Strona 50 z 61 PierwszyPierwszy ... 40484950515260 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 609

Wątek: Sony Nex-5 i Nex-3

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Matryca NEX'a ma mocny filtr AA, bardzo. Ma wiecej pixeli niz wiekszosc puch u43, ale to sie nie przeklada na ilosc szczegolow, chociazby we wlosach.

Owszem - wszystko jest "wieksze", latwiej to odszumic i wyostrzyc. To jest jakas zaleta. Ale szczegolow, ktorych juz w RAW'ie nie ma - sie nie wydobedzie zadnym wyostrzaniem, najwyzej artefakty sie stworzy.

Za to trudno o przepaly oraz RAW'y do 1600 w zasadzie nie trzeba odszumiac. Z 3200 tez nie jest zle, na pewno lepiej niz w u43.

Choc to 1600 to odpowiednik 800 w Lumixach G, sam juz nie mierzylem, ale wierze DxO Mark:
    http://www.dxomark.com/index.php/en/...nd3)/Panasonic

* * *
    Temat poruszony zostal po tym, jak ktos zadal na DP Review pytanie, po co kupowac M9, jak mozna podpinac szkla M do NEX. Osoby, ktore mialy mozliwosc zobaczyc RAW z M9 - wytlumaczyly, ze jest to porownanie bez sensu, jak dzien i noc. Niewielka ilosc szczegolow z NEX wzgledem M9 wrecz poraza.

Czy to zle swiadczy o NEX? Moim zdaniem nie. Ten korpus kosztuje grosze, pozwala na ogromna zabawe ze szklami manualnymi, daje szeroki kat (czego nie mozna powiedziec o u43). Jezeli ktos nie robi wiekszych powiekszen, nie kadruje, wycina - to to co dostaje z NEX i manuali powinno byc satysfakcjonujace. Czuc KLIMAT szkiel Leici, Zeiss'a i innych.

I patrzac realnie - to niewiele korpusow moze sie porownywac z M9 jesli chodzi o ilosc szczegolow.

Dopiero ostatni E-5 z topowymi szklami 43 dubluje prawie liczby w testach rozdzielczosci - wzgledem starszych korpusow z silnym filtrem AA.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Male porownanie szkiel LEICI na M8 i NEX-5:
    http://www.stevehuffphoto.com/2010/1...-summarit-lens

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Zakupilem konwerter WIDE do nalesnika 16mm. Uzywam go glownie do WIDEO, ale czasem i zdjecia jakies mozna zrobic.
    Tu pierwsze godziny, kiedy go wzialem w reke, juz ciemno niestety bylo. Oba na f/2.8.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Jerry a co to za kaszka na pierwszym zdjęciu ?
    Czy to nie po obróbce ?
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Tak, RAW, LR, obrobka, ISO 1600, f/2.8, z reki.

Awatar vendea
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    jerry, jak może kojarzysz z innego wątku, ja się mocno zastanawiam nad takim zestawem jak ty masz, czyli nex + 16 mm + konwerter wide.

czy po paru dniach użytkowania możesz skomentować bardziej obszernie jak go oceniasz i jak widzisz jego użyteczność w fotografii wnętrz?

z góry bardzo dziękuję za komentarz...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Vendea,
    to wszystko zalezy od Twoich wymagan i progu akceptowalnosci.

Skontaktuje sie z Toba na priv. i wysle Ci mailem kilka zdjec prosto z puchy, sama sobie wyrobisz zdanie, chyba tak bedzie najlepiej.

PS: wlasnie robiac dla Ciebie JPG - widze, ze w ustawieniach balansu bieli mozna oziebic, badz ocieplic kolory!

PPS: OK, wstawie moze dwa przyklady z 16mm f/2.8 otwartego maksymalnie, ISO 800 (podniesione +1 EV w LR), z reki, ostrzone recznie na srodku kadru. RAW + LR 3.

PS: moze dodam, ze na f/2.8 i ostrosci ustawionej w srodku kadru - raczej nie ocenialbym ostrosci brzegow... Musze zrobic zdjecie na statywie i przymknac do f/5.6 - f/8 - dopiero wtedy bedzie mozna moim zdaniem cos wiecej powiedziec.
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 25.01.11 o 02:11

Awatar vendea
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    jerry, bardzo dziękuję! narożniki trochę przygnębiają...

mam jeszcze prośbę, gdybyś mógł zrobić jakieś ujęcie właśnie wyżej niż F2.8 i z ostrością podbitą +1 lub +2?

mam jeszcze jeden pomysł - samo body NEX + Voigtlander 12 mm. będzie drożej niż zakładałam oczywiście, ale to podobno bardzo dobre szkło. no i mogę zrobić zakupy zagranicą, bo będę w kanadzie niedługo, czyli liczę że całość 2,500 zł wyjdzie...

ręczne ostrzenie mnie tak bardzo nie przeraża, kiedyś przecież tylko tak sobie wszyscy radzili i nie było tragedii

z resztą w przyszłości ma wyjść szeroka stałka sonego, to najwyżej zmienię...

tutaj mam link ze zdjęciem zrobionym tym zestawem - wydaje mi się pięknie ostre po całości - ale ja jestem zielona - proszę o komentarz!

www.flickr.com/photos/nakagane/5230572805
    Ostatnio edytowane przez vendea ; 25.01.11 o 18:32

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 26.01.11 o 00:48

Awatar vendea
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    bardzo dziękuję za linki! piękne te zdjęcia z 12 mm.

w tej chwili myślę tak - kupię NEXa z naleśnikiem + konwerter wide i zacznę oszczędzać na ten obiektyw 12 mm szukając okazyjnej oferty, także zagranicą.

jak będzie mi słabo szło oszczędzanie, to może doczekam się wyboru między voigtlanderem 12 mm a tym zapowiadanym szerokim obiektywem sony do NEXa - słyszałam w sony center plotkę, że to nie będzie zeiss niestety ale coś od minolty, stałka w okolicach 11 mm

a z naleśnika przy przymknięciu powinno udać się wycisnąć trochę niezłych ujęć, tak sobie kombinuję. no i jest to bardzo kompaktowy zestaw, na wyjazdy i takie tam. także różnica w cenie body / body + naleśnik jest niewielka.

z góry dziękuję też za jakieś kolejne foty z naleśnika i konwertera wide!