Gdyby Fuji X100 (wiekszy brat) miał obiektyw zmiennogniskowy chociażby taki jak w X10 nie namyślałbym się ani minuty i cena nie byłaby przeszkodą.
Pozdrawiam
Andrzej
Gdyby Fuji X100 (wiekszy brat) miał obiektyw zmiennogniskowy chociażby taki jak w X10 nie namyślałbym się ani minuty i cena nie byłaby przeszkodą.
Pozdrawiam
Andrzej
Myślę, że Fuji doskonale wie co robi i robi to z premedytacjąoraz zupełnie nie ma na celu ... nam zrobić dobrze
Podejrzewam, że nowe modele z tej stajni, które mają być oficjalnie zapowiedziane w styczniu też nas fotografujących, w tej kwestii nie zaskoczą, niestety![]()
Pomarzyć chyba można ???
A pewnie, że wolno nam marzyć
Mnie się marzy w takim małym pudełeczku jasny zoom przyczepiony na stałe (żeby finansowo to był skończony produkt), a full frame w środku
A tak bliżej rzeczywistości - widziałam nówkę x100 na allegro za 3600, gdyby ten trend się utrzymał, to nie wiem czy jednak x100 nie "wygra" z mniejszym bratem...
Gdzieś czytałem ,że są kłopoty z niektórymi egzemplarzami X100. Wycieka olej do obiektywu. Podobno po naprawie za jakis czas to powraca. Fuji myśli o przekonstruowaniu obiektywu. No i niektóre serwisy sie odpychaja. Jak znajda jakąś rysę na aparacie to odmawiaja naprawy w ramach gwarancji. Nie wiem ile w tym prawdy ale takie wiadomości sa w necie. Podobny problem miały niektóre Nikony d7000 ale tam olej zalewał matrycę.
PS u nas jeden z klubiowiczów proponował nówke za 3400 zł na giełdzie: https://forum.olympusclub.pl/threads...-Fujifilm-x100
Ostatnio edytowane przez Jd ; 22.11.11 o 20:03
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Kilka tygodni temu widziałem x100 poniżej 3k, niewiele używany. Nie wiem, czy z tendencją oleistego filtru czy nie.
Może fuji, w niedalekiej przyszłości, będzie jednak w stanie dostarczyć niewielki aparat z zoomem i większą matrycą. Cholera, przecież w czasach analogów, kompaktów z zoomem trochę było. I z wysokiej półki, cenowo-technicznej również. Generalnie liczę na to, że tylko oni to zrobią. Reszta skupia się na tak masowym rynku, że raczej szans nie będzie.
Jakie macie wrażenia z trybu advanced w x10? Dla mnie to jakieś softwarowe czary mary.
Pewnie dałoby się coś takiego wyprodukować, ale chyba raczej nie z zoomem f/2-2,8. Może f/4 pokrywający kołem obrazowym matrycę APS-C?
Ja jestem pod wrażeniem trybu PRO LOW-LIGHT. Panoramy też fajnie wychodzą. Ale ten tryb rozmywający tło trochę trąci kiczem.
Trochę OT ale... wszystkie kompakty w czasach analogowych były full frame, a niektóre z nich miały całkiem jasne obiektywy, może nawet z zoomem.
Jakoś nie mogę uwierzyć, że tego się nie da teraz zrobić wsadzając inny element światłoczuły do środka aparatu![]()
Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 22.11.11 o 20:58
Moja wiedza z zakresu historii fotografii sięga najwyżej na kilka lat wstecz, więc nigdy nie słyszałem o analogowych kompaktach z jasnym zoomemMoże ktoś wskaże jakieś modele?