Obiektyw Canon 50/1,8 był przetestowany na dpreview na dwóch formatach:
1) APS-C w modelu 450 D, 12 MPx, granica Nyquista sensora - 96 lp/mm.
2) FF w modelu 1Ds Mk III, 21,1 MPx, granica Nyquista sensora - 88 lp/mm.
Pzdr, TJ
Obiektyw Canon 50/1,8 był przetestowany na dpreview na dwóch formatach:
1) APS-C w modelu 450 D, 12 MPx, granica Nyquista sensora - 96 lp/mm.
2) FF w modelu 1Ds Mk III, 21,1 MPx, granica Nyquista sensora - 88 lp/mm.
Pzdr, TJ
Na matrycy 18 mpx ten obiektyw pokazałby wyższą rozdzielczością. Albo inaczej: matryca 18 mpx pokazałaby rozdzielczość tego obiektywu bardziej zbliżoną, do rzeczywistej.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
W teście na dpreview obiektyw Canon 50/1,8 wykazał na sensorze FF 21 MPx podobną (ciut mniejszą) rozdzielczość jak na sensorze APS-C 12,2 MPx. Różnice, jak zastrzegają testerzy w komentarzach ogólnych, najczęściej wynikają z różnych efektów filtra FF, a nie z wydolności sensora.
Pragnę zwrócić uwage na to, ze testy wykazuja rozdzielczość maksymalną, czyli osiaganą przy optymalnej przysłonie - tzw. sweet spot, dla APS-C i FF jest to najczęsciej 5,6 i 8, a dla pozostałych wartości F obszar ten ulega zawężeniu - nieduże koło w środku kadru.
Pzdr, TJ
Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 3.06.11 o 14:15
Ta informacja pokazuje, że rozdzielczość obiektywu Canona, konkretnego modelu 50 mm jest prawie niezalezna od sensora w zakresie od 12,2 do 21,2 MPx. Stąd wniosek, że sensor 12 MPX APS-C potrafi wykorzystać rozdzielczość obiektywu amatorskiego - stałki 50 mm tak samo, jak sensor 21 MPx (z filtrem AA w obu przypadkach).
Jaka by była rozdzielczośc tego obiektywu zarejestrowana przez sensory 12 MPx i 21 MPx po usunięciu filtra AA? Byłaby większa.
Pytanie jest nastąpujące - czy jest sens dla jakości obrazu zwiększać MPx na sensorach APS-C?
A jeżeli jest sens, to do ilu? Szacunkowo, na dzisiaj, przy dzisiejszej wiedzy.
Pzdr, TJ
Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 3.06.11 o 14:17
Raczej nie. Wiele osob spokojnie zdejmuje filtr AA.
Mozna zobaczyc instrukcje i zdjecia w necie. Filtr AA to osobna, zewnetrzna warstwa, przed matryca, ktora mozna samemu zdjac za pomoca pensety lub czegos podobnego.
Pamietajcie, ze filtr AA to nie zero\jeden. Czesto ten sam producent do tej samej matrycy stosuje roznej mocy filtr w roznych modelach aparatow.
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
Łatwo sie dostać do testu obiektywu Canon 50/1.8 II na dpreview. Należy przejść do "Lens reviews", a tam do Canona 50/1,8, i dalej do wykresu "Sharpness", który jest podany w dwóch wersjach - dla APS-C i dla FF. Na górze kazdego wykresu, po lewej - nad kolorowym polem jest podany model aparatu.
Pzdr, TJ
Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 3.06.11 o 14:44
Witam !
Wydaje mi sie, ze piszemy o calkiem innych wymaganiach.
Czy bayer Sonego o ktorym piszesz ma
na kazdym ustawieniu czulosci ISO uzyteczna rozpietosc tonalna 20 EV ?
Jezeli nie... To przykro mi ale ja chce miec wlasnie taka rozpietosc
i miec zawsze... Pieknie wydziobane szczegoly w swiatlach i cieniach.
Dlaczego chrominancja ma wypadac gorzej od luminancji ?
Ja chce miec 1:1 i maksymalnie uproszczone algorytmy grzebiace
po obrazie.
Po co mi ograniczenia Bayera i dalsze tluczenie rozwiazan ZAPCHAJ DZIURA
ktore sa serwowane od lat... uzytkownikom.
Czarny krzem podobno 100 razy mniej szumi od tego co producenci daja
nam dzisiaj... w matrycach.
Pytam sie. Gdzie to i kiedy bedzie zastosowane ? Pewnie kiedys...
jak juz nic innego nie beda w stanie klientowi wcisnac.
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
A istnieje cokolwiek dostępnego, co to umożliwi?
A ja bym chciał co dzień rano na śniadanie lody z bitą śmietaną, nietuczące
Ponieważ ktoś tak zaplanował jak nas projektował. Mamy kiepściutką rozdzielczość chromatyczną i żadna technologia tego nie zmieni.
A co, będziesz widział tę technologię jakoś, słyszał i czuł?Jakie to ma znaczenie, skoro jest zupełnie poza nami? Chyba, że zamierzasz pisać własną wołarkę rawów - wtedy rozumiem narzekanie.
A kwiat paproci pachnie 100 razy lepiej od tego co ogrodnicy dają nam dzisiaj w kwiaciarniach
Tak, to spisek.
Ja jednak, naiwny i nieświadomy, kupię sobie do tego czasu kilka zabawek bez czarnego krzemu. Nie tylko, żeby pstrykać, żeby sobie macać i cieszyć się psychologią nowości przez kilka dni...