Moze powinni mu dac jako logo biała kropkę![]()
Moze powinni mu dac jako logo biała kropkę![]()
I po co tyle krzyku. E-5 ma morę, X10 ma białe ciapki. Raz widać, raz nie, ale design za to super, pewnie kilka nagród się posypie jak dla X100. Kto by się przejmował fotkami.
Ale iso 1600 ma spoko i fajny wylacznik na obiektywie i swietnie WYGLADAJACY wizjer- i tego sie trzymajmy
Te biale dziory sa tylko na ostrych swiatlach - przypomina mi sie historia D70 i jego "polelektronicznej" migawki.
Ja się z nim zetknąłem, chociaż nie dostrzegałem go w ogóle, dopóki nie natrafiłem na to na forachProblem dotyczy jedynie obrazków o rozdzielczości 12 mpx na iso niższym niż 400. Przy 6 mpx nie występuje w ogóle, niezależnie od czułości. A nie dostrzegałem tego, bo sprzętowe DR dostępne jest tylko przy 6 mpx i zalety korzystania z niego są na tyle duże, że od razu darowałem sobie robienie zdjęć w pełnej rozdzielczości. Problem więc mnie omijał szerokim łukiem.
Wygląda na to, że X10 to aparat 6-megapikselowy z wyjątkowo dobrym DR i pracą na wysokich czułościach i z możliwością przełączenia się w razie potrzeby na "zwykłe" 12 mpx, ale nie przy wszystkich ustawieniach działa to perfekcyjnie. Te białe plamki w miejscach punktowych przepałów mogą być zwykłym błędem oprogramowania, który zostanie poprawiony. Obawiam się jednak, że może to być efekt uboczny całej tej technologii EXR i nie da się go wyeliminować - w końcu gdzieś musi być jakiś haczyk, no nie?
---------- Post dodany o 18:09 ---------- Poprzedni post był o 18:03 ----------
Tak, to może mieć coś wspólnego z elektroniczną migawką. X10 wcześniej "odcina" sygnał z pikseli, do których dociera większa ilość światła, podczas gdy pozostałe piksele naświetlają się dłużej. Musi do tego wykorzystywać migawkę elektroniczną, inaczej się nie da. I działa to dobrze, dopóki ta opcja jest włączona. Jeśli się ją wyłączy, coś się zaczyna knocić.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
No tak.
Szkoda ze matryca ma tylko 6 megapixli- nici z wykadrowywania, a i za wielkich odbitek w dobrej jakosci sie z tego spodziewac nie powinno. No ok - X w nazwie wiec wiadomo ze bumaszyna...
Nabijam sie.
To co dzisiaj sie wypuszcza na rynek to polbuble -klient malowymagajacy panie -moze nie zauwazy przez rok testow a potem kupi nowy model.
Czyli nic nowego u Fuji od kilku lat, widać stagnacja dotknęła już kilku producentów matryc.Zamieszczone przez epicure
mają szansę stać się kultowymi dziorami. Ot taki charakterystyczny defekcik.Zamieszczone przez mynameisnobody
---------- Post dodany o 19:12 ---------- Poprzedni post był o 19:10 ----------
A tu jak na złość ten niedopracowany wizjer ...
Fajne porównanie DR między X10 (na górze) i LX5 (na dole):
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=39940408
Żaden problem. Dla mnie i tak ten wizjer jest bezużyteczny.
Ostatnio edytowane przez epicure ; 27.11.11 o 20:24
dziOry w całym
O kadrowaniu napisalem w kontekscie Twoich niegdysiejszych wpisow o zaletach wysokorozdzielczych matryc. Ten aparacik doda niewatpliwie skilla wielu fotografom.
Chetnie porownalbym obraz z przedpotopowymi panasonic LC-1 ,Minolta A1 czy olympusem c8080
Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 27.11.11 o 20:52
Powyższy przykład można interpretować na dwa sposoby:
1. Zarówno LX5 jak i X10 mają DR wystarczający do zastosowań w fotografii.
2. Zarówno LX5 jak i X10 mają DR nie wystarczający do pewnych zastosowań w fotografii.
PS
Dalej mój pogląd jest niezmienny, dalej w X10 nie widzę nic szczególnego, co usprawiedliwiałoby taką różnicę w cenie w stosunku do tego co jest już na rynku.
---------- Post dodany o 20:56 ---------- Poprzedni post był o 20:54 ----------
Może lepiej nie, bo okaże się, że regres w matrycach jest od dłuższego czasu niż nam się wydaje![]()