Strona 61 z 76 PierwszyPierwszy ... 1151596061626371 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 601 do 610 z 753

Wątek: u43 - co robi konkurencja?

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Wiec iPhone powoli przejmuje u mnie role cyfrowego podrecznego notatnika obrazu.
    Innymi slowy - prawie* juz wygral z u43, XZ-1, NEX i X100
    I dlatego właśnie bardzo ważne jest dopieszczanie i iAUTO i formatu .jpg
    ____
    Sams czy Oly - WTF?* i kogo sensor siedzi w nowych Olkach?

http://i54.tinypic.com/4j9v9y.jpg

Sams znowu marzy: He said he is a Canon user, but he will move to NX because he likes 85mm/f1.4 results.

W takim razie cały target ef-s (i nie tylko) powinien mieć Panasy mikro w torbach, ze względu na CDAF oczywiście

1. It seems to have SSA motor and the AF is very fast. The speed is similar with Olympus E-3 + 14-54mm under daylight. It seems to be slightly slower then 12-60mm lens.
    2. I couldn’t see any chromatic aberration in the display with max. magnification.
    3. The price of the lens is TBD. It will be released around July or August. He came to the show for the final test.
    4. He said he is a Canon user, but he will move to NX because he likes 85mm/f1.4 results.
    * 5. NX 60mm macro seems to be simply Olympus 50mm Macro + SSA motor. NX 60mm macro IQ looks similar with 50mm Macro on main display with max. magnification.

BTW. NX85/1.4 = $1k w B&H, ciekawe jak Oly wycyrkluje cenę tego czegoś, określanego jako naleśnik mZD50/1.8

BTW2. Nie byłbym sobą : niezły ogór to szkiełko, w sam raz na spacer po parku... wolę PL45
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 7.06.11 o 14:44
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Komórki mogą zagrozić co najwyżej tańszym kompaktom. Ja rozumiem, że komórki dają coraz lepszą jakość zdjęć i ich zaletą jest to, że mamy je zawsze przy sobie. Ale pewnych ograniczeń nie da się przeskoczyć.

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Sams znowu marzy: He said he is a Canon user, but he will move to NX because he likes 85mm/f1.4 results.

W takim razie cały target ef-s (i nie tylko) powinien mieć Panasy mikro w torbach, ze względu na CDAF oczywiście

1. It seems to have SSA motor and the AF is very fast. The speed is similar with Olympus E-3 + 14-54mm under daylight. It seems to be slightly slower then 12-60mm lens.
    2. I couldn’t see any chromatic aberration in the display with max. magnification.
    3. The price of the lens is TBD. It will be released around July or August. He came to the show for the final test.
    4. He said he is a Canon user, but he will move to NX because he likes 85mm/f1.4 results.
    * 5. NX 60mm macro seems to be simply Olympus 50mm Macro + SSA motor. NX 60mm macro IQ looks similar with 50mm Macro on main display with max. magnification.
    Poczekamy, zobaczymy. Mam nadzieję, że CDAF w nowych puszkach Samsunga zostanie przyśpieszony, a nowe szkiełka będą miały dobrą jakość i sensowną cenę. Może wtedy i ceny szkiełek Panasa trochę spadną.

BTW2. Nie byłbym sobą : niezły ogór to szkiełko, w sam raz na spacer po parku... wolę PL45
    A które szkiełko wolał byś na zdjęcia do parku?

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Komórki mogą zagrozić co najwyżej tańszym kompaktom. Ja rozumiem, że komórki dają coraz lepszą jakość zdjęć i ich zaletą jest to, że mamy je zawsze przy sobie. Ale pewnych ograniczeń nie da się przeskoczyć.
    No niby tak, ale pisał o tym Janko... po co komu (soccer mama) dzisiaj coś więcej niż 1080p? Niech ten iPhone ma 12MPx, resajz do 2 MPx i gra gitara... bez zbędnych klamorów.
    Ostatnio dzięki uprzejmości koleżanki regularnie używam (jak zapomnę LX3) FS10 - niech zrobią w komórce tak skuteczną kombinację iAUTO<->szkło @makro, do tego video (720p z AF) z LX5 i pozamiatane. Najlepiej jeszcze zintegrować z topowym dyktafonem Oly, koniecznie na duże karty (sdxc) i mamy sprzęt idealnie skrojony pod target, który nie ma oporu wydać $1k za "komórkę".

Poczekamy, zobaczymy. Mam nadzieję, że CDAF w nowych puszkach Samsunga zostanie przyśpieszony,
    Yyy wierzysz, że jest coś w stanie stanąć obok GH2/G3, chciałbym się mylić...

a nowe szkiełka będą miały dobrą jakość i sensowną cenę. Może wtedy i ceny szkiełek Panasa trochę spadną.
    Do tej pory nie spadły aż na tyle by ludzie rzucili się na mikro Panasa więc nie spadną dopóki nie wejdą w temat C i N, imho oczywiście. Szkiełka mogą być drogie, ważne by 'otwarcie kopały"

A które szkiełko wolał byś na zdjęcia do parku?
    A napisałem przecież, że PanaLeica 45, ale generalnie to zależy od humoru, teraz oglądam sobie świeże fotki z 14/2.5

BTW jeszcze ze 2-3 lata i chyba każdy weselny purysta nie pogardzi wysokim iso z mikrusów
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    No niby tak, ale pisał o tym Janko... po co komu (soccer mama) dzisiaj coś więcej niż 1080p? Niech ten iPhone ma 12MPx, resajz do 2 MPx i gra gitara... bez zbędnych klamorów.
    Ostatnio dzięki uprzejmości koleżanki regularnie używam (jak zapomnę LX3) FS10 - niech zrobią w komórce tak skuteczną kombinację iAUTO<->szkło @makro, do tego video (720p z AF) z LX5 i pozamiatane. Najlepiej jeszcze zintegrować z topowym dyktafonem Oly, koniecznie na duże karty (sdxc) i mamy sprzęt idealnie skrojony pod target, który nie ma oporu wydać $1k za "komórkę".
    Ale ten FS10 to przedstawiciel tanich kompaktów o których pisałem, że mogą czuć się zagrożone. Zaawansowanym kompaktom i aparatom z wymienną optyką nic nie grozi. Przecież nie wstawią do komórki ani obiektywu typu super zoom ani super jasnego jak w LX5. Nie mówiąc już o zrobieniu bagnetu do wymiennych szkieł i wstawieniu większej matrycy.

Yyy wierzysz, że jest coś w stanie stanąć obok GH2/G3, chciałbym się mylić...
    Wierzę, że będzie lepiej niż teraz. A na ile to się okaże. Z tego co mi się obiło o uszy nowa matryca powinna osiągać 60 fps. To dwa razy szybciej niż stara. Do tego pewnie dodadzą nowy procesor. Zatem jest szansa na poprawę CDAF.
    Ostatnio edytowane przez sando ; 7.06.11 o 23:34

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Ale ten FS10 to przedstawiciel tanich kompaktów o których pisałem, że mogą czuć się zagrożone.
    Pisząc FS10 miałem na myśli tylko dwie jego cechy: skuteczność jego iAUTO, makro na szerokim. Niech dadzą tylko to w komórce i temat notatnika cyfrowego mamy z głowy.

Zaawansowanym kompaktom i aparatom z wymienną optyką nic nie grozi. Przecież nie wstawią do komórki ani obiektywu typu super zoom ani super jasnego jak w LX5. Nie mówiąc już o zrobieniu bagnetu do wymiennych szkieł i wstawieniu większej matrycy.
    Z LX5 niech włożą tylko jego AF a 720p niech będzie resajzem z 2K@50p.
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Nikon 10-30mm f/3.3-5.6
    Nikon 7-13mm f/3.5-5.6

Według NR to dwa pierwsze (obok jednej stałki), zapowiadane wcześniej zumy do CoolpixPro. Przekątna sensora 15.92mm = crop x 2.8

Bez polotu, ciemne, co sugeruje ultra małe zabawki.
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Podczas najbliższej Photokiny (2012) Leica pokaże swojego bezlusterkowca. Sensor: Słony aps-c. Zobaczymy ile tej magii jest w mikro i czy pójdą w ogóry czy rozmazane rogi.
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Temat wielkosci matrycy jest otwarty, nie przesadzony.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Temat wielkosci matrycy jest otwarty, nie przesadzony.
    Jeśli rzeczywiście jest otwarty to może to być inaczej pomalowany, jesienny następca GF1, ale imho to będzie aps-c lub FF
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Bedzie to najprawdopodobniej CMOS Sony APS-C lub FF.

Matryca w nastepcy M9 tez ma byc z mikrosoczewkami i pochodzic od Sony (choc jeszcze gdzies cos sie mowilo o nowej matrycy Kodaka, ale bardzo slabym glosem).

Sony ostatnio juz zrobilo matryce APS-C na zamowienie z mikrosoczewkami - do X100.