Strona 71 z 76 PierwszyPierwszy ... 21616970717273 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 701 do 710 z 753

Wątek: u43 - co robi konkurencja?

Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Odp: u43 - co robi konkurencja?

NX200 jest bardzo ważną premierą. Ma matrycę APS, która w parametrach podobna jest do Sony + naleśniki, których brakuje Sony. Jeśli Samsung zdecyduje, że chce zdobyć rynek, a nie zarobić, i obniży cenę, to będzie murowany hit, tak jak teraz a55.

| OlyJedi Awatar Tobik
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

A teraz może czego domniemana konkurencja nie robi i co z tego wynika:
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...ialy-w-japonii

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

I co z tego, znam wiele produktów, które z mozołem były wprowadzane i promowane przez firmy niszowe. Jak rynek się rozkręcił, to weszli giganci i zalali rynek swoimi wyrobami. Firmy niszowe nadal pozostały firmami niszowymi ... smutne ale prawdziwe.

PS
    Nie mam nic przeciwko niszowości Olympusa, o ile niszowość przekłada się na korzyść użytkownika.

Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Tobik Zobacz posta
    A teraz może czego domniemana konkurencja nie robi i co z tego wynika:
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...ialy-w-japonii
    Dziwny artykuł, biorąc pod uwagę, że za 2, 3 tygodnie bedą premiery i Canona i Nikona - ktoś chce chyba zarobić na akcjach.

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    I co z tego, znam wiele produktów, które z mozołem były wprowadzane i promowane przez firmy niszowe. Jak rynek się rozkręcił, to weszli giganci i zalali rynek swoimi wyrobami. Firmy niszowe nadal pozostały firmami niszowymi ... smutne ale prawdziwe.

PS
    Nie mam nic przeciwko niszowości Olympusa, o ile niszowość przekłada się na korzyść użytkownika.
    Olympus nie jest niszowy, Phase One, Sigma - jeśli chodzi o aparaty, tak. Czy Canon i Nikon zaleje użytkowników kilkoma półkami bezlusterkowców na raz? czy pokażą coś więcej oprócz 4rech szkieł? Dla C i N to spore wyzwanie bo będą musiały dzielić zasoby miedzy CSC i DSLR.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Sony też nie jest niszowe, to obecnie też jeden z większych producentów aparatów.
    Mam nadzieję, że dział foto Olympusa zanotuje na tyle duże zyski, że będzie im się opłacało robić więcej dobrych szkieł do mikro 4/3.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Sony też nie jest niszowe, to obecnie też jeden z większych producentów aparatów.
    No właśnie. Kto ostatni wszedł w bezlustrowce? Sony. Jako pierwszy z dużych znalazł "drogę" na migrację z luster. Wszedł w bezlustrowce i tym co miał (2 body, trzy obiektywy) od razu wyszedł na liderowanie i zepchnął Olka, Panasa, Samsunga na margines. Wejdą C i N, to Olek, Panas będą mieli 10-15% rynku (oby aż tyle) a to właśnie jest nisza.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Sony sporo się reklamuje, w marketach na standach są NEXy, mniej niestety jest Panasonica i Olympusa.
    Mikro 4/3 powinno korzystać z przewagi póki może i się rozpychać, może wykroją sobie większy kawałek rynku. Będą mieli jeszcze przez jakiś czas przewagę w większej ilości szkieł natywnych do systemu.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Moim zdaniem Olympus i Sony mają zupełnie inne podejście do rynku. Olympus stawia na rzetelnośc, daje dobry produkt, ale potrzebuje bardziej myślącego, bardziej doświadczonego użytkownika, który wie z czym się je ilość MegaPikseli, jasność obiektywu, czy użyteczność wysokiego ISO (w sensie ilości sytuacji w których z niego korzystamy). Bezwzględnie oferta m4/3, na dziś, jest najbardziej kompletna i przemyślana, ale większość potencjalnych użytkowników to, przepraszam za określenie, kompletni idioci i kompletni ignoranci, im wystarczy, że matryca jest większa, że ma więcej megapikseli, mniej szumi i ma lepsze wyniki w testach DxO ... na tym jadą takie firmy jak Sony, mające w swoją strategię wpisane "kasa misiu, kasa".
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 9.09.11 o 12:01

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Każda firma ma strategię "kasa misiu, kasa", tylko na różna sposoby ją realizuje. I z różnym skutkiem.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Moim zdaniem Olympus i Sony mają zupełnie inne podejście do rynku. Olympus stawia na rzetelnośc, daje dobry produkt, ale potrzebuje bardziej myślącego, bardziej doświadczonego użytkownika, który wie z czym się je ilość MegaPikseli, jasność obiektywu, czy użyteczność wysokiego ISO (w sensie ilości sytuacji w których z niego korzystamy). Bezwzględnie oferta m4/3, na dziś, jest najbardziej kompletna i przemyślana, ale większość potencjalnych użytkowników to, przepraszam za określenie, kompletni idioci i kompletni ignoranci, im wystarczy, że matryca jest większa, że ma więcej megapikseli, mniej szumi i ma lepsze wyniki w testach DxO ... na tym jadą takie firmy jak Sony, mające w swoją strategię wpisane "kasa misiu, kasa".
    no nie bardzo idioci, skoro duża część dyskutujących na forach i tworzących opinie w internecie, tych bardziej obeznanych, uważa, ze DR i szumy są najważniejsze. Ci kupujący czytają to, i na tej podstawie dokonują wyborów - w pewnym sensie słusznych - mają lepszą matrycę. Co prawda potem i DR i szumy okazują się mało znaczące, ale, podejrzewam, ze w tym momencie nowi użytkownicy nie są tego świadomi, wystarcza im spokój, że matryca mało szumi. Wydaje mi się, że Panasonic w nowej generacji(matryca dla G pro) dogoni Sony i 12mpx będzie takie jak 16 u Sony. Podobne matryce wytrącą argumenty opiniotwórcom i zostanie wtedy optyka, która jest wyraźnie mniejsza, lepsza i wygodniejsza w m43.
    A co do Nikona i Canona - podejrzewam, że matryca z cropem 2.7 nie będzie jedyną rzeczą jaką zaoferują. Firmy te muszą w jakiś sposób ścisnąć Sony i m43. A co spowoduje, że NEX7 straci zainteresowanie, co może spowodować małą rewolucję? CSC z matrycą FF, lub APSH w cenie do 1500$.