Strona 10 z 20 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 193

Wątek: laptop dla amatora fot...

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Odp: laptop dla amatora fot...

Pamiętam, że to było IBM ale produkowane są podobno już w Chinach??. Stylistycznie niezbyt mi się podobają ale widziałem je dostępne w różnych ustawieniach za rozsądne pieniądze. Zawsze słynęły z dobrego wykonania i dobrej pracy w różnych warunkach (dobra obudowa dodatkowo chroni je przed uszkodzeniami w podróży).
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Mam 4 lata ThinkPada R61 i śmiga jak nowy zero problemów, ale tak jak już ktoś wcześniej wspomniał nie wszystkie modele lenovo są tak wytrzymałe i wygodne w pracy.
    Niestety ceny obecnych ThinkPadów z lepszą matrycą to wydatek 7-8tys. i więcej.
    Jak chcesz Vaio z dobrą matrycą to tylko 1920x1080 z serii Vaio Premium Display, Vaio Premium LCD lub X-Black. Te matryce ładnie świecą, maja niezłe odwzorowanie kolorów i szersze kąty widzenia niż standardowe ekrany w laptopach.
    Propozycją wartą rozważenia jest też dell xps L502x lub większy L702x z matrycą 1920x1080.
    pozdr
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

R61... fajny był A T61p to był chyba jedyny model z matrycą IPS w opcji. I to wszystko już w czasach gdy lenovo było właścicielem.

Ja sam niedawno kupiłem laptopa, ale chyba nic nie potrafie doradzić. Wybór jest za duży. Zdecydowałem w końcu po przetestowaniu kilku modeli w sklepie. Wogóle sklepy sie robią coraz milsze i bardziej profesjonalne (czyżby efekt e-konkurencji). Pozwalają testować, targować się i maja wygodne fotele. Także polecam iść do dobrego uznanego sklepu i pooglądać - podotykać oraz posłuchac laptopy. Czasem fora takie jak nhl albo notebookcheck oferują sporo informacji. Jak ja zobaczyłem na tych forach co ludzie muszą robić z acerami z serii timelinex, aby je ochłodzić to zrezygnowałem z jego zakupu.

Niestety aktualne ceny - tych dobrych laptopów - mnie odstraszyły, a tanie Lenovo są w dotyku jakby papierowe (podobnie tanie asusy i acery - wszystko sie gnie i trzeszczy łącznie z klawiaturą). No i te matryce. Porażka. Kupiłem za to taniego laptopa Samsunga i wszystko poza matrycą moge pochwalić - jest cichy, zimny, twardy i w miarę wydajny. Spróbuje pożyczyć kalibrator, może choć troche obraz będzie wyglądał jak powinien.
    Fujifilm X10

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kateb Zobacz posta
    R61... fajny był
    Ja sam niedawno kupiłem laptopa, ale chyba nic nie potrafie doradzić. Wybór jest za duży. Zdecydowałem w końcu po przetestowaniu kilku modeli w sklepie. Wogóle sklepy sie robią coraz milsze i bardziej profesjonalne (czyżby efekt e-konkurencji). Pozwalają testować, targować się i maja wygodne fotele. Także polecam iść do dobrego uznanego sklepu i pooglądać - podotykać oraz posłuchac laptopy.
    Kompletnie się z Toba nie zgadzam.
    1. Wybór jest- ale tak naprawdę go nie ma.
    99& laptopów to maszyny z matrycą 1366x768 typu glare. Możesz przyjrzeć się 20 laptopom stojącym w sklpeie i wszystkie będą prawie identyczne.
    Różnice pomiędzy modelami dotyczą ilosci i ułożenia portów, ew wielkości dysku, zewnętrznej karty graficznej lub nie.
    Plastiki sa podobne, jakość wykonania też.
    I te laptopy za 2-3 tys PLN możesz faktycznie obejrzeć i pomacać.

Jak chcesz laptopa z inną rozdzielczością i / lub z matryca matową- oo to zaczynają się schody.
    Są na zamówienie, o obejrzeniu przed zakupem zapomnij. O sytuacji- proszę mi ściągnąć 2 , jedne z nich kupię- z reguły też. Jeśli kupujesz na firmę, odpadają ci różne furtki zwrotne przy zakupie przez Internet, zresztą jak zainstalujesz pre-instalowanego Windowsa to jest w zasadzie po herbacie.

Im więcej masz kasy do wydania, tym bardziej skazany jesteś na kupno kota w worku.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Awatar Drunkmaster
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

W praktyce najlepsze odwzorowanie kolorów mają monitory crt, tylko pozostaje pytanie czy ktoś jeszcze te kolory zobaczy używając lcd'ka a ja bynajmniej nie wyobrażam sobie w 21 wieku trzymania bańki na biurku. Co do sprzętu to największa uwagę zwracałbym na dysk, koniecznie SSD w obróbce RAW to podstawa a zwykłe HDD to pozostałość niedoskonałej techniki zeszłego wieku, procesor dual core i 2 gb ram'u to absolutne minimum w tych czasach więc do obróbki zdjęć na pewno nie zabraknie gigaherców czy gigabajtów a prędkośc dysku zauważysz i to znaczącą. Co do monitorów to jeżeli chcesz mieć dobrze odwzorowaną kolorystykę to szukaj kalibratora

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Hmm... właśnie mam największy problem odnośnie wyboru rodzaju ekranu w Laptopie. Dla mnie przekątna 15,6 cala to trochę mało do wygodnej obróbki zdjęć ale sprzętu 17 cali lub większego nie chcę kupować bo nie jest już poręcznym sprzętem. Zdecydowałem się w najbliższym czasie na zakup jakiegoś w miarę dobrego monitora 24-27 cali z wbudowanym tunerem TV bo nie mam miejsca w wynajętym pokoju a chciałbym mieć telewizję - wiem że to nie będzie Eizo ale i tak pewnie poczuję różnicę i do niego podepnę laptopa.
    Szukam na spokojnie sprzętu typu Intel core i5, min.4 gb RAM, szybki dysk 500-1000gb, wydzielona karta graficzna min512 mgb.(raczej nie gram), min 3 porty usb, card rider - nie wiem tylko czy warto dopłacić do ekranu lepszej rozdzielczości czy nie?? Czasem będę zabierał sprzęt ze sobą ale nie liczę, że będzie też chciało mi się obrabiać zdjęcia poza domem.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Dobrze by było zobaczyć te matryce przed zakupem, może się zdarzyć, że ta o niższej rozdzielczości będzie Tobie bardziej pasowała.

Skoro chcesz dokupić monitor stacjonarny i tak, to bym celował w 15" matrycę, zawsze to większa mobilność.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Dobrze by było zobaczyć te matryce przed zakupem, może się zdarzyć, że ta o niższej rozdzielczości będzie Tobie bardziej pasowała.

Skoro chcesz dokupić monitor stacjonarny i tak, to bym celował w 15" matrycę, zawsze to większa mobilność.
    Poczekam z tym do czasu zakupu monitora stacjonarnego - pobawię się nim trochę i zobaczę czy laptop będzie wykorzystywany tylko jako sprzęt przenośny czy będę też na nim coś robił z domu.
    Najbardziej podobają mi się laptopy Sony Vaio i chyba taki sobie sprawię - nawet standardowe ekrany 1350X800? mają dobrą kolorystykę. Lenovo oglądałem wczoraj - solidne plastikowe pudełko

Czy istnieje możliwosć ustawienia w laptopie dwóch profili kolorów dla ekranu własnego i monitora zewnętrznego?

Awatar Drunkmaster
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Skoro chce dokupić w monitor z tunerem to celowałbym jednak wyżej bo z założenia wynika że nie będzie służył tylko do obróbki zdjęć, dysk polecam nadal ssd, jest to większy koszt, ale też dużo wyższa prędkość, mniejsze zużycie batki i wytrzymałośc, do laptopa jak znalazł

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Hmm... właśnie mam największy problem odnośnie wyboru rodzaju ekranu w Laptopie. Dla mnie przekątna 15,6 cala to trochę mało do wygodnej obróbki zdjęć ale sprzętu 17 cali lub większego nie chcę kupować bo nie jest już poręcznym sprzętem. Zdecydowałem się w najbliższym czasie na zakup jakiegoś w miarę dobrego monitora 24-27 cali z wbudowanym tunerem TV bo nie mam miejsca w wynajętym pokoju a chciałbym mieć telewizję - wiem że to nie będzie Eizo ale i tak pewnie poczuję różnicę i do niego podepnę laptopa.
    Szukam na spokojnie sprzętu typu Intel core i5, min.4 gb RAM, szybki dysk 500-1000gb, wydzielona karta graficzna min512 mgb.(raczej nie gram), min 3 porty usb, card rider - nie wiem tylko czy warto dopłacić do ekranu lepszej rozdzielczości czy nie?? Czasem będę zabierał sprzęt ze sobą ale nie liczę, że będzie też chciało mi się obrabiać zdjęcia poza domem.
    poszukaj czego, do czego mozesz zainstalowac dysk SSD i zwykly HDD - wydluzy to czas pracy na baterii oraz znacznie przyspieszy sprzet- niekoniecznie 7200RPM- zezre wiecej pradu a sie nie przyda.
    Wydzielona karta grafiki raczej odpadnie, bo i5 bedzie juz mial grafike w sobie- co zreszta jest doskonalym wyjsciem.
    jesli masz wybor, to szukaj czegos z prockiem i5 2520M - Sandy Bridge. Grafika Intela HD G3000 pozwala wyswietlic na TV obraz o kosmicznej rozdzielczosci
    Mam Della E6420 - jak chcesz wiecej szczegolow o jego zaletach i wadach, to daj znac - generalnie wad malo jakos

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów