przychodzisz do mnie z siekierą, to znaczy że też nie jestem Ci obojętny ...
A wiesz twój gumiak poza zniekształceniem daje czasami fajny efekt nienaturalności?
Te koparki na miniaturce i słupek wyglądają jak plastikowe z zestawu Lego.
Ciekawe zdjęcia - może zostaniesz Olypionierem Gumiaka![]()
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
to nie gumiak. Obiektyw nie jest niczym połączony z korpusem.
Jestem zbyt leniwy na robienie gumiaka a poza tym zbyt stary na prace manualne.
No i przy okazji może "nawpadać dzikich fotonów przez dziury z boku".
Nie bez znaczenia przy tej zabawie!
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Właśnie wpada, kolega Wieprz to światło nazywa dzikimi fotonami.
Pokazywał mi jak to działa, szczelina 1cm nie straszna.
Ostatnio edytowane przez slawekk ; 25.05.11 o 11:46 Powód: Automatyczne scalenie postów
WpadaNawet powoli uczę się to w jakimś stopniu kontrolować.
jeszcze raz zapodaję LINK do artykułu który mnie zainspirował do merdania soczewkami.
Idealnie nadają się do tego obiektywy z większych matryc, które do złapania ostrości na nieskończoność potrzebują odsunięcia od korpusu. Ja używam zabytkowego pentacona przemyconego przez mojego Tatę milion lat temu z NRD.
Ilość wpadającego dzikiego światła da się kontrolować w pewnym stopniu ... zmieniając ustawienie odległości w obiektywie. To wpływa na odległość obiektywu od korpusu, przy jakiej ostre będzie to co ma być ostre. Oczywiście jeśli odsuwa się od korpusu obiektyw z tej strony, z któej świeci słońce to przy nieuważnym dobraniu parametrów wszystko prześwietli się w cholerę.
Wystarczy odsuwać obiektyw z przeciwnej strony niż ta, która ma być ostra i gotowe. Można odsuwać też z drugiej strony, gdy ktoś ma dłonie zręczne jak harfistka. To pozwala w jeszcze większym stopniu wpływać na końcowy efekt.
W ubiegłym tygodniu próbowałem ostrzyć na obiekty w ruchu. Zacząłem od kobiety drepczącej i przez jakiś wielocyped doszedłem do małych ludków dziko szurających na rolkachChoć efekty wciąż żałosne to zabawa jest wyśmienita.
Tutaj efekty, niektóre naprawdę nieoczekiwane:
http://flickriver.com/search/freelens/interesting/
Kopary super!
a jakbyś owinął połączenie obiektywu z puszką czymś niedobrym dla fotonów - nie byłoby lepiej?
Życie tak szybko mija, dlatego warto zapisać kilka migawek w dobrej jakości.
Srebrne E-PL7, 45mm/1.8, kit 14-42
Fajne. Niektóre są przecudne. To pokazuje, że ta metoda ma potencjał.
Ja dopiero zaczynam bawić się w jakąkolwiek fotografię w ogóle, więc to może błąd, że na początku drogi wciągam się w takie dzikie techniki zamiast poprzestać na razie na nauce podstaw. Ale to bardzo uzależnia.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
i jak było?Może wreszcie się tu zaczną częściej pojawiać zdjęcia kogoś, kto rozróżnia kolory
![]()
Ostatnio edytowane przez Wieprz ; 25.05.11 o 23:03 Powód: Automatyczne scalenie postów