokazywałem od którego miejsca zaczęła się dyskusja i jakiej sytuacji dotyczyła. Przypominam kolejny raz:
    https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post769455
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 7.12.11 o 14:42