Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Czytam czytam .... I mam pytanie.
Czy po usunięciu filtra IR znajdującego się przed matryca (i podmiana na szklana płytke) nadal można robić normalne zdjęcia?
Dziś pierwszy raz wyszedłem z filtrem IR HOYi na spacerek...
Pierwsze z czym miałem problem to ustawienie WB. Czytałem ze ustawiać na trawe - no i niestety za każdym razem mój E410 nie radził sobie (otrzymywałem komunikat typu "UJEMNA WART. BB" Jaki jest inny sposób, jak sobie radzicie?
Robiłem w RAWa i potem pipetką ustawiałem - niestety wychodzi z tego kaszka z czerwonych plam na niebie.
Miałem takie wyniki (dzisiejszy dzień traktuje jako test), na razie mało zieleni!
Zapraszam do komentowania moich zdjęć w galerii.
Taki tam wątek z moimi różnistymi zdjęciami, oraz ślubno plenerowe zmagania.
Poszukujesz ciekawych wtyczek do GIMPa zajrzyj koniecznie tutaj....
Może kogoś zainteresuje mój sposób postępowania przy robieniu zdjęć w podczerwieni z E-510 + 14-42 + Hoya R72
Ustawienia aparatu:
- tryb pracy M
- czułość 100 ISO
- absorpcja uderzeń na 5s
- nocne kadry – włączone, dają możliwość kadrowania przy podglądzie na LCD
- redukcja zakłóceń – włączona (substrakcja 'czarnej klatki' wykonywana przez aparat jeśli czas naświetlania wynosi 8s lub więcej)
- zapis ORF+JPEG, zazwyczaj JPEG-a od razu zapisuję jako monochromatyczny i nie ustawiam balansu bieli gdyż nie przepadam za tymi kolorowymi dominantami na zdjęciach IR (w przerobionym pod IR C-2040 ustawiałem na białą kartkę i dawało to najlepsze rezultaty, jednak próba takiego ustawienia balansu bieli w E-510 kończy się komunikatem 'ujemna wartość WB'), ORF-a robię na wszelki wypadek jakby mi kiedyś przyszło do głowy pobawić się z WB i miksowaniem kolorów.
- stosuję czasy otwarcia migawki od 3,2s do 10s oraz przysłona od 8 do 14
Na przykładowej fotce wygląda to tak: czas otwarcia migawki: 5s, (za mało na 'czarną klatkę' i na powiększeniu widać białe plamki, obecnie nie schodzę z czasem poniżej 8s bo to jest granica zadziałania aktywnej funkcji 'redukcja zakłóceń'), przysłona na f8 - oto JPEG bezpośrednio z aparatu (tylko pomniejszony, bez wyostrzania):
a po zabawie suwaczkami w jaśni:
AF z nakręconym filtrem R72 działa bardzo sprawnie, nie zauważyłem problemów z brakiem ostrości na zdjęciach - zapewne przez wysokie wartości przysłony. Zupełnie niedawno odkryłem, że WB można ustawiać ręcznie z włączonym podglądem na LCD, od czasu do czasu podgląd przechodzi w tryb monochromatyczny ale po kilku próbach daje się to zrobić. Obiektyw kieruję na trawę i kręcąc rolką staram się usunąć czerwony 'zafarb' obserwując wszystko na LCD.
Dear Aero 73,
1. który ze swoich obiektywów używasz do zdjęć w podczerwieni?
2. nocne kadry w E-510 - jak ustawić?
3. redukcja zakłóceń eE-510?
Napewno dziwią cię moje pytania ale jestem świerzym posiadaczem E-510
Pozdrawiam i życzę miłego MayDay!
dobas: ż !
Ostatnio edytowane przez dobas ; 16.05.09 o 22:47
kitowe 14-42 i 40-150, 14-54 mam od dwóch dni
z menu głównego czwarta pozycja od góry (ta z kluczykiem 1) i gdzieś pod koniec są 'nocne kadry' (20 pozycja od góry)
z menu głównego pierwsza pozycja i na końcu jest 'red. szumu'
dzięki Aero, twoja odpowiedź była tak szybka jak to że zdążyłem już sam załapać metodą prób i błędów. ale wskazówki cenne przy robieniu z filtrem IR. Wielkie dzięki.
pierwsze zdjęcia i pierwsze zadowolenie
Pzdr
Kilka efektów zabaw Sony D717 (stary grat) z nakręconym IR 1000 nm. uwaga! zdjęcia robione z ręki!
Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!
W niedzielę zrobiłem kilka fotek IR 'z lotu ptaka'. Na załączonym zdjęciu jest most LHS na rzece San, ujęcie z wysokości 500m AGL.
Odgrzewam stary temat, ponieważ właśnie nastały dla mnie sprzyjające okoliczności, aby skonwertować E-510 na IR. Z tym, że ja wyznaję szkołę falenicką - filtr IR-Cut trzeba zamienić na IR-pass i nie bawić się w żadne już filtry zakręcane na obiektywy. Przejrzałem wątek, oraz ten wątek: https://forum.olympusclub.pl/showthr...w-podczerwieni i nie znalazłem wytycznej dla mojej wątpliwości:
co wstawić do środka: czy filtr przepuszczający IR począwszy od 680nm, czy od 720nm? Wcześniej miałem skonwertowany korpus na przepuszczanie od 780nm i nie byłem zadowolony, bo zdjęcia były zbyt sterylne, tragicznie monochromatyczne. Chcę teraz wpuścić trochę koloru do zdjęć.
Dzięki za podpowiedzi
Jack
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|