Strona 60 z 61 PierwszyPierwszy ... 105058596061 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 591 do 600 z 609

Wątek: Sony Nex-5 i Nex-3

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    korekcja NEX z E15 w LR3 jest moim zdaniem wzorcowa
    Ale rozwiazanie wzorcowe ma tylko u43. W wizjerze, na ekranie - widzimy obraz juz po korekcji.
    To samo w wideo.
    To samo w JPG.
    To samo w RAW.

A w przypadku NEX - mamy matryce o okreslonej ilosci Mpix, kadrujemy i... Potem sie dziwimy, ze po korekcji mamy obciety kawalek, ktory umiescilismy w kadrze.
    Wideo nie skorygowane.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    można zrobić szpagat i poobijać sobie jajka
    Pozwolilem sobie Twoje trafne i zabawne stwierdzenie puscic dalej, podajac zrodlo, ale od siebie - zamieniajac S na O:
    http://www.canon-board.info/showpost...postcount=1780

Mysle, ze Sony okazalo sie jednak odwazniejsze, niz Olympus i po prostu idzie w zupelnie nowa strone, nie nasladujac i goniac C i N - ale samemu wyznaczajac nowe. Tak jak zdecydowal sie pierwszy Panasonic, i wreszcie w koncu Olympus.
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 3.08.11 o 13:24 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Ale rozwiazanie wzorcowe ma tylko u43. W wizjerze, na ekranie - widzimy obraz juz po korekcji.
    To samo w wideo.
    To samo w JPG.
    To samo w RAW.
    No to chwała Olkowi za to, niemniej jedna należy pamiętać o tym, iż takie rzeczy robione online (w locie) zżerają moc procesora, którą można przeznaczyć na inne cele np. obsługę AF. Poza tym jak procesor pracuje to zżera akumulatory. No i opracowanie, wytestowanie firmware też kosztuje i trwa. Ale ja z JPEG'ów nie korzystam więc mi rybka gdzie i kiedy obrabiam zdjęcia.

Dla mnie matryca to taka krzemowa klisza. Na dobrą sprawę to puszka mogła by nie mieć LCD/EVF do podglądu zrobionego zdjęcia. Człowiek przynajmniej bardziej przykładałby się do patrzenia na wskazania światłomierza i analizował scenę. A tak to klepie kadry jak idiota, potem sprawdza na LCD i jak coś nie pas, to klepie następną serię, bez sensu, ale sam tak też robię.

Tak samo jest z kalkulatorem, liczysz liczysz i tabliczkę mnożenia zapominasz ... albo nawigacja samochodowa ... uzywasz i nawet nie wiesz kiedy idiociejesz.
    A w przypadku NEX - mamy matryce o okreslonej ilosci Mpix, kadrujemy i... Potem sie dziwimy, ze po korekcji mamy obciety kawalek, ktory umiescilismy w kadrze.
    Wideo nie skorygowane.
    Fakt, cenna uwaga. Ja jestem przyzwyczajony do nieco szerszego kadrowania niż potrzeba, tak jakoś przez lata wyrobiłem w sobie taki odruch. Co do wideo to mi na oczy nie rzuciły się jakieś wady NEX'a, ale ja jak na razie tylko ot takie amatorskie klipiki robię. W edytorze do klejenia ujęć video mam natomiast narzędzia do poprawiania obrazu, muszę sprawdzić czy CA, winieta i geometryczne też są.

Pozwolilem sobie Twoje trafne i zabawne stwierdzenie puscic dalej, podajac zrodlo, ale od siebie - zamieniajac S na O:
    Nie ma sprawy, miło mi.

Mysle, ze Sony okazalo sie jednak odwazniejsze, niz Olympus i po prostu idzie w zupelnie nowa strone, nie nasladujac i goniac C i N - ale samemu wyznaczajac nowe. Tak jak zdecydowal sie pierwszy Panasonic, i wreszcie w koncu Olympus.
    I o to chodzi im więcej nowinek i pomysłów wcielonych w życie tym lepiej dla nas użytkowników. Należy mieć nadzieję, ze N i C w końcu ruszą dupska (tłuste) i spożytkują pieniądze (na nas użytkownikach zarobione).
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 3.08.11 o 14:16

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    kasacja - blad autora
    Ostatnio edytowane przez Mcarto ; 3.08.11 o 16:27

Awatar tomek76k7
    Mieszka w
    Lubuskie
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Na forum nikona jest minirecenzja - ekran 3.5 cala odchylany na wszystkie strony, spory wizjer, autor porownuje ergonomie do a700!?
    Wyklikane z mobilka

podaj link jak możesz

a tak z innej beczki to czy ktoś wie czemu tak ciężko jest zalogować się na to forum i akceptować każdą odpowiedz trzeba czasami po 10 razy??????
    SONY NEX-5 18-55mm i 16mm

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Podaj link. Tymczasem ja rowniez podam do nowej 3'ki:
    http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1030741

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Na forum nikona jest minirecenzja - ekran 3.5 cala odchylany na wszystkie strony, spory wizjer, autor porownuje ergonomie do a700!?
    Wyklikane z mobilka
    Jak się okazało, wszystko wyssane z palca

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    Przepraszam - pomylilem z innym modelem.
    Moj telefon niepoprawnie wyswietla od wczoraj niektore okienka i nie widze pelnych tytulow watkow - dostaje tylko tekst.
    Wyklikane z mobilka

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Panowie nie przesadzać i nie powielać obiegowych (często wyssanych z palca) opinii.

Sam mam NEX'a i E16mm i naprawdę na zdjęciach nie widzę jego bylejakości. W centrum kadru jest równie ostro jak z najlepszych obiektywów, w samych rogach jest kiepsko i mydłowato (ale maskuje to winieta), w pozostałych miejscach nie odbiega od normy. Może zdjęcia tablic w powiększeniu pokazują róznicę, ale tzw zdjęcia z życia zrobione mZD12mm i E16mm wg. mnie nie będą się różniły.
    Hmmm, nie mam naleśnika Sony, oglądałem jednak sporo sampli z Sieci i szczerze to ten obiektyw jeżeli otwarty to jakiś dramat. Chętnie zmienię zdanie - jak masz to zobaczę jakieś pejzażowe pstryki na otwartym obiektywie - żeby w rogach była trawa gałęzie drzew itp. albo budynki - anteny, cegły...
    Sample z mZD to jednak inna liga.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Awatar tomek76k7
    Mieszka w
    Lubuskie
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Hmmm, nie mam naleśnika Sony, oglądałem jednak sporo sampli z Sieci i szczerze to ten obiektyw jeżeli otwarty to jakiś dramat. Chętnie zmienię zdanie - jak masz to zobaczę jakieś pejzażowe pstryki na otwartym obiektywie - żeby w rogach była trawa gałęzie drzew itp. albo budynki - anteny, cegły...
    Sample z mZD to jednak inna liga.
    Karol masz rację że to inna liga, bo jaka cena takie zdjęcia, bo nie ma obiektywu nowego za 500zł który jest idealnie optyczny więc zostaje nam kompromis albo super jakość, większe gabaryty i większa cena lub gorsza jakość mniejsze gabaryty i nisza cena i tego nikt na świecie nie zmieni tak będzie zawsze
    SONY NEX-5 18-55mm i 16mm

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    To po co kupować wypasione body i ograniczać się do budżetowego szkła?
    sprzedam - ZD40-150 f3,5:4,5 (stan sklepowy) - 550
    sprzedam - Klapki zabezpieczające Karty CF do E330 - ostatnie 3 szt w Polsce

www.k2-stal.pl