Strona 91 z 239 PierwszyPierwszy ... 41818990919293101141191 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 901 do 910 z 2385

Wątek: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    I "normal" oznacza, że gradacja (funkcja rozjaśniania cieni i zwiększania rozpiętości w światłach) jest wyłączona.
    Trochę to dziwne, dzięki, ustawię na normal.

GF malec pro - nadchodzi - październik br.

Myślę, że kluczem do uwierzenia jest ten ostatni wywiad (chyba z UK) Panasa. Powiedzieli, że Japonia (wciąż) chce/oczekuje mniejszych urządzeń a EU/US odwrotnie - ciut większe z guzikami/kontrolkami na zewnątrz.
    Czyli na 85% ten drugi (pro) GF również otrzyma sensor z G3. Te 15% zostawiam dla sensora z GH2, który wtedy powoli będzie obchodził swoje stulecie
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 23.05.11 o 14:00
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Przy okazji grafika evilków na nadchodzące wakacje
    Czyli powoli się kształtuje obraz tego, co kupię na następne wakacje...
    Mam nadzieję, że do tego czasu Oly się ogarnie, bo nie mam ochoty kupować systemu z IS w szkłach...
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Mam nadzieję, że do tego czasu Oly się ogarnie, bo nie mam ochoty kupować systemu z IS w szkłach...
    Nie za bardzo rozumiem, co można zarzucić takiemu PL-1 z 14-150, oprócz oczywistych spraw, które rozwiązałby firmware (większe histogramy RGB, obrót obrazka w exif czy 6400).
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Nie za bardzo rozumiem, co można zarzucić takiemu PL-1 z 14-150, oprócz oczywistych spraw, które rozwiązałby firmware (większe histogramy RGB, obrót obrazka w exif czy 6400).
    E-PL1 zarzucam amputacje funkcjonalności
    1. brak rolki (obrotowe kółko w E-PL2 jest do d..py i lepiej by go nie było)
    2. brak współpracy z lampami FL (chodzi o światło wspomagające)
    3. brak zdalnego sterowania (marzy mi się sterowanie systemowym pilotem)

pewnie kiedyś wezmę 14-150 ale uważam, że jest za duży.
    Chciałbym osobiście składane szkło takie jak 9-18, którego zresztą nie da się kupić w zestawie.

Ja czekam na następców, jednak jeśli Olympus będzie się tak grzebał to może w końcu skuszę się na Panasonica bo mi dzieci zabierają PEN-a

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    E-PL1 zarzucam amputacje funkcjonalności
    Ale masz świadomość, że ten model wykastrowano w oddziale marketingu tak by nie zagrozić droższym PENom, tak? W nagrodę dostaliśmy tańszą puszkę i o ironio! najlepszy obrazek...

1. brak rolki (obrotowe kółko w E-PL2 jest do d..py i lepiej by go nie było)
    Patrz wyżej

Ztcp to żaden kompakt Canona (nawet ja czyli G3 ) nie mial wsparcia dla AF assist, taka sama sytuacja prawdopodobnie jest w Nikonie i Sony.

3. brak zdalnego sterowania (marzy mi się sterowanie systemowym pilotem)
    Tu masz rację: skoro promują to jako następca kompaktu, powinien być pilot plus soft do sterowania z kompa do fotostudio.
    cały dzień Plejstejszyn.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    No właśnie... a zauważyłeś ostatnio jakieś aktualizacje sensowne oprogramowania u Olego?
    ww. Epl1 nie ma wspomagania AF dla FL-36R (no chyba że nie ogarnąłem menu jeszcze),
    no i jakoś nie wierzę, by poprawili to, a co dopiero sam w sobie AF.
    Zresztą po co - lepiej wypuścić nowy półmodel...podczas Gdy Panas rzeczywiście idzie do przodu
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Obawiam się, to wspomaganie ma sens tylko w przypadku ostrzenia fazowego. To jest tak słabo widoczny wzorek, że ostrzenie kontrastowe na nim nie skorzysta.
    Chyba lepszym wyjściem byłoby wyświetlanie z body ostrego wzorka. Kolega ma w kompakcie Canona jakieś takie laserowe kreski.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Ale Olympus czad!

Admin 43R w komentarzach potwierdza (FT5) dwa nowe PENy w czerwcu!!!

No właśnie... a zauważyłeś ostatnio jakieś aktualizacje sensowne oprogramowania u Olego?
    Po co? Mi wszystko działa OK i z GF1 i E-PL1.

ww. Epl1 nie ma wspomagania AF dla FL-36R (no chyba że nie ogarnąłem menu jeszcze)
    Jezu... chlopaki i dziewczyny: PEN to *****/optymalny następca kompaktu.
    Jeśli kiedykolwiek będzie w PEN'ie wsparcie dla AF point z poziomu lampy to ewentualnie TYLKO w PEN PRO tj. czołg PEN'ie - we built a tank, Olympus PEN for professionals
    Poza tym to jest wspomaganie punktów AF a te jak widać na przykładzie pierwszych filmików propagandowych z Lumix G3 są na całym ekranie!
    Wskazujesz miejsce tam jest punktAF/ostrość - nie jestem techniczny, ale to chyba znaczy, że wystarczy (a wystarczy bo sprawdzałem w mocnej ciemnicy) tylko lampka w korpusie.

no i jakoś nie wierzę, by poprawili to, a co dopiero sam w sobie AF.
    Jeeezu Part 2: co chcesz od AF w tych (MSC) szkłach? Jest cicho (do wideo) i szybko (**** szybko na Panasach)

Zresztą po co - lepiej wypuścić nowy półmodel...podczas Gdy Panas rzeczywiście idzie do przodu
    W którymś wątku Radio bardzo ładnie napisał jak Panas traktuje Olka.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 23.05.11 o 14:41
    cały dzień Plejstejszyn.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria
    Ja czekam na następców, jednak jeśli Olympus będzie się tak grzebał to może w końcu skuszę się na Panasonica bo mi dzieci zabierają PEN-a
    Mam tak samo.
    Czekam na produkt Olymupsa klasy E-P1 tylko z lepszym obrazkiem, EVF i może wbudowaną lampą (to niekoniecznie). Przydałby się też szybszy AF i może mieć jakąś diodę (laser) wspomagającą.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Mam tak samo.
    Czy tylko ja tu używam regularnie 3200 jeśli trzeba?

Do wszystkich Tomaszów: i gdzie pójdziecie?
    CoolpixPRO - dwa zumy, stałka; PRO = b. drogo;
    NEX = apsc = szkła ogóry = lepiej czekać na ZD (nie m) 12/2.0 bo optyka najwyższych lotów a system (wtedy) imho będzie pełny.
    Sams = koniec roku ewentualnie, nie wiadomo co z h-iso, filmikami, nie wiadomo co z jakością obrazka poza centrum w 16/2.4, 85/1.4 = ogór

Ja doradzam spokój lub ewentualni tanio e-pl1 i spokój. Po G3 widać, że w zasadzie h-iso jest już takie fajne, że można śmiało bujać się z zumem i fotki wyjdą poprawnie naświetlone.
    cały dzień Plejstejszyn.