Czy to szkiełko ma silniczek na pierścieniu ostrości jak reszta (dla mnie niestety),
czy może jednak w końcu chociaż tutaj jest mechaniczny![]()
Czy to szkiełko ma silniczek na pierścieniu ostrości jak reszta (dla mnie niestety),
czy może jednak w końcu chociaż tutaj jest mechaniczny![]()
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Jaki silnik to trzeba Jack-a pytać. Te nowe body mają możliwość wstępnego ostrzenia. Jak trzymasz aparat, to powolutku obrazek się wyostrza, a potem robi ruch do przodu i do tyłu, kończąc go we właściwym punkcie. I trzeba ostrzyć w miejscu, gdzie jest choć trochę kontrastu, na gładkim idzie ciężko i powtarza ostrzenie.
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Prawdopodobnie nie stosuja SWD poki co, bo nie ma po co.
Sens SWD to byla szybkosc i cisza. Na razie pewnie tylko ta bezglosnosc bylaby plusem, bo nad szybkoscia AF po kontrascie jeszcze trzeba popracowac, by byl sens wkladania napedu SWD.
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Albo wręcz przeciwnie: stosują w każdym obiektywie, bo tego wymaga AF oparty na detekcji kontrastu. A jak stosują wszędzie, to nie ma się czym chwalić.
Tak sobie gdybam...
Te obiektywy do mikrusów są cichsze, niż szkła z silnikiem ultradźwiękowym. I szybkością też im dorównują.
Pierścień jest jeden, w pozycji domyślnej pracuje AF, pociągnięcie go do body przełącza na MF. Pociągnięcie do przodu znowu włącza AF. Ale czy to jest ostrzenie mechaniczne - trzeba sprawdzić w specyfikacji. Silniczek jest b. szybki, ale i obiektyw malutki. Ze specyfikacji :
Wewnętrzne ogniskowanie ze śrubowym mechanizmem napędowym
Pozdrawiam AP.
Ostatnio edytowane przez apz ; 11.09.11 o 23:31
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Oczywiście, że pierścień jest jeden, ale działa na dwa różne sposoby. W pozycji "zamkniętej" działa AF, ale pierścieniem można kręcić i w trybie AF + MF nim doostrzać. Wtedy pracuje jak pierścień elektroniczny. Ale w pozycji "otwartej" musi pracować jak mechaniczny, bo ma naniesioną podziałkę, która jest na tym samym pierścieniu, więc nie może się obracać w nieskończoność w obie strony, tak jak to jest w pierścieniu elektronicznym. Tak mi się wydaje...
9-18mm F4.0-5.6 Filter size = 52mm
12mm F2.0 Filter size = 46mm
45mm F1.8 Filter size = 37mm
14-42mm F3.5-5.6 Filter size = 40.5mm
uwielbiam jak można mieć jeden filtr do wszystkich albo chociaż kilku szkieł :/
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA