Strona 30 z 46 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 457

Wątek: Sigma SD1 (flagship) - 46Mpix i rozważania o matrycach i obiektywach

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    W teście na dpreview obiektyw Canon 50/1,8 wykazał na sensorze FF 21 MPx podobną (ciut mniejszą) rozdzielczość jak na sensorze APS-C 12,2 MPx. Różnice, jak zastrzegają testerzy w komentarzach ogólnych, najczęściej wynikają z różnych efektów filtra FF, a nie z wydolności sensora.
    Nic dziwnego, że na tej matrycy 21M (FF) uzyskano gorszy (ciut mniejszy) rezultat niż na 12M (APS) skoro ta matryca 21M jest słabiej upakowana (mniej piksel/mm) od tamtej 12M.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Nic dziwnego, że na tej matrycy 21M (FF) uzyskano gorszy (ciut mniejszy) rezultat niż na 12M (APS) skoro ta matryca 21M jest słabiej upakowana (mniej piksel/mm) od tamtej 12M.
    W obu przypadkach sensory mają wystarczającą gęstość, by przenieść rozdzielczość obiektywu (z filtrem AA) wynoszącą z grubsza odpowiednio 50 i 60 % teoretycznej górnej granicy Nyquista.

Pzdr, TJ
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 4.06.11 o 12:59

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    W obu przypadkach sensory mają wystarczającą gęstość, by przenieść rozdzielczość obiektywu (z filtrem AA) wynoszącą z grubsza odpowiednio 50 i 60 % teoretycznej górnej granicy Nyquista.

Pzdr, TJ
    No i to są wciąż pomiary o kant d...
    To bardziej przypomina próbę zmierzenia grubości włosa za pomocą zwykłej linijki.

Jak matryce będą miały powiedzmy 100M czy 500M to może będzie można mierzyć rzeczywiste właściwości obiektywów. Puki co to wciąż są pomiary układu obiektyw + korpus. a nie samego obiektywu.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Gdzie sa moderatorzy? Przeca ten watek juz dawno nie trzyma sie tematu...

Janko Muzykant,
    Przyznam Ci racje w jednej kwestii, bardzo duzo mozna wyciagnac z cienia w Soniaku, niestety swiatla to porazka, aktualnie bawie sie Krem od Pentaxa i Soniakiem, wrazenia podobne.... Obrazki byle jakie, rozdzielczosciowo ledwo to wygrywa z moja starutka SD14, a to juz dawne dzieje, za to separacje kolorow, ostrosc i cala reszta dla Sigmy.

Wszystko idzie w zla strone, nawet Sigma o bajerach nawet nie wspomne....

pozdrawiam serdecznie
    Janek

PS
    SD1 dostepna w Hong Kongu po przeliczeniu 22tys zl PLN

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    No i to są wciąż pomiary o kant d...
    To bardziej przypomina próbę zmierzenia grubości włosa za pomocą zwykłej linijki.

Jak matryce będą miały powiedzmy 100M czy 500M to może będzie można mierzyć rzeczywiste właściwości obiektywów. Puki co to wciąż są pomiary układu obiektyw + korpus. a nie samego obiektywu.
    Nie bardzo rozumiem, a mocne słowo niepotrzebne.

W technice, w przyrodzie, panuje zasada, że masę 2 kg zważymy z powodzeniem wagą o udźwigu 5 kG.

Jeśli chodzi o dokładność, to można dyskutować, ale nie jest ona zasadnicza dla ważenia np. kartofli, a nawet porcji schabu. Deko mniej lub więcej nie robi zasadniczej różnicy.

Sensor o teoretycznej wydolności np. 96 lp/mm jest w stanie "zważyć" rozdzielczość obiektywu wynosząca 50 lp/mm. O dokładności można dyskutować, ale po co - 2, czy 3 lp/mm w jedną lub drugą stronę nie ma dużego znaczenia, tym bardziej, że od jakichś 100 lat wiadomo, jakie rozdzielczości może praktycznie wyprodukować przemysł w obiektywach amatorskich.

Te rozdzielczości przeciętnie wtedy były mniejsze niż dzisiaj - na ogół oscylowały w granicach 30 - 35, tuż przed II Wojną Światową - około 40, w latach 60-tych bardzo drogie obiektywy miały 50 i wyżej, a dziś przeciętne obiektywy do lustrzanek FF nie bardzo daleko odbiegają w górę od tych osiągnięć.

Barierą jest technologia, jej opłacalność.

Nie musimy mierzyć dzisiejszych obiektywów, aby powiedzieć, że w klasie amatorskiej raczej nie przeskoczą masowo 70 lp/mm (dla APS) i to te lepsze.

Więc podważanie w wyników pomiarów laboratoryjnych rozdzielczości amatorskich obiektywów APS i FF z powodu jakoby zbyt małych sensorów użytych do pomiarów jest zbyt pochopne.

Lektura wpisów w niniejszym wątku pozwala mi sformułować domyślną, bo niewypowiedzianą tezę jakoby wzrost MPx ponad dzisiejsze wartości, np. poprzez 30, 50, do nawet 500 MPx będzie przynosił poprawę jakości obrazu poprzez lepsze jakoby wykorzystanie rozdzielczości obiektywów.

Pzdr, TJ
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 4.06.11 o 21:29

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Angry

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Przyznam Ci racje w jednej kwestii, bardzo duzo mozna wyciagnac z cienia w Soniaku, niestety swiatla to porazka
    He, ale ze świateł się nie wyciąga - tzn, dopóki któryś z kanałów nie uderzy w 0dB można sobie ciągnąć z powodzeniem, potem już nie ma nic
    Wyjątkiem jest fuji, który dysponuje ''drugim obiegiem informacji'' i oczywiście te modele, które oszukują (np. epl1 przy 200 iso, mający zapas 1EV).

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Sensor o teoretycznej wydolności np. 96 lp/mm
    Faktycznie o teoretycznej wydolności.

Liczmy:
    - matryca bayera
    - światło białe, czerwone lub niebieskie (a nie zielone monochromatyczne)
    - proporcje 3:2

Dla rozmiar FF wyszło mi 127M a dla APS-C 48M.
    Gdzie Ty takie widziałeś matryce w komercyjnie produkowanych aparatach?

Moje obliczenia to:
    (96 * 4 * 36mm) ^ 2 * 0,66666 = 127M
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Nie musimy mierzyć dzisiejszych obiektywów, aby powiedzieć, że w klasie amatorskiej raczej nie przeskoczą masowo 70 lp/mm (dla APS) i to te lepsze.
    Sory ale 60 lpm przy spadku kontastu na poziomie 75% wyciąga obiektyw kitowy ED 14-42 na "pełnej dziurze".

Przy kontraście 50% to te 70 lpm wyciągnie bez najmniejszych problemów.

PS. Wniosek na podstawie oficjalnych wykresów MTF
    http://www2.olympus.pl/consumer/dslr..._6_Details.htm
    Ostatnio edytowane przez skow ; 4.06.11 o 22:32 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    He, ale ze świateł się nie wyciąga...
    Owszem ale zwroc uwage na to jak latwo w soniaku te swiatla spalic w stosunku do innych, starszych konstrukcji, ja tu postepu nie widze

pozdrawiam serdecznie
    Janek

PS
    Fuji, to zupelnie inna bajka, swoja droga szkoda, ze nie kontynuowana

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Napisał Skow:

Dla rozmiar FF wyszło mi 127M a dla APS-C 48M.
    Gdzie Ty takie widziałeś matryce w komercyjnie produkowanych aparatach?

Moje obliczenia to:
    (96 * 4 * 36mm) ^ 2 * 0,66666 = 127M

Mój komentarz

1) Nie rozumiem powyższej formuły.

2) Skąd wziąłem 96 lp/mm w swoim przykładzie?

Podałem przykład częstotliwości Nyquista dla aparatu z sensorem APS 12 MPx Canon 450D, który na wysokości H = 14,8 mm zawiera 2848 pikseli. Gęstość upakowania pikseli na wysokości H sensora wynosi 2848 / 14,8 = 192 px/mm. Jest to częstotliwość sensora. Częstotliwość teoretyczna (Nyquista) w jednostkach para linii / mm, którą ten sensor może przenieść, jest dwa razy mniejsza - 96 lp/mm.

3) Przeciętne rozdzielczości obiektywów do formatu 4/3” są większe niż rozdzielczości obiektywów do APS i FF, ale mniejsze od rozdzielczości obiektywów do kompaktów, np. z sensorem o formacie 1/1,7”.

Przyczyna jest jedna – wykonanie obiektywu o tej samej rozdzielczości do formatów większych, jak APS i FF, jest kosztowniejsze.

Mi chodzi w pierwszym rzędzie nie o 4/3", nie o FF, tylko o lustrzanki APS i o wyścig MPx na ich przykładzie.

Pzdr, TJ

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    A czego ma dowieść ta dyskusja, bo ja już się pogubiłem Serio pytam.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb