Koledzy mam problem z moim xz-1 kupiłem go i po zrobieniu kilkunastu fotek wkurza mnie troszkę auto balans bieli, gdyż w oświetleniu sztucznym za bardzo wchodzi w orange.
Po ustawieniu balansu w/g wzorca kolory są idealne. Mam akurat do dyspozycji Panasonica LX3 i ten problem nie występuje.
Pozdrawiam
Andrzej
To jest coś na co nie poradzisz. Oświetlenie żarowe jest trudne dla większości aparatów. Pozostaje korekcja programowa, albo właśnie predefiniowany balans.
E-jakieśtam + ZD standardowe + ZD tele + Fl mocnobłyskające.
Na pragnienia - za mało, na wiedzę - za dużo
Pewnie masz rację, ale jednak Panasonic potrafił.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Tez ogladajac zdjecia w internecie widze ze w Olympusach dominuje cieply brazowy odcien a w Panasonikach zimny niebiesko rudy ale ogolnie lepiej to wyglada w Olymp. A mozna w Xz1 jakos na stale ustawic ciut mniej brazowego koloru?
Ostatnio Panasonic wypuścił aktualizację do LX5 która min. poprawia pracę WB w sztucznym świetle - jeszcze nie miałem jej czasu wgrać ale jestem ciekaw jak będzie zachowywał się nowy WB.
Miałem wcześniej przez kilkanaście dni Canona s90 i WB był wg. mnie lepszy od tego w Panasie ale w słabszym oświetleniu nagle zaczynał głupieć i wszystko wpadało w żółć - w tych samych warunkach Panas wypadał trochę lepiej.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
To super. Do tej pory zdjecia robilem telefonem Sony Ericsson z ktorego b. ladne kolory wychodza a ZX1 ma podobne. Jeszcze w Samsungu EX1 tez mi sie podobaja. Wiec postanowilem kupic jeden z nich. Ostateczna decyzje podejme w sklepie gdy je zobacze na zywo i wyprobuje. Dziekuje kolegom za pomoc.