Strona 63 z 103 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 1021

Wątek: Olympus XZ-1 F1,8-2,5

| OlyJedi Awatar Harnas
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Powiedziałbym, że cena obudowy jest w normie stanów średnich
    To mało popularne akcesoria, więc nie ma co liczyć na "zamienniki", a ryzyko uszkodzenia sprzętu jest duże. Taniej można kupić jedynie coś w rodzaju uniwersalnych plastikowych worków.
    Należy się tylko cieszyć, że producent dostarcza obudowę podwodną do aparatu.

Awatar mundek12
    Mieszka w
    Łowicz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jak w miejsce "Autor" i "Prawa autorskie" zrobić tak żeby widniało moje imię lub coś innego?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mundek12 Zobacz posta
    Jak w miejsce "Autor" i "Prawa autorskie" zrobić tak żeby widniało moje imię lub coś innego?

np exiftool
    jest to niego osobno też GUI

BTW po co wstawiać tak wielki obrazek do postu

PENoman
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez utoplec Zobacz posta
    Kupił ktoś obudowę podwodną PT-050 do XZ 1? Jak się sprawuje? A może da się kupić coś tańszego? Nie musie mieć super parametrów, bo nie będę nurkował z butlami, więc głęboko nie zejdę.
    Ja mam obudowę podwodną. Świetna sprawa. Naprawdę wysoka jakość wykonania, jakość zdjęć (o ile nie jest zabrudzona szkło zabezpieczające obiektyw, o co przy chlapaniu nie trudno) nie cierpi na tym że aparat jest zamknięty w tym pudełku.
    Piękna sprawa to to że wszystkie przyciski i kółka wyprowadzone są na zewnątrz, cała obsługa aparatu ma swoje odpowiedniki na obudowie. Więc tak samo wygodnie się obsługuje - możemy zoomować, zmieniać programy, kręcić pokrętłem wokół obiektywu, korygować ekspozycję, ustawiać ISO, zdjęcia pojedyncze, seryjne, itp. itd. Pełna funkcjonalność, jakby aparat nie był w obudowie.

Obudowa przydaje się nie tylko do nurkowania. Wszelkie sporty wodne, kajaki, rafting, skutery wodne, cokolwiek. Nie trzeba schodzić przecież na 40 metrów, przyda się nawet na wyjście z dzieckiem do aquaparku. Idealna na plażę - sprzęt bezpieczny, a z piachu obudowę opłuczemy pod wodą. Używałem na poligonie gdzie było pełno drobnego pyłu/piachu i aprat byłby do serwisu albo gruntownego czyszczenia gdyby nie siedział w obudowie.

Jedyny minus, to brak długiego paska do niego. Jest tylko nadgarstkowy (bardzo dobry, ze ściągaczem, gumką) ale gdy chemy przewiesić przez ramię (np. na skuterze wodnym) trzeba dodatkowo kombinować by taki pasek przyczepić do nadgarstkowego.

Świetna sprawa!!! I nie kosztuje tyle co obudowa do dużej lustrzanki.

I wyraźnie zwiększa wymiary aparatu, mniej więcej jak np. G1 czy małe lustro.

I działa lampa gdy aparat jest w obudowie. Tylko trzeba ją wysunąć nim zamknięmy obudowę.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    A swoją drogą, chyba administratorzy blokują mi stary login bo zawsze gdy usiłuję coś wpisać to "serwer jest zajęty". Musiałem założyć nowy by napisać tą informację.
    Nie ładnie - ukryta cenzura.
    Ostatnio edytowane przez PENoman ; 19.07.11 o 08:41 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez PENoman Zobacz posta
    A swoją drogą, chyba administratorzy blokują mi stary login bo zawsze gdy usiłuję coś wpisać to "serwer jest zajęty".
    Na forum nie lubimy:
    a/ spamu
    b/ wielu kont

Jedno i drugie podpada pod dożywotniego bana.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar marek7001
    Mieszka w
    Ostrołęka
    Siła reputacji
    67
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mundek12 Zobacz posta

Wchodzisz w ustawienia aparatu i sobie wpisujesz
    Pozdrawiam
    Były: 3 Canony PS, 2 Lumixy FZ, 2 Olympusy E-System /14-54II, 40-150/, Nikon D5000 /18-105/, E-PL2, E-PL3, E-PL5 /14-42, 14-150,12-50, 40-150, 14/2.5, 20/1.7, 45/1.8, Nokia LUMIA 920, 930 GOLD, LG G4, G5,G6, G7, Huawei P30 Pro jest ​Huawei Mate 50 Pro
    Galeria Olympusclub: http://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=21795

| OlyJedi Awatar Harnas
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez marek7001 Zobacz posta
    Wchodzisz w ustawienia aparatu i sobie wpisujesz
    Pozdrawiam
    W Canonie G6 można było za pomocą oprogramowania ustawić w aparacie żeby autor dopisywał się do każdego zdjęcia. Olympus takich rzeczy chyba nigdy nie robił.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam,
    przykleję swoje pytanie do wątku xz-1.
    A mianowicie borykam się z wyborem aparatu i tak zainteresował mnie właśnie Olympus XZ-1 oraz Canon s95.
    Aparat ma być rodzinnym więc i żonka będzie nim robiła foteczki. Wczoraj rozmawiałem z nią i mi powiedziała, że kategorycznie nie będzie uczyła się trybu Manualnego. Ja chętnie się nauczę i dla tego szukam czegoś lepszego.
    I teraz prośba do Was, czy możecie podesłać mi fotki wykonane w trybie iAuto w olympusie i canonie o ile ktoś ma taki aparacik
    Dziękuje i pozdrawiam
    Mariusz

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Witam !

Tak najszybciej to masz baze zdjec na PBASE.

1506 zdjec do obejrzenia z XZ-1
    http://www.pbase.com/cameras/olympus/xz_1

i... 9123 zdjec do wgladu z Canona S95
    http://www.pbase.com/cameras/canon/powershot_s95

Oba aparaty robia swietnej jakosci zdjecia.

Wyzej oceniany jest XZ-1 z uwagi na jasniejszy obiektyw
    i produkowanie na niskim ISO nieco ostrzejszego obrazu od S95.
    Za to XZ-1 jest wiekszy i ciezszy od Canona S95 oraz
    wiecej kosztuje.

Wszystko zalezy czy chcesz miec lekki i bardziej kompaktowy aparat do kieszeni czy wiekszy i ciezszy gabarytywo do wiekszej kieszeni.

Jezeli cena i gabaryty nie robia roznicy bierz XZ-1 a jak
    chcesz cos lzejszego i mniejszego to Canon S95.

Niezaleznie co wybierzesz bedziesz mial z obu aparatow
    swietnej jakosci odbitki, wiec decyzja co brac nalezy do Ciebie.

W sklepach gdzie mozna porownac organoleptycznie aparaty jest
    najczesciej XZ-1 a S95 najczesciej brak, wiec trudno realnie ocenic
    kupujacemu jak lezy w kieszeni S95 w stosunku do XZ-1.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 20.07.11 o 08:40
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kuanti Zobacz posta
    A mianowicie borykam się z wyborem aparatu i tak zainteresował mnie właśnie Olympus XZ-1 oraz Canon s95.
    Aparat ma być rodzinnym więc i żonka będzie nim robiła foteczki. Wczoraj rozmawiałem z nią i mi powiedziała, że kategorycznie nie będzie uczyła się trybu Manualnego. Ja chętnie się nauczę i dla tego szukam czegoś lepszego.
    Ten tryb manualny to taki trochę bajer, żeby być ''bardziej profi''. W kompaktach nie ma dużego znaczenia i spokojnie na auto można czynić fajny materiał. To już różnica jest przy rawach i jpg, ale rawy można aktywować także w auto (w olku w każdym razie).

Bierz XZ1 z jednego powodu: jasności obiektywu. Przy tele 2,5 to jest 2 ev więcej od 4,9, a to oznacza olbrzymi odsetek zdjęć mniej poruszonych jeśli przyjdzie pstrykać w gorszych warunkach. Można wyłączyć koszmarną lampkę pokładową i cieszyć się naturalnymi ujęciami.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów