Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 75

Wątek: Zestaw reporterski

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Jak reporterski to zamiast parasolki dolozylbym raczej maly, skladany reporterski softbox taki 60x60 albo cos ten desen. Np. cos jak Lastolite EzyBox
    Czemu nie parasolki? Używam od dawna z powodzeniem. Nie lubię softboxów, bo nie chce mi się ich składać i rozkładać. A parasolka jest bardzo poręczna, rozkłada się ja i składa błyskawicznie.

Trzeba tylko przerobić sobie statywy - ja w moich wywierciłem dziury w noga i wbijam w razie potrzeby szpilki (jak do namiotu) z grubego drutu. Parasolki mają tę przypadłość, że byle podmuch wywraca zestaw. Z softboxem też nie ma lekko, więc warto zrobić taką przeróbkę.

ps. Ja bym nie mieszał systemów. IMHO lepiej, żeby można było żonglować obiektywami, lampami między dwoma korpusami.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar domadm
    Mieszka w
    południowy śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Nie ma to jak doświadczenia praktyka - dzięki

Czy kolory parasolek mają jakieś znaczenie? Jaka średnica ma sens w terenie?

Też mi przeszło przez myśl, że jeden system to trochę wygodniej i uniwersalniej. Do przemyślenia.
    Życie tak szybko mija, dlatego warto zapisać kilka migawek w dobrej jakości.
    Srebrne E-PL7, 45mm/1.8, kit 14-42

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez domadm Zobacz posta
    Czy kolory parasolek mają jakieś znaczenie? Jaka średnica ma sens w terenie?
    Kolor parasolki po stronie wewnętrznej, czy zewnętrznej?
    Białe to najczęście parasolki transparentne, światło przelatuje przez nią, daje miękkie światło.
    Srebrne za to światło odbijają, jest bardziej kontrastowe.
    Istnieją też złote, które ocieplają kolor i dają kontrast.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Kolor parasolki po stronie wewnętrznej, czy zewnętrznej?
    Białe to najczęście parasolki transparentne, światło przelatuje przez nią, daje miękkie światło.
    Srebrne za to światło odbijają, jest bardziej kontrastowe.
    Istnieją też złote, które ocieplają kolor i dają kontrast.
    Z mojego doświadczenia - najlepiej rozprasza parasolka biała, ale odbijająca światło (świeci całą powierzchnią czaszy). Transparentne trochę gorzej to robią. Używam i takich i takich. Nie są drogie, więc mam w sumie trzy w różnych rozmiarach. Srebrne dają dość ostre światło. Stosowanie złotych parasolek jest imho bez sensu w fotografii cyfrowej, gdzie w rawie ustawiam sobie temperaturę jak chcę, a temperaturę błysku dostosowuję do światła zastanego przy pomocy filtrów na lampie.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Zdjęcia z Gazety Wyborczej i "oranie" przez ichniejszych reporterów porównujesz do jakiegoś badziewnego, lokalnego portaliku robionego przez amatorów? Akurat Wyborcza ma bardzo dobre zdjęcia, nawet w dodatkach lokalnych przewiązują do zdjęć dużą wagę.
    Pozwolę sobie wyjaśnić, bo być może wyraziłem się niezbyt jasno. Skojarzyłem "orkę reporterki" z "odrabianiem pańszczyzny" przez osoby fotografujące w małych portalach miejskich, a nie jak w kolejnym poście wyjaśnił Hrabia z "wytrzymałością sprzętu" (teraz wiem jak powinienem rozumieć ten termin). O swoich skojarzeniach napisałem tutaj (pozwoliłem sobie wytłuścić stosowny fragment):

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    "Oranie reporterki", fajne stwierdzenie, kojarzy mi się z odbębnianiem, odrabianiem pańszczyzny. Ale to zdaje się ma swoje przełożenie. Po lekturze lokalnego portalu miejskiego odnoszę wrażenie, że materiały zdjęciowe z wydarzeń są taką "orką reporterki". Pierwsze 10 zdjęć i nie chce się już dalej oglądać, a zostaje zwykle jeszcze 60 do obejrzenia wraz z wplecionymi reklamami. Dodatkowo ma się wrażenie, że każda impreza/wydarzenie społeczne/polityczne/koncert to smutna konieczność organizacyjna i obowiązek wydania pieniędzy (tak to jest przestawione na zdjęciach). Rzadko można zobaczyć w tych relacjach emocje ludzi. Chyba, że smutna mina kolejnych portretowanych na długiej ogniskowej to jedyne emocje jakie towarzyszą każdemu wydarzeniu. Pozdrawiam was, "oracze".
    Dodam przy okazji, że pozdrowienia dla "oraczy", były kierowane przede wszystkim do "reporterów portalików" bojących się podejść do ludzi i robiących całą relacje z jednego miejsca na ogniskowej 150 mm przy każdej okazji, nawet takiej gdzie można poruszać się swobodnie po terenie relacjonowanego wydarzenia. Zarazem jest to kolejna podpowiedź do projektu by przyszli reporterzy potrafili być reporterami, a nie ludźmi z aparatami w tłumie innych ludzi z aparatami. Może akurat uda się takich pozyskać do współpracy.

A wracając do tematu, gdzie w cytowanym tekście znalazła się sugestia jakobym porównywał działalność fotograficzną "portalików" z działalnością dużych wydawców prasy (wspomniana Gazeta Wyborcza), doprawdy nie wiem. Ale zdaje się nie doceniałem siebie, że potrafię przemycić takie skojarzenia w tekście o zgoła odmiennym sensie.

Jednak pomijając już powyższą nieścisłość, masz rację, Rafale. Twórczości fotograficznej, choćby Gazety Wyborczej, nie da się nijak porównać z dokonaniami portali. Nawet nie przyszłoby mi to do głowy, właśnie z uwagi na to, jaką papkę zdjęciową potrafi zmontować "reporter portaliku" co też opisałem w cytowanym powyżej tekście. Czasami ma się wrażenie, że to zrzut prosto z karty. I tu, moim zdaniem, kolejna ważna uwaga do projektu portalu miejskiego/regionalnego: niech ktoś przegląda zdjęcia przed publikacją. Fotoedytor to konieczność by utrzymać jakość materiałów. Chrzanić ilość, jeśli jest nudna to wplecione w nią reklamy też będą miały podobny wydźwięk.

| OlyJedi Awatar domadm
    Mieszka w
    południowy śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    hades, dzięki za komentarz.
    Pewnie dopiero teraz doczytałeś poprzednie posty stąd odniesienie, ale już nikt tu o tym nie pamięta i nie wracajmy, ok?

Co do organizacji pracy redakcji - dzięki za uwagę. Jutro idę na spotkanie z zawodowym dziennikarzem-fotografem żeby podpytać to i owo.

btw: wybrałem się właśnie obmacać sprzęt w jednym z salonów RTV i powiem szczerze, że np. taki D550 nie przytłaczał rozmiarami i ciężarem. Fakt istnienia lżejszego sprzętu nie dyskredytuje aż tak tego pełnowymiarowego. W piątek zajadę do miasta wojewódzkiego, powinien być większy wybór...

Aaa, czy ta parasolka ma mieć jakąś lampę czy to tylko jako bierny ekwipunek?
    Życie tak szybko mija, dlatego warto zapisać kilka migawek w dobrej jakości.
    Srebrne E-PL7, 45mm/1.8, kit 14-42

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Podpowiedzcie co powinno wejść w skład zestawu (muszę opisać dość szczegółowo)? Z tego co jestem świadomy:
    - body
    - szkła: szeroki kąt, uniwersalne, jasna stałka
    Jasna "stałka", pod warunkiem, że przewidujesz zatrudnienie kogoś kto będzie wiedział jak z niej skorzystać.

- lampa
    - zapasowe aku
    - karty pamięci
    - torba
    - statyw pod aparat
    - statyw pod softbox reporterski
    - flitry?
    - prosty laptop z kartą 3G i WiFi (a może smartphone?)
    Gdyby telefon miał funkcje wysyłania plików z karty pamięci, to czemu nie?

- softbox reporterski (np.60x60)
    - blenda
    - zestaw do makijażu? (pytam dla pewności )
    - jakieś pokrowce przeciwdeszczowe? (obudowa podwodna raczej nie )
    Dopisz jeszcze, źródło światła stałego i zasilanie do niego. Wideo potrzebuje stałego światła.

Na zestaw mały typuję na razie GH2 z 7-14, 14-150 i 20.
    Na zestaw duży mogę zaszaleć z jakimś C 5d lub 5dm2, 17-40 lub 24-70, 70-200/4 i 35 lub/i 50.

Wyznacznikami wg mnie jest:
    - szybki AF
    - jasna optyka (szybkość działania w różnych warunkach bez potrzeby doświetlania)
    Jasna optyka i owszem, ale potrzebna jest bardziej układowi AF. Z kolei w przełożeniu na "brak doświetlania" ma się to tak, że mamy obiektyw f/1,8, a i tak trzeba go przymknąć do f/4 albo f/5.6 bo nam się "burmistrz z jego gościem na konferencji" nie mieszczą w polu ostrości. Poza tym, możemy potrzebować doświetlić pierwszy plan z rzeczonym burmistrzem bo ginie w mrokach (np. robimy pod światło), więc i tak trzeba mieć lampę. A do tego jeszcze do C5D dodajmy małe umiejętności fotografującego i mamy katastrofę, a nie relacje. Także do specyfikacji dopisz także rozsądną pensje dla doświadczonego amatora, który przyjmie na siebie obowiązki reportera. To musi być ktoś kto będzie potrafił operować przysłoną, bo cały czas mam w pamięci "młodzież, która z tym będzie biegała" z pierwszego postu. A to kojarzy mi się, z brakiem doświadczenia i przeniesieniem wiedzy o fotografowaniu na sprzęt. Moim zdaniem, przy takim sprzęcie żadne szybkie kursy nie pomogą, tylko praktyka. A przecież nie przyjmiesz ludzi do przyuczenia, bo nie będzie miał kto ich uczyć (portal dopiero wystartuje).

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Czemu nie parasolki? Używam od dawna z powodzeniem. Nie lubię softboxów, bo nie chce mi się ich składać i rozkładać. A parasolka jest bardzo poręczna, rozkłada się ja i składa błyskawicznie.
    To fakt, ze szybko sie rozklada. Z doswiadczenia jednak rownie szybko odfruwa Szybciej niz softbox.

Trzeba tylko przerobić sobie statywy - ja w moich wywierciłem dziury w noga i wbijam w razie potrzeby szpilki (jak do namiotu) z grubego drutu. Parasolki mają tę przypadłość, że byle podmuch wywraca zestaw. Z softboxem też nie ma lekko, więc warto zrobić taką przeróbkę.
    No wlasnie. przerabiac statyw lub obciazac.
    Co do takiego reporterskiego softa 60x60 albo 60x40 to nieco latwiej nim operowac z reki (chocby pomocnikowi) niz konstrukcja z parasolem.

Tomek
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Aaa, czy ta parasolka ma mieć jakąś lampę czy to tylko jako bierny ekwipunek?
    Jak najbardziej musi mieć lampę. Ja używam starych reporterskich Nikonów SB-28. Mocne, pancerne. Mam trzy takie zestawy - parasolki, uchwyty, statywy, wyzwalacze radiowe. Wszystko mieści się w jednej torbie. W kilka minut można zaaranżować studio właściwie wszędzie. Takie błyskanie nazywają strobingiem. Poszukaj w necie, jest dużo o tej "filozofii" fotografowania. Ja się w tym zakochałem.

IMHO nie warto kupować do strobingu drogich, systemowych lamp. W praktyce na każdej sesji co najmniej jeden zestaw wali o glebę. Jeśli rozwalisz lampę za 1500 zł. to problem. Jeśli za 350 zł. - mniejszy.

Jedna moja SB 28 ma dziurę w obudowie po upadku i dalej błyska nienagannie.

Bierny ekwipunek to blenda.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    To fakt, ze szybko sie rozklada. Z doswiadczenia jednak rownie szybko odfruwa Szybciej niz softbox.

No wlasnie. przerabiac statyw lub obciazac.
    Co do takiego reporterskiego softa 60x60 albo 60x40 to nieco latwiej nim operowac z reki (chocby pomocnikowi) niz konstrukcja z parasolem.

Tomek
    Jestem leniem, dlatego wolę parasolki. Na trawie nic mi się nie przewraca, bo mam szpilki długie na 25 cm.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 15.06.11 o 16:05 Powód: Automatyczne scalenie postów
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Sorki ale do reporterki to nie C tylko N obstawiam d700 lub choc d300, roznica jest duza do C, chyba, ze uzywka to polecam 1DmkIIN maszyna nie do zajechania, szkla to wiadomo, gh powinno sie spisac, zestawy do oswietlenia koniecznie musisz dociazyc, bo statywy sie wywalaja nawet z najlzejsza parasolka, sam zalatwilem tak 2 lampy.... lampy systemowe jak Cie stac jak nie to chinczyki daja rade

pozdrawiam serdecznie
    Janek