Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 101

Wątek: Olympus Viewer 2 - już jest!

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    kajś miedzy Hanysomi a Góralomi
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Ściągnąłem, zainstalowałem , z początku nie wiedziałem gdzie palce wsadzić ale szybko załapałem...
    Tu obiema łapami się podpisuję Program w zupełności wystarczający do prostego, nie PSowego "grzebania" w fotkach. Ale w euforii wołania natrafiłem na nocne foty, a że robię bez NR to ostatnia klatka w serii to czarna klatka. No i zonk, bo nie ma możliwości, tak jak UFRaw, wgrania jej, chyba że się mylę... Na razie to duży minus
    E-420 +14-300 oraz inne szpeje
    From The Earth

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez merti Zobacz posta
    ... Ale w euforii wołania natrafiłem na nocne foty, a że robię bez NR to ostatnia klatka w serii to czarna klatka. No i zonk, bo nie ma możliwości, tak jak UFRaw, wgrania jej, chyba że się mylę... Na razie to duży minus
    Mylisz się z tym minusem nie mylisz się w sprawie możliwości wczytania czarnej klatki. W aparatach zainstalowany jest NR, który właśnie używa czarnej klatki do porównania z zarejestrowanym obrazem i wyhaczeniem hotpikseli. Informacja o użyciu NR dopisywana jest też do RAWa. Włącz NR albo stosuj coś innego do obróbki
    Pozdrawiam
    Jack

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    We wszystkim masz rację ale nie używam NR dlatego, bo nie mam zamiaru czekać 2x dłużej, aż aparat zrobi czarną klatkę, a potem "zmieli" i "wypluje" na kartę

Tu mi spasowało to, że ustawienia jednej obrobionej foty mogę zastosować dla innych kadrów i wołać hurtem, czyli mam to czego mi brakowało - "hurtwołaczki" No trudno, nocne będę męczył w UFRaw.

A może ktoś z panów ma możliwość wpłynięcia na górze by dodali opcję czarnej klatki w następnych wersjach OV?
    Ostatnio edytowane przez merti ; 25.07.11 o 12:10
    From The Earth

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez merti Zobacz posta
    ...A może ktoś z panów ma możliwość wpłynięcia na górze by dodali opcję czarnej klatki w następnych wersjach OV?
    Raczej będzie to trudne, chyba, że jest się sułtanem Brunei (można wtedy zamówić indywidualną poprawkę, wg życzenia, do softu, komputerowego i firmware, ale trzeba wyłożyć co najmniej 20 000 Euro)
    Jack

Centus
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Raczej będzie to trudne, chyba, że jest się sułtanem Brunei (można wtedy zamówić indywidualną poprawkę, wg życzenia, do softu, komputerowego i firmware, ale trzeba wyłożyć co najmniej 20 000 Euro)
    Jack
    a faktycznie zamowil jakas poprawke ? czy to tylko taka metafora ?

a tak serio odnosnie tej czarnej klatki przy dluzszych naswietlaniach

wlaczajac ta opcje i tak zadziala ona przy czasie dluzszym od 1 s
    czy z krotszymi tez zadziala
    mnie sie wydaje ze tylko czasy pow 1 s ale nie jestem pewien
    body to E-3

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Centus Zobacz posta
    a faktycznie zamowil jakas poprawke ? czy to tylko taka metafora ?

a tak serio odnosnie tej czarnej klatki przy dluzszych naswietlaniach

wlaczajac ta opcje i tak zadziala ona przy czasie dluzszym od 1 s
    czy z krotszymi tez zadziala
    mnie sie wydaje ze tylko czasy pow 1 s ale nie jestem pewien
    body to E-3
    Sułtan Brunei jest metaforą, ja jednak nim nie byłem jak poprosiłem o poprawkę do firmware SP-320, skracającą interwał do 20 sekund. Zatem mam nadal 1 minutę

Nie znalazłem w papierach, od jakiego czasu otwarcia migawki zaczyna działać NR w E-3, moim zdaniem - też od 1 sekundy. Poza tym pierwsze hotpiksele mogą wyleźć przy czasie, co najmniej 4 sekundy. Wg Wrotniaka, sens odejmowania czarnej klatki zaczyna się przy 8 sekundach.
    Jack

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Przy wyostrzaniu nasunęła mi się kolejna wątpliwość. Czy któryś z szanownych kolegów jest wstanie mi odpowiedzieć czy Wyostrzanie z zakładki Edycja operuje na RGB czy może na warstwie Lab bądź innej?
    From The Earth

| OlyJedi Awatar pol189
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A ja mam inny problem.

Zarówno Olympus Master jak i Olympus Viwer zainstalowane pod linuxem maja drobny problem. Po wywołaniu ORFa w JPGu nie ma podglądu (miniaturki) zdjęcia.
    Program (pod WINE) chodzi kapitalnie, więc pewnie brakuje jakiś windowsowej biblioteki - ktoś znający się na windowsach może będzie wiedział jakiej i z skąd ja można pobrać?
    Zapraszam do komentowania moich zdjęć w galerii.
    Taki tam wątek z moimi różnistymi zdjęciami, oraz ślubno plenerowe zmagania.
    Poszukujesz ciekawych wtyczek do GIMPa zajrzyj koniecznie tutaj....

| OlyJedi Awatar marek7001
    Mieszka w
    Ostrołęka
    Siła reputacji
    67
    Moja galeria

Odp: Olympus Viewer 2 - już jest!

Panowie i Panie, czy ktoś używa-ł konwertera fish i próbował edycji w Olympus Viewr, jest tam opcja "korekcja fisheye".
    Były: 3 Canony PS, 2 Lumixy FZ, 2 Olympusy E-System /14-54II, 40-150/, Nikon D5000 /18-105/, E-PL2, E-PL3, E-PL5 /14-42, 14-150,12-50, 40-150, 14/2.5, 20/1.7, 45/1.8, Nokia LUMIA 920, 930 GOLD, LG G4, G5,G6, G7, Huawei P30 Pro jest ​Huawei Mate 50 Pro
    Galeria Olympusclub: http://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=21795

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Odp: Olympus Viewer 2 - już jest!

Cytat Zamieszczone przez marek7001 Zobacz posta
    Panowie i Panie, czy ktoś używa-ł konwertera fish i próbował edycji w Olympus Viewr, jest tam opcja "korekcja fisheye".
    bardzo się ucieszyłem jak zobaczyłem po aktualizacji, ale niestety u mnie jest "martwe pole", pomimo zdjeć zrobionych 7-14.