Może teraz full spectrum?
Może teraz full spectrum?
Skoro miałeś 780 nm i 665 nm a masz 715 nm to ja zostałbym przy 715 nm albo wybrałbym eksperymenty z całkiem innym spektrum, ale najwięcej frajdy moim zdaniem daje IR . Osobiście mam 715 nm i 830 nm i oba dają podobny efekt ale częściej używam 715 nm.
Pozdrawiam i dziękuję że zaraziłeś mnie tą techniką fotografii.
Nareszcie usprawniłem sobie celowanie IRkąPrzy 715nm autofokus już jest niecelny, więc siłą rzeczy muszę celować "na zombi" i używać AF na LV (o ile dany obiektyw bangla). Najfajniej IRki wychodzą w słoneczną pogodę, więc celowanie na LCD jest masakrycznie trudne. Łatwo dostępne są lupy do LCD już od 89,- zeta (w Eltecu - na magnes, dedykowane do konkretnego modelu aparatu - na śrubkę i jeszcze inne), kłopot polega na tym, że przeznaczone są na LCD 3", lub większy. E-520 ma LCD 2,7" i znalezienie takiej lupy graniczy z cudem. Namierzyłem i zakupiłem coś takiego: http://www.amazon.de/DigiFinder-Displaylupe-Lichtschacht-Videosucher-75x-Vergrößerung/dp/B007NY8Y6I/ref=sr_1_31?s=ce-de&ie=UTF8&qid=1341777720&sr=1-31 - z przesyłką 40,99 Euro.
Jack, ale kosmos. Przypomina mi z wyglądu jakąś hybrydę![]()
Ja zakładając ND 3.0 nawet nie myślę o tym żeby łapać z nim ostrość. Przed nałożeniem filtra ustawiam sobie aparat na statywie, ustawim kadr i ostrość. Przełączam AF na manualny żeby aparat sam nie próbował łapać ostrości po nakręceniu filtra. Zakładam filtr i zaczynam naświetlanie.
Denerwować może ciągłe odkręcanie i nakręcanie filtra jeśli chcemy zrobić inny kadr ale w przypadku ND 3.0 jest to konieczne chociażby po to żeby zobaczyć coś w wizjerze
A piszę o tym po to żeby zasugerować taki sposób łapania ostrości. Myślę, że jeżeli ma się trochę czasu to nie stanowi to problemu.
5D | 17-40 | 85 | 48 AF-1
Ja bym chciał takie cuś, do e510 on ma 2,5'' no nie?
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Palnąłem na PW - E-510 ma faktycznie 2,5", skasuj moją odpowiedź bez czytania!. Taka osłonka jest nie do znalezienia, do 2,7 znalazłem jedną jedyną, a do 2,5 nie ma szans. Ewentualnie możemy przy okazji przymierzyć ten mój "kominek" i sprawdzić, czy ramka mocująca da się przykleić do LCDeka w E-510.