Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 101

Wątek: Olympus Viewer 2 - już jest!

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Odp: Olympus Viewer 2 - już jest!

Witam.
    Dlaczego gdy wczytuję RAW w OV 2 to zdjęcie pojawia mi się ze sporym ziarnem leci napis aktualizacja i procenty, a dopiero po następnych ok. 15 s. obraz jest odszumiony ? I tak z każdym zdjęciem jak i za każdym razem gdy zrobię jakąś korektę zdjęcia. Czy to program wyciąga z RAWa odszumionego jpga ? Pierwszy raz się z tym spotykam, kiedyś miałem E-510 i chyba używałem Olympus Studio i nie pamiętam, aby to tak długo trwało. Również w nikonowskim Capture NX 2 ładowanie zdjęć i obróbka było prawie błyskawiczne, a i tak niektórzy narzekali na to, że wolno chodzi. Tutaj jest tragedia. Z góry przepraszam, za może banalne pytanie, ale to moje pierwsze kontakty z tym programem.
    Ostatnio edytowane przez sebol1975 ; 22.05.12 o 21:49
    Pozdrawiam
    Sebastian
    OM-D E-M5 + 12-50 + 45

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sebol1975 Zobacz posta
    Witam.
    Dlaczego gdy wczytuję RAW w OV 2 to zdjęcie pojawia mi się ze sporym ziarnem leci napis aktualizacja i procenty, a dopiero po następnych ok. 15 s. obraz jest odszumiony ?...
    Może to kwestia maszyny? U mnie każda aktualizacja po zmianie parametrów w funkcji "Wywołanie RAW" przy RAWie z OM-D trwa ok. 2 sekund. OV2 - wersja 1.31, Winda XP Prof, procek i7-2640M - 2,8 GHz, 4 GB RAM.

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Może to kwestia maszyny? U mnie każda aktualizacja po zmianie parametrów w funkcji "Wywołanie RAW" przy RAWie z OM-D trwa ok. 2 sekund. OV2 - wersja 1.31, Winda XP Prof, procek i7-2640M - 2,8 GHz, 4 GB RAM.
    To by wskazywało na słabą optymalizację OV. Z innym softem nie ma tego problemu, a ja lubię wywoływać programami do konkretnego sprzętu. Moja konfiguracja to Intel Duo E8400 podkręcony do 3.60 GHz, 6 GB RAMu i Win7 64 bity, grafika to jakiś tam Gforce GTX 280. Może coś mam źle ustawione w opcjach choć za dużo tam możliwości nie widzę. Zarówno opcja standard jak i najwyższa jakość (opcje zaawansowane) nie powodują jakiejś widocznej różnicy. Nie wiem co tam można jeszcze ustawić, a co może mieć wpływ na szybkość działania. Może to problem ORFów z bądź co bądź świeżego E-M5 ?
    P.S. Sorry, nie zauważyłem, że też wywołujesz z OM-D
    Ostatnio edytowane przez sebol1975 ; 22.05.12 o 23:28
    Pozdrawiam
    Sebastian
    OM-D E-M5 + 12-50 + 45

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

...Może to problem ORFów z bądź co bądź świeżego E-M5 ?
    Właśnie na tychże ORFach sprawdzałem. A co do komputrów i ich oprogramowania - to na tym się kompletnie nie znam...

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Zachęcony tym, że u Ciebie jest ok odinstalowałem OV2 po czym pobrałem jeszcze raz instalkę ze strony Olympusa i zainstalowałem. Niestety bez zmian, klikam na zdjęcie (w wywoływarce) pokazuje się bez szumów, napis "aktualizuję" bardzo szybko dobija do 100% po czym pojawia się szum mija ok. 20 s. i obraz zostaje "odszumiony". I tak za każdym kliknięciem na zdjęcie lub zmianą jego parametrów. Ewidentnie wielkość pojawiającego się szumu jest zależna od ISO w jakim fotka była wykonana. Może mam coś nie tak ustawione w E-M5 ?
    Pozdrawiam
    Sebastian
    OM-D E-M5 + 12-50 + 45

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Witam.
    Dlaczego gdy wczytuję RAW w OV 2 to zdjęcie pojawia mi się ze sporym ziarnem leci napis aktualizacja i procenty, a dopiero po następnych ok. 15 s. obraz jest odszumiony ? I tak z każdym zdjęciem jak i za każdym razem gdy zrobię jakąś korektę zdjęcia. Czy to program wyciąga z RAWa odszumionego jpga ?
    1.
    W menu "Narzędzia/Opcje" lub Ctrl+K
    Pozycja: "Ustawienia zaawansowane"
    Sekcja: "Jakość obrazu RAW w obszarze podglądu" a tam tylko dwie możliwości - może pomoże.

2.
    Jak Ty te ORFy przeglądasz?
    Nie wciskasz czasem "Zaznacz wszystko" a potem wszystkie możliwe korekty?
    Wtedy faktycznie przechodząc między zdjęciami pojawia się okienko "Aktualizowanie XX %"
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

@skow, sebol1975: ja u siebie nic nie zmieniałem w opcjach. Na potrzeby udzielenia powyższej odpowiedzi, zainstalowałem automatycznie OV2 i pobrałem aktualizację na 1.31. Może tajemnica tkwi w tym, że mam w tym momencie kompa sztukę-nówkę, więc dyski mam całkowicie uporządkowane, a z zainstalowanego oprogramowania, tylko MS Office, Firefoxa, PS CS2 i nic więcej więc nie mam kupy śmieci, bibliotek, martwych plików i innych "przeszkadzaczy".

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    1.
    W menu "Narzędzia/Opcje" lub Ctrl+K
    Pozycja: "Ustawienia zaawansowane"
    Sekcja: "Jakość obrazu RAW w obszarze podglądu" a tam tylko dwie możliwości - może pomoże.

2.
    Jak Ty te ORFy przeglądasz?
    Nie wciskasz czasem "Zaznacz wszystko" a potem wszystkie możliwe korekty?
    Wtedy faktycznie przechodząc między zdjęciami pojawia się okienko "Aktualizowanie XX %"
    Ad. 1 Nie daje to efektu, pozatym, że faktycznie podgląd jest gorszej jakości
    Ad. 2 Wybieram jedno zdjęcie i klikam ""otwórz okno wywoływania RAW"
    Myślę, że najlepiej zobrazuje to filmik:
    Pozdrawiam
    Sebastian
    OM-D E-M5 + 12-50 + 45

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Teraz uruchomilem zeby sprawdzic.Wskazalem folder gdzie mam ze 300 orfow.utworzylem obok pusty folder.Zaznaczylem wszystkie do wywolania.Patrzylem w folderze jak pojawiaja sie jpg.Tak na oko to okolo 3-4 sztuki na sek.waza po okolo 3-4MB Na wievierze nie pojawia mnie sie nic,zadne procenty.Nic sie nie dzieje tylko w tym pustym folderze sie pojawiaja fotki.Wlasnie skonczyl te 300 orfow jak bawilem sie w pisanie posta.

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Dzisiaj zainstalowałem OV 2 u taty na kompie (i7, 8 GB RAM itp.) i wywoływałem fotki. Efekt podobny, tylko o połowę krótszy, tzn widoczne ziarno znikało po ok. 10 s. Może po prostu tylko mi to przeszkadza, a ten program tak ma ?
    Pozdrawiam
    Sebastian
    OM-D E-M5 + 12-50 + 45