Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: Dylemat: E30 czy E620

Centus
    Gość

Odp: Dylemat: E30 czy E620

Cytat Zamieszczone przez K_Puchatek Zobacz posta
    Z tego co wiem (i mam) E-3 to Made In China, chyba nie ma japońskiej wersji (choć mogę się mylić)....
    E-3 sa z chin , kilka sztuk jakie widzialem mialy u spodu Made in China , E-5 tak samo

natomiast obiektywy z seri pro sa Made in Japan

| OlyJedi Awatar Tobik
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Niestety żyjemy w dobie powszechnej tandety, ja kiedyś klejąc gumę na gripie E-510 wyłałem odrobinę acetonu na plastik na uchwycie - rozmiękł w mgnieniu oka.
    Z ciekawości to samo zrobiłem z E-1 tyłe że na obudowę wylałem w sumie z pół szklanki - nawet sie nie odbarwił, w deszczu też nie zawiódł. Aha pod spodem widnieje napis made in japan. Widać w połowie 2003 roku nie wiedzieli mało o marketingu i ekonomicznej opłacalności konstruowania aparatów z trwałych materiałów.
    To tak btw
    Thomasso banding miałem i w E-510 i E-450 u znajomych widziałem i w E-520 i w E-620. We wszystkich przypadkach widać było go na ISO 800/1600 bez ciągnięcia cienii w ciemnych partiach. Kodak choć szumi to bardziej elegancko bez pasów czy zafarbów.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Dzuiko
    Mieszka w
    (z)Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

[QUOTE=Tobik;747643]Niestety żyjemy w dobie powszechnej tandety, ja kiedyś klejąc gumę na gripie E-510 wyłałem odrobinę acetonu na plastik na uchwycie - rozmiękł w mgnieniu oka.
    Z ciekawości to samo zrobiłem z E-1 tyłe że na obudowę wylałem w sumie z pół szklanki - nawet sie nie odbarwił, w deszczu też nie zawiódł. Aha pod spodem widnieje napis made in japan. Widać w połowie 2003 roku nie wiedzieli mało o marketingu i ekonomicznej opłacalności konstruowania aparatów z trwałych materiałów.

Szaleniec-dewastator ! Pół szklanki wylałeś ? Podziwiam desperację...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Az zrobilem probe. Pierwsze zdjecie normalnie jak z puszki, drugie +2EV. Poza szumam i ciapkami ja tam na cieniach bandingu nie widze.
    Nie pisałem o rozjaśnianiu całego zdjęcia, tylko o rozjaśnianiu samych cieni. Nie chodzi o poprawianie niedoświetlonego zdjęcia, tylko o wyciąganie cieni z poprawnie naświetlonego zdjęcia w celu uzyskania jak największej rozpiętości tonalnej. Służy do tego suwak fill light. Poniżej przykład:

Zdjęcie jest poprawnie naświetlone, o czym świadczy histogram (przy okazji widać na nim parametry ekspozycji: iso 200). Rozpiętość tonalna sceny jest jednak zbyt duża, więc cienie są mocno niedoświetlone. Można skorzystać z zapasu informacji w cieniach i odzyskać je poprzez ich rozjaśnienie, ale bez przepalania jasnych partii kadru.

Banding, że aż oczy szczypią. Na pocieszenie dodam, że jest to przypadłość większości matryc, tylko różny bywa stopień nasilenia tego zjawiska.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Tobik
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Dzuiko cierpliwość nie jest moją największą zaletą a jak kleiłem nową gumę to chciałem mieć na gripie idealnie czysto
    Od tej pory uwielbiam E-1 nie tylko za obrazek i ergonomie

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie pisałem o rozjaśnianiu całego zdjęcia, tylko o rozjaśnianiu samych cieni. Nie chodzi o poprawianie niedoświetlonego zdjęcia, tylko o wyciąganie cieni z poprawnie naświetlonego zdjęcia w celu uzyskania jak największej rozpiętości tonalnej. Służy do tego suwak fill light. Poniżej przykład:
    Nie mam suwaka fill light. Zrobilem na szybko podciagajac expo calego zdjecia tak zeby rozjasnic w ciemnych partiach.
    Fakt na tym co pokazales strasznie wylazlo. Ale... ja osobiscie, az takiego efektu na zdjeciach z mojej E-30 nigdy nie widzialem.
    Moze nie musialem ciagnac tak mocno.
    Jakkolwiek na stwierdzenie ze tak samo jest w E-3 sie nie zgodze. W E-3 na ISO800 bez ciagniecia cieni widac bandong, natomiast na E-30 przy dobrze naswietlonym zdjeciu tego efektu nie bedzie.
    Na ISO200 nie ma szans bez agresywnej obrobki wyciagnac cos takiego. No way. Zreszta w ten sposob to banding (jak sam napisales ktory wystepuje na roznych matrycach) to mozna wszedzie (albo prawie wszedzie) wyciagnac.
    Po prostu kwestia tego jak szybko sie to pojawia. Na E-3 zdecydowanie szybciej niz E-30. I tyle chcialem w zasadzie napisac, a nie uprawiac pixep-peeping.

Tomek
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta

Zdjęcie jest poprawnie naświetlone, o czym świadczy histogram (przy okazji widać na nim parametry ekspozycji: iso 200). Rozpiętość tonalna sceny jest jednak zbyt duża, więc cienie są mocno niedoświetlone. Można skorzystać z zapasu informacji w cieniach i odzyskać je poprzez ich rozjaśnienie, ale bez przepalania jasnych partii kadru.
    YYY... ale o co chodzi z tym zdjeciem jakby, procz tego, ze wyglada jakos dziwnie po Twoim ciagnieciu? wczesniej nie bylo tego tam czegos jak go zwiecie, banda dingu.

pozdrawiam serdecznie
    Janek

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Ja zaś gdy bardzo mi na podobnym zdjęciu zależy ( duża rozpiętość tonalna sceny sceny lub zdjęcia pod światło) przestawiam w menu na 3x co 1EV i na wielokrotną ekspozycję na ekraniku.

A jak zapomnę obywam się smakiem, lub jak mogę jadę raz jeszcze w to samo miejsce.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Jakkolwiek na stwierdzenie ze tak samo jest w E-3 sie nie zgodze. W E-3 na ISO800 bez ciagniecia cieni widac bandong, natomiast na E-30 przy dobrze naswietlonym zdjeciu tego efektu nie bedzie.
    Czy ja dobrze pamietam, że w E-3 ten banding jest poziomy - pasy od lewej do prawej strony?
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Czy ja dobrze pamietam, że w E-3 ten banding jest poziomy - pasy od lewej do prawej strony?
    Ano tak. Tez to tak pamietam.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.