Ostatnio edytowane przez irek50 ; 25.04.11 o 10:31
Nie mam pojęcia jak rozwiązać kwestię wsuwania. Inżynier ze mnie marny.
W systemie Olympusa, gdzie pierścień ostrości jest w pełni cyfrowy, można by go wykorzystać do wygodniejszego (niż kręcenie rolką) obracania filtrem. Przytrzymujemy dedykowany przycisk i pierścień ostrości zmienia się w pierścień filtra polaryzacyjnego![]()
------------
Dobrze kombinujesz... Sposób wsuwania jest banalnie prosty : kołowy fitr wsuwa się na prowadnicach silniczkiem i w końcowej pozycji sprzęgla z elementem obracającym (może być trybik na oprawce polara i trybik obracający). W bezlusterkowcach można to swobodnie zmieścić w body przed matrycą![]()
Ostatnio edytowane przez irek50 ; 25.04.11 o 12:41
Przynajmniej jakieś konkretne i realne marzenie.![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
a nie było mowy o jakichś " soczewkach - niesoczewkach" które zmieniają polaryzacje pod wpływem przylozonego napięcia ? odpada wsuwanie.
Wyklikane z mobilka
W 90-250 i 300 jest takie rozwiązanie. Kieszeń na filtr. Na co dzień jest tam UV, ale można wetknąć ND albo polarka (dodawanego w komplecie do obiektywu). Kręci się nim przez śrubkę wystającą z tubusu.
Pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Komórka Kerra zastosowana w aparacie rapatonicznym jako migawka (używanym do fotografowania eksplozji nuklearnych). Obawiam się jednak, że polaryzator będzie działać zawsze.
edit: A jednak nie, to by mogło działać, tylko jak tym kręcić?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 25.04.11 o 13:46 Powód: Automatyczne scalenie postów
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto