Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 75 z 75

Wątek: Zestaw reporterski

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Moim skromnym zdaniem przy takich ogniskowych stabilizacja jest zbędna. Przy fotografowaniu ludzi przy długich czasach postacie i tak się rozmażą. Stabilizacja nic nie pomoże.

W nowych puchach, które mają ISO pierdyliard stabilizacja przestaje mieć znaczenie.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Wczoraj rano robiłem zdjęcia na zewnątrz, ale lało i było szaro. Przy f/2,5 potrzebowałem iso 800, żeby zrobić nieporuszone zdjęcie uliczki i kamienic. Stabilizacja jednak rozpieszcza - z nią takie zdjęcia robiłem na iso 100.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Moim skromnym zdaniem przy takich ogniskowych stabilizacja jest zbędna. Przy fotografowaniu ludzi przy długich czasach postacie i tak się rozmażą. Stabilizacja nic nie pomoże.

W nowych puchach, które mają ISO pierdyliard stabilizacja przestaje mieć znaczenie.
    Nie zgadzam się. Fotografowałem wczoraj wesele wspomnianym zestawem. Zrąbałem trochę zdjęć właśnie z uwagi na brak stabilizacji. Ludzie jak stoją/siedzą w kościele to się nie rozmażą nawet przy 1/20s, a jakieś szerokie kadry z chóru to i przy 1/8s można robić. Takie przynajmniej mam nawyki z E-3. Zestaw Nikona ciężki a mimo to raczej trzeba się trzymać czasów wg zasady odwrotności ekwiwalentu ogniskowej. Poza tym chyba spodziewałem się więcej po obrazku z Nikkora 17-55. Przy otwartym obiektywie i oglądaniu plików 1:1 jest niby wystarczająco dobrze, ale nie ma wow jak z niektórych szkiełek.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria
    Oj, mi sie wydaje ze trza sie tego systemu troche nauczyc.
    Sa inne nawyki, inaczej sie niektore rzeczy robi.
    Sam przez pare ladnych wypadow uczylem sie na nowo, bo nie moglem sie wstrzelic z robaczkami i ptaszkami
    Fajne jest to, ze bardzo duzo mozna wyciagnac z nefa przy umiejetej obrobce

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Nie zgadzam się. Fotografowałem wczoraj wesele wspomnianym zestawem. Zrąbałem trochę zdjęć właśnie z uwagi na brak stabilizacji. Ludzie jak stoją/siedzą w kościele to się nie rozmażą nawet przy 1/20s, a jakieś szerokie kadry z chóru to i przy 1/8s można robić. Takie przynajmniej mam nawyki z E-3. Zestaw Nikona ciężki a mimo to raczej trzeba się trzymać czasów wg zasady odwrotności ekwiwalentu ogniskowej. Poza tym chyba spodziewałem się więcej po obrazku z Nikkora 17-55. Przy otwartym obiektywie i oglądaniu plików 1:1 jest niby wystarczająco dobrze, ale nie ma wow jak z niektórych szkiełek.
    Nigdy bym się nie odważył robić ważnych zdjęć ludzi na 1/20. Zresztą przy szerokim kącie np. 28 mm. dla małego obrazka taki czas bez żadnego problemu utrzymuję z ręki. Ale wystarczy, że ktoś poruszy ręką, głową i jest kicha.

Dlatego moim zdaniem stabilizacja przy zdjęciach ludzi jest zupełnie niepotrzebna. Zwłaszcza przy nowych puchach, gdzie można bezpiecznie robić foty np. na ISO 6400. Albo i więcej.

Po stokroć wolałbym błysnąć mądrze fleszem, niż robić foty ludziom na 1/20 czy 1/8.

Miałem kiedyś stabilizowany obiektyw Leica 14-50 z Panasem L1 i chyba nigdy tej stabilizacji nie włączyłem. Stabilizacja to zbawienie przy obiektywach długoogniskowych.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 19.06.11 o 21:39
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.