Strona 93 z 239 PierwszyPierwszy ... 43839192939495103143193 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 921 do 930 z 2385

Wątek: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    14-54mm jest bardzo szybkim szkłem, wie o tym prawie każdy tutaj.
    Wiadomo również, że pod kątem ostrzenia po kontraście stworzono specjalnie drugą wersję...
    ... która pod obecnym PENem mówiąc krótko nie zachwyca.
    Gorzej, że w E-5 też nie zachwyca. Pytanie, czy obiektyw zaprojektowany pod ostrzenie po kontraście został źle zaprojektowany, że ostrzy wolniej niż tańsze obiektywy pod m4/3, czy może jednak nikt się nie przyłożył do oprogramowania w body? Mam wrażenie, że 14-54II przyspieszy dopiero jak Olympus wyda coś bez lustra w dużym 4/3.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    ZD 14-54 na kontraście już raczej nie przyspieszy. Musiałby mieć inną konstrukcję mechanizmu AF, a może nawet i soczewek.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Sams = koniec roku ewentualnie, nie wiadomo co z h-iso, filmikami, nie wiadomo co z jakością obrazka poza centrum w 16/2.4, 85/1.4 = ogór
    Jeszcze dodam, że głupio się śmiać z wielkości Samsunga 85 f/1.4 skoro w 4/3 i micro 4/3 takiego szkła nie ma i nie wiadomo czy kiedykolwiek będzie

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Jeszcze dodam, że głupio się śmiać z wielkości Samsunga 85 f/1.4 skoro w 4/3 i micro 4/3 takiego szkła nie ma i nie wiadomo czy kiedykolwiek będzie
    Fakt. Pozostaje jeszcze pytanie o jakosc optyki w Samsungu i sprawnosc AF. O to ostatnie sie nawet bardziej boje, ostatnio ktos kto kupil Sama na Canon desce wlasnie o nim sie wypowiadal, ze mogliby go bardziej dopracowac, ze wolalby wlasnie to, niz wiecej szkiel.

Ja widze to na NEX'ie. A przy 85mm f/1.4 jeszcze trudniej dobrze wyostrzyc np. na oku, niz na koncowce ciemnego kita NEX.

Ewentualnie zostaje tryb manualny, ale wtedy to mozna podpiac Voigtlandera 50mm f.1.1 do u43.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Nikt się tu nie śmieje, ups poprawka... to Sams się naśmiewał z m/43 na oficjalnych stronach swoich NX produktów, mówił mi też o tym dziadziuś, podkreślając, że różnica pomiędzy m/43 a aps-c to (według niego) tylko 2/3EV na niekorzyść m/43 oczywiście.
    Piszę o tych szkłach ogór, w kontekście rywalizacji z m/43 - m/43 na starcie imho był dla mnie mistrzem, właśnie ze względu na optykę (rozmiar).
    Jeśli takie szkło np. zum jest mniejszy od wersji dslr to jest dla mnie jasne, że kompromis leży w jakości optyki na krawędzi kadru. Na naszym podwórku też ładnie porównamy niedługo PL25 classic z wersją mikro.
    Pokazuje to b. fajnie link w poście Jerry'ego, gdzie są porównane kadry 14-150 i 14-140. Ja kupując mZD miałem świadomość plusów dodatnich i plusów ujemnych tego szkła.
    Zobacz na rozmiary 14-140 i poczekaj na NX18-200, jeśli nie będzie większy...

Mikro rządzi i koniec. Optymalnym rozmiarem optyki, w przypadku GF1 najlepszą ergonomią, w przypadku E-PL1 optymalnym stosunkiem ceny do jakości obrazka oraz b. łatwą obsługą demobilów - VF-2.
    Matryca już jakby się naprawiła jeśli chodzi o foto - G3, jeśli zaś chodzi o video to inni muszą równać do GH2 a pamiętaj, że Vitalij dopiero rozkminia co i jak odblokować w firmware...

NX85/1.4 - no fajnie, wrzawa przejdzie przez fora, zobaczymy kto to kupi a jeszcze kto będzie CHCIAŁ tego używać na co dzień.

Czy takie szkło będzie w mikro... a po co? Niech Oly zrobi o pół cm szersze (średnica) 50/2 macro i będzie git. Ja kupowałem mikro również ze względu na większą GO, inaczej nadal używałbym kulawego 5D z 85L II czy 200/2
    Ja bym bardziej chciał 100mm f/2.8 lub f/4 macro bez kompromisów i ze stabilizacją umożliwiającą z ręki w 1:1 ostre foty na 1/30-1/60 (czyli b. duże, b. drogie - $1300-$1500), jest mi obojętne czy od Oly, Panasa czy... Sigmy (m/43).

BTW. Idąc popstrykać biorę ze sobą GF1 z np. 20 i... pokrowiec malutki lowepro - zmieści dokładnie 14/2.5 i PL45... i gdzie jest Sams (aps-c generalnie) ze swoim 60/2.8 OOS macro, 16/2.4... rozumiesz już ideę mikro?
    Tu nikt nikogo za łańcuch na siłę nie trzyma... wolny wybór, ale niech nikt nie naśmiewa się z mikro tylko dlatego, że jest mniejsze (to gorsze) lub droższe - wolny wybór.

ps. dzięki za posta, wpadłem na pomysł przestrzelania 14-140 vs. 14-150 na GH2, nawet dla siebie zobaczę czy chuderlak będzie jeszcze szybciej ostrzył na GH2 niż na GF1.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Przed Samsungiem jeszcze sporo pracy, to prawda. Niebawem mają być dwie nowe puchy i nowe obiektywy. Zobaczymy co z tego będzie i czy Samsung odrobił lekcje.

A jeśli chodzi o rozmiary matryc to wszystko ma swoje wady i zalety. Było to już nieraz omawiane. Jeden ucieszy się, że Leica 45mm f/2.8 jest mniejsza. A drugi ucieszy się, że Samsung 60mm f/2.8 trochę mocniej rozmywa tło. Najważniejsze, że jest wybór.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    BTW. Idąc popstrykać biorę ze sobą GF1 z np. 20 i... pokrowiec malutki lowepro - zmieści dokładnie 14/2.5 i PL45... i gdzie jest Sams (aps-c generalnie) ze swoim 60/2.8 OOS macro, 16/2.4... rozumiesz już ideę mikro?
    Przecież te zestawy będą podobnych rozmiarów. Centymetr więcej z jednej czy z drugiej strony nie sprawi, że będzie trzeba zamienić małą torbę na wielki tobół, pod którego ciężarem krzywi się kręgosłup.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Myślę, że licytację na rozmiary i tak trzeba odłożyć aż Samsung pokaże te nowe szkła. Wtedy zobaczy się co są warte i jakie są duże

PS.
    16mm f/2.4 Samsunga powinno się porównać nie do 14mm ale do 12mm f/2 w micro 4/3.
    Ostatnio edytowane przez sando ; 24.05.11 o 09:24

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Nadchodzi PEN "w nano wymiarze".

E-P3 - PEN Pro, to wszystko w czerwcu (anonsy)

Jest!

Plus dodatkowy PEN kilka miesięcy później...
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Ciekawe czy E-P3 będzie miał 16 MP matrycę. Czy też dostanie stare, dobre 12 MP. Miło, jeśli będzie miał wbudowany wizjer, albo ruchomy ekran.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA