Witam !
Znajomy kupil Canona 550D i po paru miesiacach zamowil kamere HD.
Po prostu ergonomia zadecydowala o tym ze jakosc z takiej
kamery w zupelnosci wystarcza mu jako material HD.
Pozdrawiam
Witam !
Znajomy kupil Canona 550D i po paru miesiacach zamowil kamere HD.
Po prostu ergonomia zadecydowala o tym ze jakosc z takiej
kamery w zupelnosci wystarcza mu jako material HD.
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Tyle, że to nie do końca prawda. Możesz nakręcić dobry film PENem, nie ma problemu. Wcale nie potrzeba do tego wielkich lustrzanek. Tyle, że aby ten film miał ręce i nogi, trzeba do niego podejść profesjonalnie. Potrzebny będzie rig, jakiś follow focus, zewnętrzny rejestrator dźwięku i pewnie mnóstwo innego sprzętu, którego nawet nie potrafię nazwać. I tak wyjdzie z tego kloc. Pokazywanie ludziom, że gołym aparatem nakręcą z ręki "Dr House'a", to wprowadzanie ich w błąd. Ale dla marketingowców byłaby to oczywiście bułka z masłem![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Zgadzam się, ale o to właśnie mi chodziłoLudzie widząc film nakręcony 5D myślą, że sami też dadzą radę, tylko muszą kupić puszkę. A skoro tak, to dlaczego im nie pokazać, że Penem czy XZ-1 też się da? Myślę, że prędzej niż później powstanie normalny film, być może niezależny od wielkich producentów, nakręcony wyłącznie "maluchami". Jakościowo tak samo dobry, jak te kręcone lustrzankami.
There's no place like 127.0.0.1
Jak ktoś się decyduje na kręcenie małym obrazkiem, to często chodzi mu o małą GO i w tym temacie 4/3 nigdy nie dogoni 5DII, a xz-1 to już zupełnie inna bajka.
Ostatnio edytowane przez fret ; 7.07.11 o 17:09
Janko (nakręcam koleżanki) czy mógłbyś zrobić jakiś test/pokaz IS'a?
Jakieś "twoje widoczki" - 1s, 1/4, 1/10, 1/20 - to tylko cztery pstryki![]()
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Kupiłem gripa od Franiac'a, bo robienie zdjęć jedną ręką nie było łatwe.
Jak go kupiłem to znalazłem tanszego i chyba lepszego gripa. Jest z silikonu, więc będzie pewniejszych chwyt:
http://flipbac.com/camera-grip-about.htm
1/20, 1/10 i 1/4, po kolei od góry. Na lewo is włączony, na prawo wyłączony. Pozycja tele (czyli najgorzej, to ważne), z ręki na zombi. Oczywiście cropy 1:1. Przy wide można zejść niżej z czasami, praktycznie 1/6 sekundy, ze trzy zdjęcia - jedno będzie ostre.
Jak widać, stabilizacja daje skuteczność znacznie powyżej 2EV, choć poniżej 1/20 przy tele wypada robić serie (w seriach odsetek ostrych jest o wiele wyższy niż jak tu - każde zdjęcie z osobnym ostrzeniem).
Przy 1 sekundzie nie robiłem ujęć, bo stabilizacja nie potrafi sensownie pracować tak długo (wszystkie są nieco rozmyte).
Jeszcze jedna obserwacja: stabilizacja przy czasach 1/30- 1/100 daje praktycznie 100% ujęć ostrych. W penach niestety nie, jeśli ważna jest ostrość zdjęć wypada robić 2-3. Dobrze jest uruchomić bracketing 1EV, będziemy mieć równocześnie zapas dynamiki jakby co i w razie wpadki z ostrością któreś (zwykle ciemniejsze ujęcie) na podmianę.
W XZ1 nie potrzeba tak kombinować (przy takich czasach).
Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 10.07.11 o 15:27
Dzięki.
http://tinyurl.com/6a97hs4
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Jeśli chodzi o rybie, to... może zaostrzę apetyt, ale na razie nie zdradzę, co to. Powiem tylko tyle, że jest naprawdę dobre![]()
Sklepienie kościoła w św Lipce. XZ1
![]()