Hmm... Przebrnąłem przez XZ-1 chyba po całości i znalazłem sporo sknoconych rzeczy, z których chyba wszystkie załatwi poprawka w firmware (choćby stopień odszumiania JPG, AF w video, bzikujące AutoISO i parę innych rzeczy). W dyskusji na DPreview przeczytałem, że nie tylko ja widzę problemy (w większości - te same...) i goście podobno nawypisywali pobożne życzenia co do nowego firmware do pomocy technicznej Olka.
W związku z powyższym mam pytanie - czy ktoś bliżej "władz"/"centrali" wie lub mógłby się dowiedzieć czy taka poprawka będzie (do E-P1 zdaje się była dość szybko, chodziło o AF), czy też przyjdzie czekać na XZ-2? Pisanie petycji pomijam, bo i tak nic nie dają.
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
Nie wiem czy Merti chodziło o taką kurtkę (materiał śliski, jakby baaardzo drobna siateczka), ale proszę. Mory kolorowej nie zauważyłem.
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
WoW, co ten Oly wyczynia w tym jotpegu, praktycznie kupiony mam ten sprzęt, do fotek tylko w jpg (chyba, że na auto jest opcja raw+jpg).
Twoje sample są bardzo wymowne i jednocześnie są zaprzeczeniem tego co tak kocham w E-PL1 (niezależnie od iso).
Są w tym aparacie regulacje dla: NR, ostrość w jotpegu/na auto?
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
NIE ma regulacji NR (a jest dobijająca), ostrość, kontrast i nasycenie regulowane jak w lustrzanych Olkach. WB był na auto. Opcja JPG+RAW jest, tak robiłem fotki kurtki. Niestety Olek spartolił firmware w tym genialnym pod względem "sprzętowym" aparacie, oby szybko wyszła poprawka.
Wyklikane z mobilka
Z tego co pamiętam tak - jest to schowane w trybach koloru (muted, natural itp).
Wyklikane z mobilka
Instrukcja mówi:
Komuś się udało znaleźć sterowanie grupami? U mnie działa tylko włącz/wyłącz RC i tyle :]Fotografowanie ze zdalnym sterowaniem błyskiem
Zewnętrzne lampy błyskowe udostępniające tryb zdalnego sterowania i przeznaczone do użytku z tym aparatem mogą być używane do fotografowania ze zdalnym sterowaniem błyskiem. Wbudowana lampa błyskowa może sterować maksymalnie trzema niezależnymi grupami lamp błyskowych. Szczegółowe informacje zawiera dokumentacja dostarczona z zewnętrzną lampą błyskową.
The question is: What is a Mahna Mahna?
Przyszło mi samemu sobie odpowiedziećW specyfikacji XZ-1 na stronach Olympusa pisze że obsługuje tylko 1 grupę i 1 kanał w RC.
The question is: What is a Mahna Mahna?
W marcowym Digital Foto Video jest test zaawansowanych kompaktów/m.inn. XZ-1, LX5, S95.../. Miał ktoś w ręku i czytał?
Były: 3 Canony PS, 2 Lumixy FZ, 2 Olympusy E-System /14-54II, 40-150/, Nikon D5000 /18-105/, E-PL2, E-PL3, E-PL5 /14-42, 14-150,12-50, 40-150, 14/2.5, 20/1.7, 45/1.8, Nokia LUMIA 920, 930 GOLD, LG G4, G5,G6, G7, Huawei P30 Pro jest Huawei Mate 50 Pro
Galeria Olympusclub: http://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=21795