Strona 28 z 103 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 1025

Wątek: Fujifilm X10/X20/X30

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: Fuji X10/X50

Mnie interesuje tylko ACR Poczekam, nie spieszy mi się...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

te białe dziury to jakaś masakra jest, w sprzęcie z górnej półki jakieś białe kółka wyskakują... może upgrade softu pomoże?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Te "dziury" to zwykłe punktowe odblaski. Wyskakują i w Panasie GF2 (co widać na załączonym obrazku), i w Canonie 5DII (co będzie widać, gdy wrzucę sample), i w Nikonie D700 (co można zobaczyć na forum dpreview), i zapewne w każdym innym aparacie. Wszystko rozchodzi się o tę lekką obwódkę, które odcina te punktowe przepalenia od poprawnie naświetlonej reszty zdjęcia, przez co wyglądają one nienaturalnie. Nie wiem, czy będzie jakaś aktualizacja softu, a nawet jeśli, to czy rozwiąże ten "problem". Jakoś szczególnie mi to nie przeszkadza. W ostateczności, jeśli miałbym robić jakiś duży wydruk, na którym być może ktoś o sokolim wzroku dostrzegłby te "dziury" (w co wątpię), to poradzę sobie z nimi w PSie dużo szybciej, niż z wyjaranym niebem, z którym w innych kompaktach z pewnością musiałbym walczyć znacznie częściej.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

yendash
    Gość

Z dzisiejszego spaceru, żuraw na wybiegu. Velvia mode, dlatego tak strasznie wali po oczach.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	zuraw.jpg
Wyświetleń:	149
Rozmiar:	440,3 KB
ID:	57582  

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Jak to mówi przysłowie, jeden obraz powie więcej niż tysiąc(e) słów ...

Tragedia .... niestety.

PS
    GF2 zjada rozdzielczością tego X10 na śniadanko. Z resztą XZ-1, LX5, S95/100 również.

PPS
    epicure, przestań robić te testy i porównania, bo pogrążasz biednego X10 coraz bardziej.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 1.12.11 o 11:03

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria

Gdyby ktoś poszukiwał ...
    realnie dostępny za 2289zł:
    http://www.euro.com.pl/aparaty-cyfro...epix-x10.bhtml

yendash
    Gość

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Tragedia .... niestety.

PS
    GF2 zjada rozdzielczością tego X10 na śniadanko. Z resztą XZ-1, LX5, S95/100 również.

PPS
    epicure, przestań robić te testy i porównania, bo pogrążasz biednego X10 coraz bardziej.
    A mnie zawsze bawi, że są tacy, którzy te 1000 słów wypowiedzą zamiast obrazu. Szczególnie nie mając z przedmiotem wypowiedzi do czynienia.

Jd
    Gość

Cytat Zamieszczone przez yendash Zobacz posta
    A mnie zawsze bawi, że są tacy, którzy te 1000 słów wypowiedzą zamiast obrazu. Szczególnie nie mając z przedmiotem wypowiedzi do czynienia.
    Na Nikoniarze.pl ktos robi to samo w temacie Fuji X10. W tym samym stylu - niejaki @koniecpolska
    Ostatnio edytowane przez Jd ; 1.12.11 o 16:02

PawelN
    Gość

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta

Tragedia .... niestety.

PS

PPS
    Wygląda na całkiem normalny chromatyzm, tym bardziej, że mamy tu do czynienia z dużą granicą kontrastu
    Ostatnio edytowane przez PawelN ; 1.12.11 o 17:07

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Tak samo myślę o kompaktach analogowych, jednak je traktuję ulgowo z kilku powodów. Po pierwsze to były zwykłe małpy z jednym przyciskiem służącym do wyzwalania migawki. AF w nich był rzadkością, najczęściej obiektyw miał tzw. free focus, czyli leciał na hiperfokalnej. A jak już AF był, to bardzo prymitywny, ustawiający ostrość na najbliższych plan, a jak ustawić jej nie mógł, to przełączał się na hiperfokalną. Coś takiego dzisiaj nie przystoi w aparatach kompaktowych aspirujących do miana zaawansowanych, a w broszurach reklamowych nazywanych wręcz profesjonalnymi. Po drugie w czasach analogowych kompaktów nie było możliwości skonstruowania lepszego wizjera. Nie było nic innego, co nie zmienia faktu, że było to rozwiązanie, które należałoby kopiować obecnie. I po trzecie: analogowych kompaktów już na szczęście nie ma.
    Też się ciesze że ich nie ma, miałem taki i z kliszy 36 wychodziło mi po 5 zdjęć. Masakra.
    Fujifilm X10