Strona 92 z 239 PierwszyPierwszy ... 42829091929394102142192 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 911 do 920 z 2385

Wątek: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Ztcp to żaden kompakt Canona (nawet ja czyli G3 ) nie mial wsparcia dla AF assist, taka sama sytuacja prawdopodobnie jest w Nikonie i Sony.
    Bo nie musiał, lampkę doświetlającą AF miał w body.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Jeśli kiedykolwiek będzie w PEN'ie wsparcie dla AF point z poziomu lampy to ewentualnie TYLKO w PEN PRO tj. czołg PEN'ie - we built a tank, Olympus PEN for professionals
    Poza tym to jest wspomaganie punktów AF a te jak widać na przykładzie pierwszych filmików propagandowych z Lumix G3 są na całym ekranie!
    Wskazujesz miejsce tam jest punktAF/ostrość - nie jestem techniczny, ale to chyba znaczy, że wystarczy (a wystarczy bo sprawdzałem w mocnej ciemnicy) tylko lampka w korpusie.
    No patrz. Nie wiedziałem, że klasa amatorska luster e-xxx jest (będzie) odpowiednikiem "pen tank"
    No a jeśli rzeczywiście e-xx będzie miało kontynuację w mikro...to w penach będzie to body dla 007
    Jeeezu Part 2: co chcesz od AF w tych (MSC) szkłach? Jest cicho (do wideo) i szybko (**** szybko na Panasach)
    Czy ja coś mówię o MSC? Co do tego szybko - jest optymalnie a nie szybko, a na nie-MSC jest wolno.
    Mam podpięty pod ZD 14-54mm II... seria e-5xx szybciej na nim działała - stanowczo,
    więc jest co poprawiać, bo ja przynajmniej za priorytet nie uważam tylko AF szkieł KITowych.
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    gietrzy,

Nawet nie masz pojecia jak ja CIe lubie chlopie, jestes przykladem, ze zamiast jeczec po forach mozna robic fotki, ba eplem na iso 3200 i chwala Ci za to.

Czekam na G3, jezeli bedzie tak samo detalicznie na iso 100 czy tam 160 jak teraz w eplu, to biore i wyprzedaje duze lusterka, w kazdym razie i tak juz zaczynam sie zbroic w szkla dla maluchow...

pozdrawiam serdecznie
    Janek

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    gietrzy,
    jestes przykladem, ze mozna robic fotki, ba eplem na iso 3200 i chwala Ci za to.
    Tu GF1 i 14mm, f/2.5, 1/4s czyli brak IS jpg prosto z puszki

Ztcp około godz. 20-21, LCD 19" jako fill
    Mikro rządzi, ale epi i tak coś zaraz wymyśli

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    a na nie-MSC jest wolno.
    Iwo, nie chciałbym, żebyś pomyślał, że mam coś do ciebie bo tak nie jest, ale kit piewszy (z np. e-p1) to jest przeszłość. Czy naprawdę uważasz, że po takim dole finansowym jak pokazało to ostatnio 43R Oly będzie jeszcze kombinował z obiektywami kitowymi? Tym bardziej, że póki co w Oly kwestia szybszego AF to kwestia poprawy czegoś tam w szkłach nie body.

Jeśli jeszcze nie masz m/43 to jesteś w tej uprzywilejowanej pozycji, że odrazu kupisz sobie szkło z MSC.
    Nikt, kto kupił 500/550/600D nie narzeka, że pierwsze ef-s 18-55 nie ma IS czy kolejne nie mają USM (moja .jp jedynka ma)
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 23.05.11 o 16:22
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Iwo, nie chciałbym, żebyś pomyślał, że mam coś do ciebie bo tak nie jest, ale kit piewszy (z np. e-p1) to jest przeszłość. Czy naprawdę uważasz, że po takim dole finansowym jak pokazało to ostatnio 43R Oly będzie jeszcze kombinował z obiektywami kitowymi?
    No ale właśnie to robi... Są tylko zapowiedzi(!) macro i fisza i jakieś ploty, ale póki co jedyne co poprawił/zrobił od ok. roku to 14-42mm...czyli KIT. Jak wyjdą w cenie nie większej niż ich odpowiedniki w ZD to pomyślimy.
    Tym bardziej, że póki co w Oly kwestia szybszego AF to kwestia poprawy czegoś tam w szkłach nie body.
    14-54mm jest bardzo szybkim szkłem, wie o tym prawie każdy tutaj.
    Wiadomo również, że pod kątem ostrzenia po kontraście stworzono specjalnie drugą wersję...
    ... która pod obecnym PENem mówiąc krótko nie zachwyca.
    Jeśli jeszcze nie masz m/43 to jesteś w tej uprzywilejowanej pozycji, że odrazu kupisz sobie szkło z MSC.
    Kupiłem e-pl1 i oddzielnie 14-54mm II, ponieważ bardziej niż na kurduplowatości KITów zależy mi na jakości wykonania, optyce i jasności obiektywu. Działa to średnio ale póki nie zarabiam na tym wystarcza.
    Prędzej niż jakiegoś miniKITa kupię sobie P 20mm, lub nawet ZD 9-18mm.
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria
    Kupiłem pierwszego PENa E-P1 i czuję potrzebę przesiadki, żeby mieć EVF. Z drugiej strony odrzuca mnie brak rolki w E-PL2 oraz brak zaznaczania w EXIFie orientacji zdjęcia (to w sumie drobiazg).
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Czy tylko ja tu używam regularnie 3200 jeśli trzeba?

Do wszystkich Tomaszów: i gdzie pójdziecie?
    CoolpixPRO - dwa zumy, stałka; PRO = b. drogo;
    NEX = apsc = szkła ogóry = lepiej czekać na ZD (nie m) 12/2.0 bo optyka najwyższych lotów a system (wtedy) imho będzie pełny.
    Sams = koniec roku ewentualnie, nie wiadomo co z h-iso, filmikami, nie wiadomo co z jakością obrazka poza centrum w 16/2.4, 85/1.4 = ogór

Ja doradzam spokój lub ewentualni tanio e-pl1 i spokój. Po G3 widać, że w zasadzie h-iso jest już takie fajne, że można śmiało bujać się z zumem i fotki wyjdą poprawnie naświetlone.
    NEX-a bym na dzień dzisiejszy nie wziął. Od Nikona też bym nie kupił bezlusterkowca, bo go nie ma Ale Samsung bardzo sensownie rozwija system NX i jeśli miał bym wybierać bezlusterkowca to padło by na NX-a albo na micro 4/3.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    A propo ISO 3200 - zawsze mozna do CZ-B skonwertowac, nie wszystko musi byc w kolorze

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    No ale właśnie to robi... Są tylko zapowiedzi(!) macro i fisza i jakieś ploty,
    Hej, chyba nie chcesz mi podpaść? Nie zapomniałeś o moim 12mm f/2.0...

43R o 12/2.0 i portrait lens (to chyba nie JEST 50/2.0 macro) donosi z tagiem FT4 lub FT5 więc te szkła są i tylko czekają na anons (koniec czerwca).
    Raczej na bank będą też droższe.
    O 14-54/II się nie wypowiadam bo nic nie wiem. Dla mnie eot.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    14-54mm jest bardzo szybkim szkłem, wie o tym prawie każdy tutaj.
    Bez przesady. To taki przeciętniak jak na dzisiejsze standardy.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Są tylko zapowiedzi(!) macro i fisza...
    Jest jeszcze gorzej. To nie zapowiedzi, tylko plotki.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 23.05.11 o 18:30 Powód: Automatyczne scalenie postów
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb