Strona 23 z 103 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 1025

Wątek: Fujifilm X10/X20/X30

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria

Odp: Fuji X10/X50

Moze powinni mu dac jako logo biała kropkę

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

I po co tyle krzyku. E-5 ma morę, X10 ma białe ciapki. Raz widać, raz nie, ale design za to super, pewnie kilka nagród się posypie jak dla X100. Kto by się przejmował fotkami.

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Ale iso 1600 ma spoko i fajny wylacznik na obiektywie i swietnie WYGLADAJACY wizjer- i tego sie trzymajmy
    Te biale dziory sa tylko na ostrych swiatlach - przypomina mi sie historia D70 i jego "polelektronicznej" migawki.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Inkognito Zobacz posta
    Ja z kolei zwróciłem uwagę (z niepokojem) na pewien naświetlony problem na dpreview:

http://forums.dpreview.com/forums/re...9932534&page=1

Ktoś z szczęśliwych posiadaczy zetknął się może z tym problemem? IMO nie wygląda to zbyt ciekawie.
    Ja się z nim zetknąłem, chociaż nie dostrzegałem go w ogóle, dopóki nie natrafiłem na to na forach Problem dotyczy jedynie obrazków o rozdzielczości 12 mpx na iso niższym niż 400. Przy 6 mpx nie występuje w ogóle, niezależnie od czułości. A nie dostrzegałem tego, bo sprzętowe DR dostępne jest tylko przy 6 mpx i zalety korzystania z niego są na tyle duże, że od razu darowałem sobie robienie zdjęć w pełnej rozdzielczości. Problem więc mnie omijał szerokim łukiem.

Wygląda na to, że X10 to aparat 6-megapikselowy z wyjątkowo dobrym DR i pracą na wysokich czułościach i z możliwością przełączenia się w razie potrzeby na "zwykłe" 12 mpx, ale nie przy wszystkich ustawieniach działa to perfekcyjnie. Te białe plamki w miejscach punktowych przepałów mogą być zwykłym błędem oprogramowania, który zostanie poprawiony. Obawiam się jednak, że może to być efekt uboczny całej tej technologii EXR i nie da się go wyeliminować - w końcu gdzieś musi być jakiś haczyk, no nie?

---------- Post dodany o 18:09 ---------- Poprzedni post był o 18:03 ----------

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Te biale dziory sa tylko na ostrych swiatlach - przypomina mi sie historia D70 i jego "polelektronicznej" migawki.
    Tak, to może mieć coś wspólnego z elektroniczną migawką. X10 wcześniej "odcina" sygnał z pikseli, do których dociera większa ilość światła, podczas gdy pozostałe piksele naświetlają się dłużej. Musi do tego wykorzystywać migawkę elektroniczną, inaczej się nie da. I działa to dobrze, dopóki ta opcja jest włączona. Jeśli się ją wyłączy, coś się zaczyna knocić.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    25
    Moja galeria

No tak.
    Szkoda ze matryca ma tylko 6 megapixli- nici z wykadrowywania, a i za wielkich odbitek w dobrej jakosci sie z tego spodziewac nie powinno. No ok - X w nazwie wiec wiadomo ze bumaszyna...

Nabijam sie.
    To co dzisiaj sie wypuszcza na rynek to polbuble -klient malowymagajacy panie -moze nie zauwazy przez rok testow a potem kupi nowy model.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Szkoda ze matryca ma tylko 6 megapixli- nici z wykadrowywania, a i za wielkich odbitek w dobrej jakosci sie z tego spodziewac nie powinno.
    Boli mnie to jak cholera. Będzie trzeba w końcu robić zdjęcia z otwartymi oczami, żeby potem nie trzeba było wykadrowywać.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure
    Wygląda na to, że X10 to aparat 6-megapikselowy z wyjątkowo dobrym DR
    Czyli nic nowego u Fuji od kilku lat, widać stagnacja dotknęła już kilku producentów matryc.
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody
    Te biale dziory
    mają szansę stać się kultowymi dziorami. Ot taki charakterystyczny defekcik.

---------- Post dodany o 19:12 ---------- Poprzedni post był o 19:10 ----------

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Boli mnie to jak cholera. Będzie trzeba w końcu robić zdjęcia z otwartymi oczami, żeby potem nie trzeba było wykadrowywać.
    A tu jak na złość ten niedopracowany wizjer ...

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Fajne porównanie DR między X10 (na górze) i LX5 (na dole):

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=39940408

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    A tu jak na złość ten niedopracowany wizjer ...
    Żaden problem. Dla mnie i tak ten wizjer jest bezużyteczny.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 27.11.11 o 20:24

Siła reputacji
    25
    Moja galeria

dziOry w całym

O kadrowaniu napisalem w kontekscie Twoich niegdysiejszych wpisow o zaletach wysokorozdzielczych matryc. Ten aparacik doda niewatpliwie skilla wielu fotografom.
    Chetnie porownalbym obraz z przedpotopowymi panasonic LC-1 ,Minolta A1 czy olympusem c8080
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 27.11.11 o 20:52

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Fajne porównanie DR między X10 (na górze) i LX5 (na dole):

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=39940408
    Powyższy przykład można interpretować na dwa sposoby:
    1. Zarówno LX5 jak i X10 mają DR wystarczający do zastosowań w fotografii.
    2. Zarówno LX5 jak i X10 mają DR nie wystarczający do pewnych zastosowań w fotografii.

PS
    Dalej mój pogląd jest niezmienny, dalej w X10 nie widzę nic szczególnego, co usprawiedliwiałoby taką różnicę w cenie w stosunku do tego co jest już na rynku.

---------- Post dodany o 20:56 ---------- Poprzedni post był o 20:54 ----------

Chetnie porownalbym obraz z przedpotopowymi panasonic LC-1 ,Minolta A1 czy olympusem c8080
    Może lepiej nie, bo okaże się, że regres w matrycach jest od dłuższego czasu niż nam się wydaje