Jakie opinie? Po teście optycznych (kopie od 1.8; brzeg od 2.8 ) wszystkie pytania, opinie zbędne.
Szkło z automatu ma status m/43 must have obok 20/1.7 i 12/2.0.
Moja ksywka dla szkiełka: mini mini
Jakie opinie? Po teście optycznych (kopie od 1.8; brzeg od 2.8 ) wszystkie pytania, opinie zbędne.
Szkło z automatu ma status m/43 must have obok 20/1.7 i 12/2.0.
Moja ksywka dla szkiełka: mini mini
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 29.09.11 o 12:23
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Dlaczego mini mini? Przecież nie jest najmniejsze.
Raczej bym je nazwał mini telechoć to nie do końca mi dobrze brzmi.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
gimmie jimi tele mini, ale to za długie![]()
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
gietrzy, masz już jakieś przyzwoite portretowe sample, czy podniecasz się platonicznie?
Ja kupuje tą miniaturkę pod fotki dokładnie takie jak dwie pierwsze z linku (tu i tak za ostre/za bardzo wyostrzone)
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=39469487
Sampli nawrzucałem tu konkretną ilość; te od Chez Wimpy chyba przyzwoite (via ACR), btw. swoich nie planuję wrzucać także chyba platonicznie![]()
Czyli kupujesz pod fotki 800px. Twoje prawo. Mnie na takie szaleństwo nie stać. Z sampli domniemywam, że to nie wina szkła, ale moje pytanie pozostaje aktualne: do czego je podpiąć, jeśli celem nie jest internetowe forum, a fotka min. A4 (6 ostrych megapikseli).
Ed.:
Piszę oczywiście o realnym portrecie, a nie o fotografowaniu tablic testowych i samych testach. Typowe testy są niestety łatwiejsze do przejścia.
Ostatnio edytowane przez fret ; 29.09.11 o 14:18
Jakie szaleństwo bo nie rozumiem, szkiełko ztcp kosztuje ~ 1100 zł.
Do czego podpiąć? Filtr w E-PL1 robi z tym szkłem masakrę, co optyczne udowodnili empirycznie. Co ważne teraz po Trzecich PENach jest w super cenie.
Jak masz na myśli Jankowe przeliczniki zawsze możesz poczekać na 20 MPx w systemie.
14-42 II w testach też wypadł bardzo dobrze, lepiej od wersji I a z wielu sampli wynika mydełko po prawej stronie.
Dlatego czekam aż dopadniecie pierwsze seriie i powiecie "Jest B.dobrze".
Mam też nadzieje, że będzie to na poczatku października
---------- Post dodany o 13:34 ---------- Poprzedni post był o 13:29 ----------
to z epl1 nie da się wywołać A4?
Ty naprawdę nie wiesz o co mi chodzi, czy udajesz? Jeśli naprawdę nie wiesz, to mogę przygotować łopatologiczne tłumaczenie, czym fotografia portretowa różni się od fotografowania tablic testowych i czym miniaturki internetowe różnią się od zdjęć A4-A3 i dlaczego A4 jest ważne w fotografii portretowej. Nie słyszałem o Jankowych przelicznikach. Nie jestem filatelistą i zdjęcia nadające się na znaczki pocztowe nie są dla mnie wyznacznikiem jakości układu matryca-szkło. Jeśli ciągle nie wiesz o co chodzi, to mogę wyjaśnić dlaczego ważny jest układ matryca-szkło, a nie samo szkło.
---------- Post dodany o 15:45 ---------- Poprzedni post był o 15:39 ----------
Pewnie się da, dlatego proszę o portretowe sample, które to potwierdzą. Miniaturek 800px nie da się sensownie wywołać A4.
fret, posiadałeś kiedyś m4/3? ja działam na e-p1 i czasami robię wydruki portretowe na A3 - jakość/ostrość rewelacyjna nawet jak zrobię cropa a szkiełko to pierwszy kit. Nie wiem skąd to twoje uprzedzenie.
tutaj masz sampla jak tak bardzo chcesz
http://imageshack.us/photo/my-images/834/30x403.jpg/
a tu masz w warunkach naturalnych, bez świateł studyjnych 100% crop, bez żadnego wyostrzania - chyba nie ma tragedii?
http://imageshack.us/photo/my-images/14/p604201z41.jpg/
Ostatnio edytowane przez roxxsc ; 29.09.11 o 16:07
PEN z kitem, E-510, dwa kity, fl-36, Zenit 122, helios 44m-6 i jakieś pierdoły